Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Kirké vendégei

Kirké vendégei

2021. 03. 18., Csü - 10:20
0 hozzászólás
Mert el kell ismernem, nem minden hatalom eleve gonosz, lehet azt visszafogottan, igen: liberálisan, mértékletesen is gyakorolni, de a jogállamiságot sajátosan értelmező, puha vagy kemény diktatúrákra általában az jellemző, hogy a hatalmon lévők elvesztik arányérzéküket, saját (nem egyszer jelentős) támogatói bázisukra támaszkodva következetesen büntetik a többséget, amely fölött a hatalmat gyakorolják.
kirké
Gömöri György verse

Bevezető a „Kirké vendégei”-höz

Homérosz volt ifjúságom egyik nagy olvasmányélménye: az  Iliászt, csakúgy mint az Odüsszeát valósággal faltuk Devecseri Gábor remek hexameteres fordításában. Lehet, hogy az utóbbinak utazásaimra alkalmazott története ihletett több olyan versre, amiben magamat a furfangos hajósnak képzeltem különböző helyzetekben és létállapotokban, így az alább közölt 1980-as versben, (először „Nyugtalan koranyár”, Occidental Press kiadású kötetemben), amikor a Balti-tenger partján kirobbant a Szolidaritás-mozgalom és Budapesten rendőrők igazoltattak fiatalokat, akik kitűzték ingükre a Szolidaritás-jelvényt. Az akkori magyar közvélemény különben eléggé ingerülten fogadta a lengyelek demokratikus alternatívák kialakítására tett lépéseit, mert sokan úgy vélték, a lengyelek sztrájkjai a magyar közellátást és a „mi kis konszolidációnkat” veszélyeztetik.

A „Kirké vendégei” tehát egyértelműen a „népi demokráciának” csúfolt kommunista egypárt rendszert vette célba, némi egyszerűsítéssel. Mert el kell ismernem, nem minden hatalom eleve gonosz, lehet azt visszafogottan, igen: liberálisan, mértékletesen is gyakorolni, de a jogállamiságot sajátosan értelmező, puha vagy kemény diktatúrákra általában az jellemző, hogy a hatalmon lévők elvesztik arányérzéküket, saját (nem egyszer jelentős) támogatói bázisukra támaszkodva következetesen büntetik a többséget, amely fölött a hatalmat gyakorolják.  Más szóval a hatalom önkényes lesz és bizonyos értelemben öncélú, elszakad az alattvalóktól, ezzel előkészíti saját bukását, ami előbb-utóbb bekövetkezik, demokratikus vagy forradalmi módon. Az is lehet, hogy ezt a változást éppen a „szabad hajósok szövetsége” fogja majd végrehajtani.

G.Gy.

 

 

Gömöri György

Kirké vendégei

 

Nézd, milyen szomorúak, akik

ettek a hatalom tányérjából,

ittak az önkény poharából

-hogy megváltozott az arcuk!

Birkafejek, kövér disznópofa,

hiénaorr látszik a tükörben.

A szabad hajóst gyakran vihar űzi,

cserepes szájjal áhít ivóvízre,

de ha kisüt a nap és nyugodt a tenger,

saját arcát nézi a vízben örömmel.

 

 

(A lídben használt kép részlet s Formanek Csaba rendezte Kirké – kalandozások a disznóólban című darabból.)