Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Freedom Aretha Franklintól DJ Bobóig

Freedom Aretha Franklintól DJ Bobóig

2015. 07. 25., szo - 09:00
0 hozzászólás

Ha összeállítanánk egy listát a slágerek legkedveltebb témáiról, a szerelem mellett a szabadság is biztosan dobogós helyre kerülne. Megunhatatlan (és úgy látszik, elhasználhatatlan) fogalom, ahogy Pharrell Williams dalának sikere is mutatja. Szubjektív válogatás következik a könnyűzene legnagyobb Freedom-flash-eiből, szabadon ugrálva az időben. 

Szabadság

Szabadság

Könnyűzenei kistotál

Úgy gondolom, egy ilyen lista nem kezdődhet mással, mint a soul (a gospel és a rythm & blues) királynőjével, Aretha Franklinnel. Még akkor is ő a Freedom-királynő, ha az ikonikus slágerének címe eredetileg Think. A köztudatba ez a szám annyira Freedomként ivódott be, hogy sok listában, felsorolásban kettős címmel jelenik meg. A The Blues Brothers és Aretha 1968-as slágere megunhatatlan:

Az időben 1984-ig előreugorva máris az év szabadság-slágeréhez érkezünk. George Michael együttese, a Wham! ajándékozta meg vele a világot:

George nem eresztette a témát szólókarrierje során sem, úgyhogy önállóan is elkészítette a Freedom!'90-t, ami - világhírű topmodellek ide vagy oda - mégsem lett akkora sláger, de biztosan sokan emlékeznek rá:

Ahogy a beszélő autóról motorra és éneklésre váltó David Hasselhoffra is, aki 1989-ben nagyon komolyan keresni kezdte a szabadságot:

Aki ezen a ponton úgy érzi, hogy kissé sokat (vagy sokkot) kapott a szabadságból/tól, kapaszkodon! Most jön az 1990-es évek szinkronmozgásos diszkócsapatainak igazi nagyágyúja, DJ Bobo.

És akkor lazítsunk egy kicsit! Jöjjön két olyan szám, amik megkerülhetetlenek, ha szabadságról van szó. Az egyik - számomra kétségteleül -  a Queen I want to break free-je:

A másik, a maga idejében képleg és zeneileg is különlegesnek számító Michael Jackson-dal, ütős ütősökkel, 1996-ból - They Don't Care About Us:

Zárásként egy hazai kedvencemet hoztam, a miskolci Paddy And The Rats ír kocsmazenei alapokon nyugvó zenéjét. Freedom a javából: