Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Závada Péter és Hajduk Károly Vershaker-estje pénteken hattól online ITT!

Závada Péter és Hajduk Károly Vershaker-estje pénteken hattól online ITT!

2023. 01. 20., p - 06:11
0 hozzászólás
Závada Péter költővel és Hajduk Károly Jászai Mari-díjas színművésszel január 20-án, pénteken 18 órakor mutatja be legújabb „költőbemutató műsorát” a VerShaker YouTube-csatorna. A VerShakeren színművész vendégek mellett újabban kortárs költők is feltűnnek, akikkel legfrissebb műveik kapcsán beszélget Zoltán Áron, a Vígszínház Junior Príma-díjas színművésze.
Hárman
Závada Péter és Hajduk Károly a VerShakeren

 

A YouTube-premier január 20, péntek este hattól ezen a linken érhető el.

A versek véletlenszerűen kerülnek elő a műsorvezető shakeréből, minden prekoncepciótól mentesen, szabaddá és személyessé téve a beszélgetés hangvételét. Szó esik így a versek kapcsán többek között hatalom és művészet kapcsolatáról, a kokainról és annak társadalmi hatásairól, vagy a buddhista meditáció városi változatáról – a mindfulness technikáról. De komolyabb filozófiai és irodalomelméleti kérdések is tisztázódnak Závada Péter könnyed, 20 éves hiphop karrieren edződött előadói stílusában.

„Minél kevésbé tudjuk, hogy egy szöveg miről szól, annál inkább hajlamosak vagyunk lenyűgöződni általa, mert egyfajta titkot mutat föl, egyfajta mögöttes tartalmat.” – mondja Závada az irodalmi hermetizmus fogalmával kapcsolatban. „Egyébként akár Pilinszkyre is gondolhatunk, aki mindig valamiféle transzcendenciáról beszél a verseiben. Nekem ez mindig is nagyon necces volt, és én ezt mindig próbáltam inkább kritikailag olvasni, de közben meg nagyon izgat.”

A műsorban Závada két legutóbbi kötetéből (Roncs szélárnyékban, Gondoskodás), valamint az idén tavaszi bemutatóra tervezett Muréna mozgása munkacímű gyűjteményből hangoznak el versek Hajduk Károly előadásában, markánsan alakítva a beszélgetés menetét.

A 2023. január 20-án debütáló videó annak a műsornak szerkesztett felvétele, amely a RUSZT (Ráday Utcai Színházi Találkozó) keretében valósult meg a Kettőspont Színházban. A fesztivált az NKA és Ferencváros Önkormányzata támogatta. Az eseményről korábban itt írt beszámolót a VerShaker Blog.

A sorozat korábbi epizódjaiban Igó Éva színművésszel láthattak beszélgetést Nemes Nagy Ágnes verséről, valamint Weiner Sennyey Tibor duplakötetbemutatóját tartotta a VerShaker Weöres Sándor és Hamvas Béla művészetéről.