Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

8: A teljes Bezzegország sorozat

8: A teljes Bezzegország sorozat

2015. 12. 30., sze - 18:00
0 hozzászólás

Petneházi Gábor szerkesztőnk és szerzőnk jegyezte Németországot Magyarországgal párhuzamba állító írásai, az iróniától sem mentes, nagysikerű Bezzegország sorozatban jelentek meg. Most valamennyi részét itt olvashatjátok. Nem csak bezzegeknek. A DRÓT 2015-ös toplistáján a nyolcadik.

Autózz Bezzegországban

VW-botrány ide vagy oda, a bezzegek bizony imádnak autózni és tehetik is, hiszen szuper utakon, jobbnál-jobb járgányokban ülve suhanhatnak és száguldozhatnak, sőt még egy-egy sört is leguríthatnak előtte, a rendőr úgysem állítja meg őket és trafipax is alig van. Vagy mégsem? Német... akarom mondani bezzegországi tudósítónk autóügyi szubjektív összefoglalója a DRÓTon. 

Csak szervezés kérdése

menekültek Németországban

Tényleg több a náci Bezzegországban? Hogyan látják az ottani emberek a menekült-problémát? Tartanak a beáramló sokezer embertől, bíznak az integrációjukban, vagy utálják őket és minél hamarabb megszabadulnának tőlük? Vajon tényleg csak a sötét múltjuk miatti túlkompenzálás rejlik a migráns-krízis humánus megoldását célzó bezzegországi politika mögött, vagy valami más is? Helyszíni tudósítónk szubjektív összefoglalója.  

Örülök a VB-nek, azonban…

Bezzegország elnökének üzenete

A nagy nemzetközi mérkőzések hatalmas vonzerőt gyakorolnak ránk. De a nemzetközi tornákat, vagy az olimpiai játékokat sokszor csalások és visszaélések kísérik. Nem lehet számunkra közömbös, hogy a rendezvényeket környezetpusztítás, megalománia, az őslakosok elleni erőszak és kilakoltatás, vagy a gondatlan stadion-építkezéseket jellemző kizsákmányolás és halálesetek révén valósítják-e meg a szervezők. Az olimpiai charta szellemiségével ez éppúgy nem egyezik, ahogyan a labdarúgó világszervezet elveivel sem. 

Berlin nem Budapest

Marx-idézet a Humboldt-egyetem aulájának falán? Goebbels épületében a munkaügy? Eláznak az első osztály utasai a pályaudvaron? Hajléktalanok az utcán? Egészen felháborító ez a Berlin! Hogyan valósul meg a politikai transzparencia a szimbolikus építészetben? Mi az az „állandó képviselet”?  Mennyiben más ott a helyzet, mint nálunk? Szerkesztőnk Petneházi Gábor, tegnap tért vissza a német fővárosból, ahol a szabadság szele meglegyintette. 

Sörönkívület

"Mert egy hét önkívület, még itt Bezzegországban is, legalább egyszer egy évben, mindenkinek jár."

Szültünk Bezzegországban

"Miért kellene a hazai, nem éppen rózsás helyzetben lévő egészségügy szolgáltatásait igénybe vennünk, ami egyrészt nem éppen jól vizsgázott a szemünkben a legutóbbi alkalommal, másrészt van bezzeg egészségbiztosításunk, ami teljes mértékben fedezi a kinti szülés, illetve az elő- és utógondozás költségeit?"

Ünneprontás

Magyarok az év minden egyes napján lehetünk, és attól sem leszünk egységesebbek vagy összetartóbbak, hogy legutóbbi szétszakításunk napját átnevezzük és központilag ünnepeltetjük. 

Élni és megélni Bezzegországban

Mert mindenkinek meg kell fizetni a munkáját és az idejét. Itthon, Unortodoxiában sokszor nem evidens: ingyenmunka és ingyen pénz nem létezik. 

Mintafalva

Mintafalva Bezzegország leggazdagabb és legnépesebb tartományának északi részén, Felső-Igazvidék közepén helyezkedik el. A valódi neve Tetőpatak: az azonos nevű járás központja, mintegy harmincezer lakossal, miközben maga is több, évszázados hagyománnyal bíró városrészből tevődik össze. Bezzegország a decentralizáció paradicsoma ugyanis: az ország számos tartományból áll, de ezek mindegyike tucatnyi régióra, a régiók pedig ismét csak tucatnyi járásra bonthatóak, amiken belül megint csak jónéhány faluközösséget találunk, de ezek is még további falvakra/falurészekre oszlanak. A szomszédunkban van egy ilyen kisfalu: 4-5 kisparaszti gazdaságból áll, szépen gondozott, hatalmas, néha évszázados gazdasági épületekkel. 2002-ben ünnepelte 750 éves fennállását.

Bevezető Bezzegországba

Van egy ország – valahol Európában – ahol a levegő és a víz tiszta, az erdők dúsak és vadban gazdagok, a szántók szépen megműveltek, a gyárak és üzemek ontják magukból egyre környezetbarátabb termékeiket, az emberek derűsek és bizakodóak, mindenkinek biztosított a megélhetése, minden flottul és terv szerint működik, mert minden helyzetre és alkalomra van terv, tanács és elképzelés. A fejekben rend uralkodik, a szívekben egyetértés.