Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Filozófia és kaland az Astoriában

Filozófia és kaland az Astoriában

2017. 06. 07., sze - 11:06
0 hozzászólás

Mennyire határoz meg minket, hogy milyen környezetbe születünk? Meg tudunk-e állni egy pillanatra, hogy aztán elindulhassunk egy igazi belső utazásra? Milyen hosszú lesz ez az út? Minek kell történnie ahhoz, hogy igazán halljunk és valóban lássunk? - Demencze Ilona helyszíni tudósítása egy exkluzív könyvbemutatóról.

Könyv
Felhőhegyi Balázs: A Szfinx hét kapuja

Azért tévedünk el, mert nem tudjuk hol vagyunk.

Az Astoria Cooltúra rendezvénysorozat a régi kávéházak hangulatát igyekszik visszahozni a huszonegyedik század felgyorsult mindennapjaiba. Ennek egyik állomásaként Felhőhegyi Balázs kortárs íróval az impozáns Astoria kávéházban beszélgetett Barkó Judit. Ami nagyon szimpatikus volt, hogy a Helikon kiadó szerkesztője Kárpáti Gábor Csaba is jelen volt köztünk. Bemutatkozásakor kifejtette, hogy

Szfinx hét kapuja nem csupán kalandregény, hanem mélyenszántó lélektani utazás önmagunkba, egy fejlődésregény. 

Az est színvonalát emelte, hogy Barkó Judit nagyon jó kérdéseket tett fel, melyek elkerülték a klisés egyhangúságot. Felhőhegyi Balázs pedig igen jó alanya volt ezeknek. Frappáns, őszinte, néhol humoros válaszaival végig hiteles maradt a jelenlévők számára, akik meg kell hagyni szép szerével voltak jelen. Kiderült, hogy Balázs 20 éve foglalkozik filozófiával, mindig is érdekelte a mesékben, legendákban, mondákban megbúvó elrejtett tudás. Mint tudjuk a legendában a Szfinx kérdésére a válasz maga az ember volt. Balázsnál az ember, mint központi téma, az egyén fejlődése, főhősének jellemfejlődése a mozgatórugó. Főszereplőnk életében látszólag minden tökéletes, ő mégis úgy érzi, hogy valami hiányzik. Ez a hiányérzet indítja útjára, ahol végül rátalál nem csak a Szfinxre, hanem igazi önmagára is.

A műből Szabó Sipos Barnabás színművész olvasott fel néhány igen meghatározó részletet, melyeket órákig is elbírtunk volna hallgatni. A márvány falakra vetülő sárgás lámpafény és a mindent betöltő mámorító hangszín azonnal ámulatban ejtett mindenkit. Minden felolvasott részlet után egyre többet akartam a regényből és Balázsból.

Elgondolkodtatott, felcsigázott, kiragadott a fizikai létből egy órára.

Sok érdekes témát tár elénk az író. Mennyire határoz meg minket, hogy milyen környezetbe születünk? Meg tudunk-e állni egy pillanatra, hogy aztán elindulhassunk egy igazi belső utazásra? Milyen hosszú lesz ez az út? Minek kell történnie ahhoz, hogy igazán halljunk és valóban lássunk? Érdemes néha lassítani és megfigyelni mi rejlik a részletekben. A regény nem hatalmas filozófiai kérdésekre adott elnagyzolt klisépuffogtatásokról szól. Az író célja az volt, hogy főhősének jellemfejlődésén keresztül, az olvasó is rátaláljon egy kicsit saját magára. Nem kenyere a hangzatosan tálalt semmitmondó bölcsességek papírra dobálása.

Egyszerűen rámutat mindarra, amire a hétköznapi életünkben talán soha nem fordítanánk figyelmet.

Balázs személyében egy igazán intelligens, laza, barátságos, elemző szemléletű fiatalembert ismertem meg. Szinte biztos vagyok benne, hogy nem csupán gyermek könyvei, hanem az első felnőtteknek szóló regénye is célba fog találni. Akit vonz a kaland és a lélektan összekapcsolása, annak nem hiányozhat a könyvespolcáról. A Szfinx hét kapujáról szóló ajánló hamarosan olvasható lesz az olvasshazait.blog.hu oldalon.

Előadás

Az Astoria kávéház remek helyszíne volt a könyvbemutatónak. Nem csupán a lenyűgöző belső tér, hanem az ott dolgozó személyzet figyelmessége is emelte az esemény hangulatát. Az estét egy kiváló gourmet vacsorával koronázták meg, mely után még Gordon Ramsay is megnyalta volna mind a tíz ujját. 

Fotó: Anthoula Haralambidou.