Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Ő itt Gömöri Gyuri. Költő. Angliai professzor. Nem szavaz. Miért?

Ő itt Gömöri Gyuri. Költő. Angliai professzor. Nem szavaz. Miért?

2018. 04. 06., p - 09:57
0 hozzászólás

A tartalom felvezetésének szövege...Még négy olyan év, mint az elmúlt időszak és Magyarország Európa legmélyére süllyed és megmarad Putyin utolsó csatlósának. - vallja Gömöri György költő, nyugalmazott cambridgei professzor. A 2018-as választások hetében írókat, művészeket kérdeztünk meg, hogy elmennek-e szavazni?

DRÓT: Elmész szavazni?

Gömöri György: Nem szavazok, mert nincs állandó lakhelyem Budapesten.

DRÓT: Miért fontos vagy nem fontos számodra a szavazás?

Gömöri György: Ez a választás fontos, mert a NER kirabolta az országot, s csak párezer  ember él jobban az ellopott óriási úniós pénzekből és az olcsó földvásárlásokból.

A jelenlegi rendszer növeli az osztálykülönbségeket és mélyíti a gazdagok és szegények közötti máris nagy szakadékot.

Még négy olyan év, mint az elmúlt időszak és Magyarország Európa legmélyére süllyed és megmarad Putyin utolsó csatlósának.

DRÓT: Milyennek látod a mai magyar politikai életet?

Gömöri György: Zavaros hangulatú, forrongó az ország, a Zembereknek elegük van az „elmúlt nyolc évből”. Ha szülővárosomban,  Budapesten élnék én is elmennék kampányolni Karácsony Gergely és csapata mellett.

DRÓT: Szerinted milyen befolyása van a magyar kulturális életre a politikának? (És fordítva: van-e befolyása a kultúrának a politikára?)

Gömöri György: A Magyar Művészeti Akadémia olyan mint a kisgömböc, minden magyar írót és költőt le akar nyelni, azzal, hogy az idősebbeket anyagilag „támogatja”. Szerencsére én nem vagyok erre rászorulva, rendes angol egyetemi nyugdíjam van. A Szépírók tagja vagyok, akik még tartják magukat, de sohasem lehet tudni, mikor vonják meg tőlük a jelenlegi, nem túl nagyvonalú támogatást. De a mostani kormányzat magasból tesz a kultúrára, még az Irószövetséget sem tudják rendesen támogatni, lásd a lepusztult székházat.

Szekértáborok vannak és maradnak, de bizonyos átjárhatóság még létezik.

Én főleg vidéki magyar folyóiratokban publikálok, meg az erdélyi Korunkban, ezek magas színvonalú lapok. Hogy mi használ igazán a magyar kultúrának, döntsék el a hazaiak, én outsider-ként csak az egyetemes magyar irodalmat igyekszem szolgálni, amig bírom erővel.

 

DRÓT: Milyen Magyarországot szeretnél 2018. április 8-a után? 

Gömöri György: Milyen országot várok? Mást, mint a mai, ahol a korrupció állami politika.

Nyitott, demokratikus, a mainál kevésbé képmutató, tisztességesebb kormányt, ahol elszámoltatják a rogánokat meg a kósákat, akik szemérmetlenül lopják a közpénzeket.

Ahol nem lehet képviselő a korrupt Farkas Flórián. Ezért tartom fontosnak, hogy mindenütt a legesélyesebb ellenzéki jelöltre szavazzanak az emberek.
Évek óta most vagyok először - mindenek ellenére - óvatos optimista.