Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Kafka képekben - 2. rész - Paul Celan és a megrontott nyelv

Kafka képekben - 2. rész - Paul Celan és a megrontott nyelv

2016. 08. 22., Mon - 08:12
0 hozzászólás

Milyen volt Paul Celan és a megrontott nyelv? Mi volt a közös Heródesben és Kafkában? Milyen lehetett Kafka Istene? Uri Asaf Kafka képekben sorozatának második részéből sokkal több is kiderül.

Kafka képekben 2.

Kafka képekben 2.

Kafka képekben

Második rész

(Az első rész itt olvasható, a második itt, a harmadik itt, aanegyedik itt, az ötödik itt, hatodik itt, hetedik itt, nyolcadik itt, a kilencedik itt, a tizedik itt, a tizenegyedik itt, tizenkettedik itt, tizenharmadik itt, tizennegyedik itt, tizenötödiket itt, tizenhatodik itt, tizenhetediket itt, a tizennyolcadikat itt, a tizenkilencediket itta huszadikat itthuszonegyediket itta huszonkettediket itta huszonharmadikat itt.)

Paul Celan és a megrontott nyelv

A költő megrontott nyelvet kapott örökségbe. Ettől hányingere lett és hallgatásba merült. De ez volt az anyanyelve és vágyódott a saját gyermekkora után, újra beszélni kezdett és többé nem maradt csendben. Varázslatos csont és bőr verseket írt, de nem volt boldog. Szavai a fagyos vízből jöttek és oda tértek vissza, vigasztalanul: Egy napon kiegyenesedett, minden erejével megfeszítette a derekát annyira, hogy aztán darabokra szakadt. Maradék, irányítható testét egy óvatlan pillanatban a Szajnába vetette. Senki és semmi nem állíthatta meg. A korlát egy pillanatra megingott, felismerni vélte őt, hagyta, hogy lépjen előre. Vezeklésre nem maradt idő.  

Mindenkinél régibb vagyok

Kafka levele

Kafka kézzel írt levele
Kafka héber nyelvű levele Pua ben Tovimnak (1923) Forrás: a Times of Israel c. online újság.

Az idő előtt megszegett böjt miatt kelések nőttek a nyakamon. A fejemben, a lábamban egyre növekszik a nyugtalanság. Ilyenkor egyedül maradok. A szoba közepére állít egy erő. Szótlanul érzek, visszafelé. A hajnalnak ugyanaz a szaga, mint amikor a tenger hulláma a mélybe szorít. Az égiháborúban kidőlt néhány fa, de a villám hozzám mindig kíméletes. Nézz a homlokomra, mit látsz? Az ég megtelik anyaggal, amit a szellem mozgat: Homokfelhő keletről, eső a tenger (nyugat) felől. A tompított fényben csak ez a két égtáj létezik, végre itt az eső! Eltakarom a szemem: mindenkinél régibb vagyok.  

Nagy Heródes és Kafka

Volt egyszer két megrögzött kastélyépítő, az egyik Júdeában, a másik Bohémiában. Az egyik király volt, a másik író. Ma mindkét mester halott, de életükben az öröklétnek építettek. Hivalkodó mesterművük egyszerre kastély és mauzóleum. A Kastély lakói, köztük Klamm, halottak, ugyanígy meghalt Nagy Heródes, Júdea uralkodója, aki rózsaszínű kőből készült szarkofágban fekszik, és többé nem kínozza az embereket. 1923-ban, a tizennyolc éves Pua ben Tovim Jeruzsálemből Prágába utazott, hogy matematikát tanuljon. Szabad óráiban az író nyelvtanára lett. Szállásadója, Hugo Bergmann közvetített a fiatal diák és az író között. A beteg Kafka végső útra készült, a Kastély épületvázán dolgozott és újra héberül tanult. Úgy tudta, hogy erre szüksége lesz. Kilencven évvel később, Pua fia, Ehud Netzer, három évtizedes kutatás után megtalálta Nagy Heródes kastélyát és mauzóleumát. A régész mester a kastélyban lelte a halálát, a korláton átesett és a mélybe zuhant.