Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Chochol Károly kiállítás Budapesten!

Chochol Károly kiállítás Budapesten!

2022. 11. 15., k - 06:24
0 hozzászólás
„Mindig vallottam és most is vallom, hogy a jó művészet, az mindenkor a társadalom lelkiismerete, ez a hitvallásom... A lelkiismeret és az igazságérzet mindenekelőtt.” Chochol Károly fotóművész életművét bemutató kiállítás nyílik, „A budapesti rakpart - A főváros arcai" címmel 2022. november 15-én, kedden, 16.00 órakor a Budapest Főváros Levéltárában. A DRÓTra lánya, Chochol Etelka válogatott pár képet ajánló gyanánt. Fotók, részletek lapunkon. A tárlat hétköznaponként 9 és 18 óra között látogatható 2022. május 23-ig. A belépés ingyenes.
Chochol Károly fotója
Fotók, részletek lapunkon.

Duna-part
a szerző néhány gondolata
Chochol Károly fotóművész
2022 nyara

A budapesti rakpart a múlt században olyan fontos szerepet játszott a város életében, mint Párizsban a legendás Szajna-part. Két alkalommal is jártam ott és fényképeztem, ezért tárgyilagosan állíthatom, a mi Duna-partunkon az élet mozgalmasabb, „valódibb” volt.
Nem vitatom, hogy vonzó és idilli kép a Szajna partján zsánerképeiket áruló képzőművészek sorfala közt egymásba karoló szerelmespárok látványa, de számomra sokkal izgalmasabb volt a mi Rakpartunk. Három emelet magasságú híddaruk futottak síneken, hogy kirakják az uszályokat. Óbudán a Gázgyár, Pesten pedig malmok sorakoztak a parton. De legalább annyira fontos helyszíne volt a közösségi életnek, a pihenésnek, mint a munkának. Horgászok sorakoztak a köveken üldögélve, és sokszor szedett-vedett felszereléssel várták a kapást, miközben régebben még kisebb-nagyobb halászbárkák fogták a halat a budapesti szakaszon. És persze itt is sétálgattak az egyszerűen csak pihenni vágyók, az első tavaszi napfényben sütkérezők, olvasgatók és vizsgára készülő diákok. Távolabbi városrészekből jártak ide, hogy trécseljenek, vagy csak megmártsák egy kicsit a lábukat a hűsítő vízben. Az ötvenes években volt, akit az ínség vitt oda, például, hogy elvégezzen egy kisebb-nagyobb mosást.
Fiatal fotósként (több mint hetven éve) nagyon szerettem a Duna-parton bámészkodni, fényképezni, így ez az album nem csak mások szabadidős tevékenységének emléke, de a sajátomé is. Lassanként pedig emlékalbumává vált egy letűnt időnek, amelyet Budapest Főváros Levéltára érdemesnek tartott önálló kiállításon bemutatni 2022 őszén.
 
Kép

Meghívó a kiállításra:

Budapest Főváros Levéltára tisztelettel meghívja Önt A budapesti rakpart

A főváros arcai

című,
Chochol Károly életművét bemutató kiállítás megnyitójára.
 
Helyszín: Budapest Főváros Levéltára, Gárdonyi Albert terem
Időpont: 2022. november 15. (kedd) 16.00 óra
 
A kiállításmegnyitó programja:
Köszöntő: Dr. Kenyeres István, Budapest Főváros Levéltára főigazgatója
A kiállítást megnyitja: Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere
A kiállítást szakmailag bemutatja:
Tóth József Füles fotóművész
Tárlatvezetést tart: Chochol Etelka és Csiffáry Gabriella
 
A megnyitó alatt A budapesti rakpart című kötet megvásárolható.
A kiállítás 2023. május 26-ig tart nyitva.
Nyitvatartás: hétköznapokon 09.00 és 18.00 óra között
 
Tárlatvezetés: előzetes bejelentkezéssel a [email protected] e-mail címen.
A belépés ingyenes, a rendezvényen kép- és hangfelvétel készül.
A kiállítás megnyitóját fotótörténeti konferencia előzi meg, ennek program- és absztraktfüzete elérhető.

 

Chochol Károly fotóiból
lánya, Chochol Etelka válogatott a DRÓTra:
Kép
Kép
Kép
Kép
 
Kép
 
Kép
Kép
 
Kép
Kép
Kép
 
Kép
Kép
 
Kép