Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Vajdasági poliamoria és káosz a napfelkelte reménysugarában

Vajdasági poliamoria és káosz a napfelkelte reménysugarában

2021. 04. 29., Csü - 23:39
0 hozzászólás

Drámai díszleten, nem véneknek való szerelmi háromszögelés.

Pap Éva: És újra felkel a Nap
Pap Éva: És újra felkel a Nap - könyvismertető

Habitusomból adódik, hogy romantikus történeteket ritkán olvasok, mert nehezen megy. Elif Shafak A szerelem 40 szabálya című könyvéből egy esztendő is kevés volt, hogy a szerelem 20-ik szabályáig eljussak... 

Egy szerencsés találkozásnak köszönhetően azonban Pap Éva könyve került a kezembe és egy borús vasárnap reggel elkezdtem olvasni az És újra felkel a Nap címmel megjelent, designer szemmel nézve is ízléses borítású könyvét. Mire észbe kaptam már késő délután volt és az utolsó sorokra morogtam magamban, mert hát vége lett...

A történet a Vajdaságban játszódik, bunyevác és magyar szereplőkkel, nagyjából a két világháború közötti, és röviden az azt követő jugoszláv kommunista berendezkedés időszakait érintve. 

Trianont követően a történelmi Magyarország elcsatolt területein élők mindennapjait, változatos eszközökel igyekeztek művészeink megeleveníteni, s talán Felvidék és Erdély túlsúlya, vagy egyszerűen az én figyelmetlenségem miatt vált terra incognitámmá a Vajdaság. A könyv történelmi hitelességének köszönhetően az üres térképem, tintafoltok, maszatok és vetületi hibáktól mentesen egészülhetett ki. Az olvasás élménye pedig nagy lökést adott arra, hogy jobban elmélyedjek e gyönyörű vidék és az itt élő emberek, közel sem felhőtlen történelmébe.

A hétköznapok, a kocsmai beszélgetések, a háborús eseményekre és hírekre a különböző nációk eltérő interpretációi, majd a magyarok bevonulása, végül a terror, amit újabb terror követett, akárhogy nézzük, kiváló díszlet egy romantikus történethez.

De mi is folyik a díszletek előtt? 

A könyv a szerelmi szál tekintetében is tartogatott meglepetéseket.

A két férfiba szerelmes nő agóniája, a férfiszereplők viszonya a nőhöz és egymáshoz, számomra túlmutatott a hagyományos „romantikus” háromszögelés dramaturgiáján. A szerelmi szál indirekt a poliamoria morális kérdéseit feszegette, mindezt egy olyan hagyományokkal átitatott társadalom kontextusában, ahol ennél kisebb, jelentéktelenebb párkapcsolati „eltévelyedésért” is puskatussal csaphatták agyon az embert. 

Pap Éva könyve tehát bőven méri a történelmi, valamint helytörténeti harapnivalókat, amit igen ízletessé tesz egy szenvedélyes asszony megpróbáltatásainak, és nem mellesleg gyönyöreinek perspektívája.

UPDATE (2020.05.01 - 13:42): A szerző is olvasta a cikket és jelezte, hogy mivel a történet Szabadkán játszódik, az események területi kiterjedése esetében Újvidék helyett a Vajdaság célzottabb földrajzi lehatárolása pontosabbá tette volna a cikket. Pap Éva érdekességéként jelezte, hogy amikor a születésnapját Újvidéken (Novi Sad) városában tartotta, több meghívott barátja is úgy gondolta, hogy Újvidék egy megye. Ez persze rám nézve nem mentség, főleg geográfiai végzettségem miatt, minden esetre a fentebb vázolt terület-ismereti hiátusaimat méltán igazolja. A címben és a szövegben szereplő Újvidék kifejezéseket a pontosítás érdekében utólag Vajdaságra módosítottam. 


Pap Éva És újra felkel a nap, Álomgyár kiadó, 2020. Ebook és könyv változatokban itt lehet megtalálni.

Kép forrása: a szerző hivatalos facebook oldala