Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

56 ellenforradalom volt, de nem abban az értelemben...

56 ellenforradalom volt, de nem abban az értelemben...

2017. 05. 01., Mon - 07:10
0 hozzászólás

56 ellenforradalom volt, de nem abban az értelemben, ahogy a kommunisták használták a szót... és Kossuthot ma populistának tartanánk... - vallja Horkay Hörcher Ferenc, akit megkerestünk londoni előadása kapcsán.

Húsipar
Horkay Hörcher Ferenc válaszai kérdéseinkre

DRÓTÁllítólag - Gömöri György kapcsolódó írása szerint - londoni előadásodon  Kossuth Lajost „populistának” nevezted, „jóllehet Kossuth közismerten meggyőződéses liberális”. Erről mit gondolsz?

Horkay Hörcher Ferenc: Azt gondolom, hogy a populizmus és a nemzeti liberalizmus egyáltalán nem zárja ki egymást,

nem állítottam, hogy ne lett volna liberális Kossuth, csak azt állítottam, hogy közismerten remek rétori teljesítményét ma populizmusként emlegetnénk.

DRÓTUgyanebben az előadásodban állítólag azt állítottad, hogy „a közhiedelemmel ellentétben 1848-ban Magyarországon nem volt forradalom. Pontosabban egyedül a '49-es debreceni trónfosztást minősíthető valóban forradalmi fejleménynek.” Akkor rosszul tanuljuk az iskolában?

Horkay Hörcher Ferenc:  Az áprilisi törvényekről állítottam, hogy azokat nem tekinthetjük forradalomnak, ugyanis mindenben megfeleltek a törvényes előírások szerinti eljárásnak. (Ezt nevezte Deák István "lawful revolution"-nak.)

DRÓTVégezetül ugyanott szóba került 1956 októbere és a hallgatók állítólag megtudták tőled, hogy ez sem volt forradalom! Amikor megkérdezték, hogy hát akkor mi volt? „Azonnal jött a válasz: ellenforradalom.” Ez csak valami félreértés lehet, vagy valóban így gondolod?

Horkay Hörcher Ferenc:  56 ellenforradalom volt, de nem abban az értelemben, ahogy a kommunisták használták a szót, tehát hogy a múltba akarta visszavezetni az országot, hanem abban az értelemben, hogy

1956 nem valami újat akart létrehozni, hanem meg akarta szabadítani az országot a megszállóktól, ebben az értelemben a normalitást akarta visszaállítani.

Konzervatívként igazából az ilyen forradalom mellett tudom magam elkötelezni, márpedig - s erre is utaltam az előadásban - családi örökségem 56 dicsősége mellett elköteleződni.