Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Középkori kémjátszma, pikáns jelenetekkel tarkítva

Középkori kémjátszma, pikáns jelenetekkel tarkítva

2021. 04. 18., v - 13:51
0 hozzászólás

Bene Zoltán legújabb történelmi regényében a középkorba, egyenesen az Árpád-háziak kihalását követő időkbe invitálja az olvasót. Történelmi korképek és a jelen kórképeinek metszetéről.

Bene Zoltán: Isten, ítélet
Bene Zoltán: Isten, ítélet

Bene Zoltán legújabb történelmi regényében a középkorba, egyenesen az Árpád-háziak kihalását követő időkbe invitálja az olvasót.

A Nápolyból érkező Anjou Károly Róbert és a magyar nagyurak csetepatéja kedvelt téma és igen termékeny történelmi alapanyagúl szolgál a tollforgató regényíróinknak.

Csikász Lajos, 2013 ás 2018 között, öt kötetben dolgozta fel az Anjou liliomok dübörgő vesszőfutását a Kárpát-medencében, amelyek érdekessége egyben nagy merészsége, hogy a korabeli viszonyokat, néhány kun harcos perspektívájából szemlélteti. 

Nem véletlen, hogy olvasóként olyan érzés kerített hatalmába Bene Zoltán Isten, ítélet bevezető fejezeteinek elfogyasztását követően, mintha Csikász liliom sorozatának valamelyik spin-off regényébe botlottam volna, ám hamar kiderült, hogy csupán a történelmi dimenzió okozta olvasói délibáb vezetett félre.

Az Isten, ítélet főhőse Szórád Lőrinc a szó hagyományos értelmében nem nevezhető eposzi hősnek, csúnya, félelmek és rémálmok gyötörik és nem árt ha mindig van vele egy kun vitéz, aki vigyáz rá, mert életére nézve nemcsak egy kardcsapás lehet végzetes kimenetelű. Az apja sem lát semmi lehetőséget benne, mint kitaníttatni őt.

Páduai tanulmányai során Lőrincet a középkori magyar "titkosszolgálat" beszervezi sorai közé, ami végül egy kalandos történetben bontakozik ki, Istentől, ítéletig.

Bene gyönyörűen megoldotta, hogy miképpen rejtsen el több fiktív történetszálat e kor eseményeibe, anélkül hogy a krónikák olvasata, azaz a korhűség megsérülne. Az olvasó úgy élhet át egy titkot, hogy végig tudja izgulni annak elfeledését, miközben elkerülhetetlenül menetel vele szembe a kellemetlen valóság, miszerint úgysem változott volna semmi, ha netán a titok kiderül, vagy igaz.

A történelmi korhűség sajátos eszközének tartom a kötet nyelvezetét, ami finoman hangolva ugyan, de a korabeli krónikások stílusára emlékeztetett s még annak ellenére is kedvemre való volt, hogy akaratlan gyorsolvasásomat ellehetetlenítve, hagyományos "belső felolvasással" jutottam a kötet végére.

A történet sodrának pikáns színfoltjai a kurtizánok, kiknek mindennapi durva és nyers szexuális kizsákmányolását a szerző szinte szeplőtelen tisztasággal tudta ábrázolni és együtt tud érezni Lőrinccel, aki minden zsigerét átitató szerelmet érez egyikük iránt. 

Bene izgalmasan mutatja be, hogy a magyar nagyhatalmi törekvések, hogyan feneklettek meg egy olyan földön, ahol a nyers erő, műveltség és agyafúrt diplomácia híján, kevésnek bizonyult. Az olvasó egy olyan háború viszontagságaiba pillanthat, amit annak ellenére is elveszítettünk, hogy szinte minden csatáját megnyertük.

Így vált egy történelmi korkép akaratlanul is a jelenünk kórképévé bennem, különösen ha napjaink magyar csatáira gondolok...


A könyv nyomtatott (3040 Ft) és ebook (2000 Ft) formátumban is megvásárolható. Kiadó a Kortárs Könyvkiadó Kft. 

Bene Zoltán

Bene Zoltán

Magyar író
1973-ban született, Szegeden él. Alap-, közép- és felsőfokú iskoláit egyaránt Szegeden végezte. Irodalommal hivatásszerűen 2001 óta foglalkozik, azóta jelennek meg rendszeresen novellái, esszéi, publicisztikái, recenziói; mintegy hatvan folyóirat és számos antológia közölte írásait. Több prózakötete látott napvilágot, legutóbb az Áramszünet című regény (Budapest, Kortárs, 2018). 2006-ban Fehér Klára-díjat, 2013-ban Teleki Pál Érdemérmet, 2014-ben Kölcsey-érmet kapott, Az érdemes, nemes Rózsasándor kalandjai című kötete 2017-ben elnyerte az Év Könyve Szeged elismerést. A Szeged folyóirat főszerkesztője, az Irodalmi Jelen és a Pannon Tükör próza rovatvezetője, a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíj Programjának ösztöndíjasa (2019-2022).
https://hu.wikipedia.org/wiki/Bene_Zolt%C3%A1n