Milyen utat kell bejárni ahhoz, hogy megtalálja az ember lelki boldogságát? I PREMIER

A Kávészünet és Dánielfy – Pilinszky János Panasz című versét feldolgozó – közös dalához készült klipben több kapu mögé és betekinthetünk. A klip főszereplője – akit Zoltán Áron, a Vígszínház Junior Príma-díjas színművésze alakít – útkeresése során öt világvallásban próbálja megtalálni nyugalmát, és ezáltal egy magasztosabb világgal való kapcsolatát.
Premier a DRÓTon.

Noémo – Kis Piros Ház koncertek No. 1.

Takács Noémi – ‘Noémo’ volt a vendégünk a Kis Piros Ház koncertek első alkalmán. Noémo bemutatta új lemezét, beszélt a számok között arról, hogy miért és hogyan ír dalokat, mit gondol a közízlésről, milyen ma művészként, zenészként élni. Premier: 2022. október 27. csütörtök 18:00. Tartsatok velünk egy varázslatos koncertre, ahol Noémo saját szerzeményei mellett egy Cseh Tamás-dalt és egy megzenésített Pilinszky János verset is elénekelt nekünk.

Zabolátlan lovaim

Nemcsak az előadók – Farkas Róbert a Budapest Bár vezetője, Dargay Marcell a Katona József színház zeneszerzője és Kollár-Klemencz László a Kistehén frontembere – fogott meg, hanem maga a cím is. Mert mit tagadjam imádom a lovakat, imádok egy lovon száguldani… Így miután a címadó dalt többször is meghallgattam, felelevenítve a fenti érzést, örömmel mentem el és hallgattam meg élőben is Szentendrére a Ferenczy Múzeumban. Puskák Kata Szidónia ajánlója a DRÓTon.

Hamvas és a zene, avagy esszé a harmadik fülről

Ha barátaimnak el szeretnék valami nagyon fontosat mondani művészetről, zenéről, s szeretném, hogy velem együtt hallani kezdjék Hamvas Béla sajátos hangját, akkor mindenképpen arról beszélnék, hogy milyen volt Hamvas kapcsolata a zenével. Esszéi alapján készítenék egy válogatást, amit egy gyönyörű estén és ragyogó hajnalon végighallgathatnánk, s talán odaadnám nekik ezt az esszém, ami azt próbálta összegyűjteni, hogy mit mondott számos különböző írásában Hamvas Béla szeretett és kritizált zeneköltőiről, mint például Beethovenről, Schumannról, Lisztről és Bartókról. Különösen pedig milyen alapfogalmakat vezetett be a zene kapcsán, amelyek a modern művészet egészére nézve is meghatározóak lehetnének.

– Az alábbi esszé a Napút folyóirat 200-dik ünnepi lapszámában jelent meg. A DRÓTon most elolvashatjátok a teljes szöveget.