Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

„Nem félek attól, hogy nekünk orvosoknak nem lesz dolgunk, ha itt lesz a mesterséges intelligencia...”

„Nem félek attól, hogy nekünk orvosoknak nem lesz dolgunk, ha itt lesz a mesterséges intelligencia...”

2022. 09. 23., p - 06:03
0 hozzászólás
Mik azok és mi számít ritka betegségek? Mennyire befolyásolják a génjeink, hogy milyen betegségekre vagyunk fogékonyak? Milyen fontos az életmód abban, hogy teljes értékű öregkort élhessünk? Mi történik a bioinformatikában? Miért fontos az orvos-beteg személyes kapcsolata? Interjú a DRÓTon Molnár Mária Judittal, a Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetének igazgatójával.
Molnár Mária Judit
Molnár Mária Judittal Magyary Ágnes készített interjút

DRÓT, Magyary Ágnes: Tíz éves a Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete, amelynek Molnár Mária Judit az orvos-igazgatója. Miért volt szükség az intézet megalapítására?

Molnár Mária Judit

Kép

A Semmelweis Egyetem Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetének igazgatója, 2012-2015 között a Semmelweis Egyetem tudományos rektorhelyettese neurológiai, pszichiátriai, klinikai genetikai és klinikai farmakológiai szakvizsgákkal, valamint egészségügyi menedzser diplomával rendelkezik.

2011–ben szerezte az MTA doktora címet, 2012 óta egyetemi tanár.

Molnár Mária Judit: A történet még az OPNI-ban (Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet) kezdődött. Akkor úgy hívtak bennünket, hogy Molekuláris Neurológiai Osztály, ahol többéves harc után sikerült fekvőbeteg részleget, genetikai, szövettani és elektrofiziológiai labort létrehozni. Az OPNI 2007-ben bezárt, így mi is utcára kerültünk, és új helyet kellett keresni. A Semmelweis Egyetem akkori vezetése úgy vélte: nekünk az egyetemen van a helyünk.

A megalakuláskor a ritka betegségek volt a legfőbb szempont, hiszen a ritka betegségeknek 80%-a genetikusan meghatározott. Azért, hogy a diagnosztikai eljárást tudjuk javítani, egyértelmű volt, hogy fejlesztenünk kell a molekuláris genetikai technológiát és a laboratóriumot. Ez azt is jelentette:

nekünk egy nagyon jó genomikai műhellyé kell válnunk, ha szeretnénk összefogni a diagnosztikát, a betegellátást és a kutatást.

A neuromuszkuláris területen annyi új dologgal találkozunk orvosként a betegellátás során, hogy a kutatás mindenképpen be kell épüljön a munkákba. 

Nekem, mint klinikusnak az a véleményem, hogy akkor működik igazán hatékonyan a diagnosztika, ha jól ismerjük a beteget. Tehát

nem jó, ha úgy érkezik egy vérminta a laborba, hogy nem ismerjük alaposan a beteget, és teljesen személytelenül csináljuk az egész diagnosztikát. Ha az elejétől a legvégéig ott vagyunk a beteggel, ez nagyon sokat segít az egyéni problémák megoldásában.

Emiatt nagyon fontos, hogy a szakemberek együtt dolgozzanak (biológusok, orvosok, pszichológusok stb.). A siker nagyon fontos része, hogy ismerjék az emberek egymást. Mostanság egyre többet beszélünk a multidiszciplináris teamről, ahol mindenféle szakma egyszerre gondozza a beteget. Ez volt az alapja annak, hogy alapítsunk egy önálló intézetet.  Sajnos nem tudjuk az összes szakmát biztosítani a multidiszciplináris ellátáshoz az intézeten belül, de legalább a legfontosabb szakmákat igen. A többi pedig az Egyetem társklinikáin áll rendelkezésre. Amit az OPNI-hoz képest tovább tudtunk fejleszteni: az a genetikai diagnosztika, a bioinformatika és a sejtlaboratórium.  

A tíz évvel ezelőtti kezdeményezés a legideálisabb környezet volt a megalakulásunkhoz, hiszen 2003-ban befejeződött a humán genom meghatározása; a 2000-es évek elejétől fordultak egyre inkább a ritka betegségek irányába; az Európai Gyógyszerügyi Hatóság megkönnyítette az árva gyógyszerek (a ritka betegségek gyógyítására használt készítmények (Megj. a szerk.)) fejlesztését; és elindultunk a genetikai alapú orvoslás irányába.

DRÓT, Magyary Ágnes: Mi a különbség a genetika és a genomika között?

Molnár Mária Judit: Nagyon büszkék vagyunk, hogy

a világon először a genetika szót egy magyar gróf, Festetics Imre, használta 1818-ban. Akkor a genetika az öröklődés tudománya volt. Azóta ez a tudományterület kiszélesedett,

hiszen gróf Festetics is először a lovak és bárányok öröklődésmenetéről publikált, ma pedig valamennyi élettudományi területnek van genetikai vetülete.

A genomika, mint új fogalom, akkor született meg, amikor a teljes géntérképet megalkották. Mivel a genom a teljes genetikai állományt jelenti.

Amikor gróf Festetics először használta a genetika szót, még nem tudta, hogy ez milyen bonyolult szerkezet, neki akkor csak öröklődési menetekről volt tudomása. Sejtelme sem volt, hogy ez több milliárd bázispárból álló információhalmaz – ezt csak a 2000-es években tudtuk meg. Tehát a genomika a teljes génállomány, a genetika meg az egyes génekkel foglalkozó tudományterület.

Mert amikor génekről beszélünk, akkor csak kódoló szakaszokról van szó, amelyekhez tudunk fehérjéket társítani, amely csak 2-3 %-a a teljes emberi génállománynak. De még ott van a többi 98%, amelyről hosszú ideig úgy vélték, nincs is rá szükség, emiatt még szemét-DNS-nek is hívták – angolul junk DNS.  Ma már tudjuk, hogy ezeknek az introni (nem kódoló DNS-szakasz) szakaszoknak nagyon fontos szerepük van.

DRÓT, Magyary Ágnes: Mi számít ritka betegségnek?

Molnár Mária Judit: Előfordulási gyakoriság alapján 10 000-ből 5. Ez az európai definíció. Más földrészeken lehetnek mások a kritériumok. Magyarországon 8-10%-a az embereknek ritka beteg. Ez maximum 800 000 ember. Ez relatíve nagy szám, ami azért jön ki, mivel kb. 8000 féle ritka betegség van. A ritka betegségek száma meghaladja az összes gyakori betegség számát. És nem biztos, hogy minden ritka betegségből van Magyarországon, mivel a ritka betegségek között vannak „ultra” ritka kórképek.

DRÓT, Magyary Ágnes: A genetikai alapú orvoslás, hogyan fogja megváltoztatni a jövőben a betegellátást?

Molnár Mária Judit: Ez a személyre szabott orvoslás. Az ember genomikai adatai és a klinikai tünetei alapján állítják fel diagnózist. Például vannak családok, akik hajlamosak a szívinfarktusra, de ezért nem csak egy gén felelős, hanem akár több is. Ezek együttes jelenléte és az ahhoz kapcsolódó környezeti hatások következtében alakulnak ki ezek a betegségek. Ezekben az esetekben egy-egy genetikai tényezőnek kisebb a hatása, mintha csak 1 gén hibájához kapcsolódik a kórkép.

Ez utóbbi betegségek, a monogénes betegségek, azaz az egy gén által meghatározottak. Ebben az esetben szinte 100%, hogy ez a betegség ki fog alakulni, de hogy hány éves korban alakul ki, milyen lesz a tünetek súlyossága, a betegség progressziója, az nagyon eltérő lehet akár egy családon belül is.

DRÓT, Magyary Ágnes: Milyen etikai kérdéseket vet fel a teljes géntérkép elkészítése? Az orvos mit mondjon a betegnek, milyen betegségekre hajlamos?

Molnár Mária Judit: Ha teljes géntérkép készül diagnosztikai célból, az egyénnek van lehetősége eldönteni, hogy szeretné-e tudni, azokat az eltéréseket is, melyek nem azokkal a tünetekkel állnak összefüggésben, amely miatt a diagnosztikai vizsgálat készül. Pl. egy izombeteg esetében lehet, hogy találunk egy emlőrákra hajlamosító tényezőt, mely miatt speciális szűrőprogramra lesz szüksége annak érdekében, hogy az esetleges emlődaganatot megelőzzük, vagy nagyon korai stádiumban diagnosztizáljuk.

Létezik egy ajánlás, amelyet az Amerikai Orvosgenetikai Kollégium (ACMG, American Collage of Medical Genetics and Genomics) állított össze, mely arra tesz javaslatot, hogy mely véletlen találatot javasolt az egyénnel közölni. Azért hívjuk véletlen találatnak, mert nem ezek keresése a vizsgálat célja, azokat véletlenül találjuk meg. De ezt csak akkor tárjuk fel, ha az illető szeretné.

Magyarországon most készül az a szakmai irányelv, mely azon gének listáját fogja tartalmazni, amelyeket, mi a hazai szakma képviselőinek közlésre javaslunk. Ezek olyan gének, amelyek olyan betegségeket okoznak,

melyeket vagy meg tudunk előzni, vagy korai tünetek esetén is van kezelési lehetőség (elsősorban kardiovaszkuláris és onkológiai betegségek). És most került be néhány ritka betegség is – olyan, ami kezelhető.

Riogatni ugyanis senkit sem akarunk, arról nem beszélve, hogy nem minden hibából lesz betegség.     

DRÓT, Magyary Ágnes: A 10 éves évfordulóra készült videóban elhangzik, hogy a jövővel foglalkoznak. Ez mit jelent?

Molnár Mária Judit: A jövőt mi tágan értelmezzük. Mivel a genetikai alapú személyre szabott orvoslás implementációja még csak folyamatban van, mi oroszlánrészt vállalunk ennek a bevezetésében. Ezekhez rengeteg klinikai vizsgálat szükséges, melyek során a jövő innovatív gyógyszer fejlesztésében veszünk részt.

Nem a meglévő tudást konzerváljuk, hanem új géneket, új terápiákat, diagnosztikákat keresünk és ezekre készítjük fel a leendő orvosokat. Hiszen rengeteg olyan betegünk van, akiknél nem születik meg a diagnózis hosszú évek alatt sem. Egyelőre ott tartunk, hogy az örökletes esetek 30-40%-nak van genetikai szintű megoldása. De bármikor jöhet olyan áttörés, ami teljesen átír mindent, amit eddig tudtunk.

DRÓT, Magyary Ágnes: Mennyire vonzó az orvostanhallgatók számára ezt a szakterületet választani, hiszen úgy tűnik több itt a titok, mint a bizonyosság?

Molnár Mária Judit: Ez benne az izgalmas. Főleg annak, aki szereti a kihívásokat. Mi elégedettek vagyunk a rezidensek számával, az idén is 2 új rezidens kapcsolódott hozzánk. Az elmúlt tíz évben 22 PhD hallgatónk volt, ebből 12-en végeztek. További 10 képzése folyamatban van. Minden évben 2-3 új PhD-hallgató jön hozzánk. A nálunk végzett szakorvosok száma 8, további 7 képzése jelenleg zajlik.

DRÓT, Magyary Ágnes: Mi az intézmény legnagyobb tudományos sikere?

Molnár Mária Judit: Felfedeztük a MSTO1 gént, számos új fenotípust elsőként írtunk le, új öröklésmenetekről publikáltunk, amelyeket ritka betegségekben figyeltünk meg az agyi vastárolással járó betegségeknél, sokat írtunk mithochondriális betegségekről és a preimplantációs genetikai diagnosztikáról. Bioinformatikában rengeteget fejlődtek a fiataljaink.

A most futó kutatásaink között van olyan, amelyben a megoldatlan diagnosztikai rejtélyeket nem DNS, hanem RNS oldalról próbáljuk megközelíteni. Új diagnosztikai fejlesztéseken dolgozunk, hogy a betegség minél korábbi stádiumában tudjuk felismerni a kórképeket, mivel minél később avatkozunk be, annál kisebb a hatás.

Az adatvezérelt egészségügy is a kutatásaink középpontjában áll. Ebben a betegek állapotát követhetjük.

Ez főleg a neuromuszkuláris betegségek esetében nagyon nehéz, amikor mozgásukban súlyos korlátozott betegekről van szó. Nagyon nehéz objektíven megítélni, hogy a kezelés során milyen apró javulások észlelhetők. Főleg azoknál az SMA (gerincvelői izomsorvadás), akik már csak az ujjaikat tudják kizárólagosan mozgatni. Kapják a terápiát, de nincsen olyan objektív mérőeszköz, amivel az orvos tudná követni, hogy tapasztalható-e javulás a kezelésnek köszönhetően.

DRÓT, Magyary Ágnes: Az intézetnek szerepe volt a Nemzeti Egészségtárházának létrehozásában. Ez mi is pontosan?

Molnár Mária Judit: Az volt a feladatunk, hogy egészséges időseket keressünk, és elkészítsük a teljes géntérképüket, a teljes genomszekvenciát. Ez egy olyan adatbázis, amelyet felajánlunk azoknak, akik kutatást akarnak végezni. Tehát rendelkezésre állnak az adatok – kutathatók. Például azt lehetne kutatni, hogy melyek azok a hajlamosító tényezők, amelyeknek köszönhetően egészségesen lehet öregedni.

Azonban nagyon nehéz volt összegyűjteni ezt a száz embert –

Magyarországon időskorban nagyon sok ember beteg.

Emiatt 80-ról le kellett vinni 75-re az életkort, mert különben sosem gyűlt volna össze elegendő minta és adat.

DRÓT, Magyary Ágnes: Ez az életmódra vagy a genetikára vezethető vissza?

Molnár Mária Judit: Az életmódra. A gyakori betegségek vonatkozásában 30% a genetika, 20% az ellátó rendszer és 50 % az életmód. Tehát az 50%-a rajtunk múlik.

DRÓT, Magyary Ágnes: Akkor lehet, hogy kampányok szervezésével kellene nevelni a lakosságot az egészséges életmódra.

Molnár Mária Judit: Igen, de könnyű ezt mondani. Ha nincs meg hozzá a megfelelő anyagi forrás, és nem egy jó stratégiával megépített programot hajtunk végre, nem garantált a siker. Például sok esetben az egészséges ételek kerülnek többe. És akkor még nem beszéltünk az egészségügyi műveltségről. Vannak európai adatok, hogy melyik országban mennyire tájékozottak az emberek az egészségről. Magyarország a középmezőnyben van. Ami nagyon érdekes, hogy a szomszédunk Ausztria sem áll sokkal jobban.

A legjobban a Benelux államok állnak.

Hollandiában tíz évvel ezelőtt indítottak kampányt általános iskolákban, óvodákban, mert az egészségtudatos életmódot nem felnőttkorban kell elkezdeni tanítani, hanem gyermekkorban, amikor még a gyerekek erre fogékonyak.

Ennek köszönhetően lettek kiugrók az egészségügyi műveltség vonatkozásában.

Magyarországon az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szervez az egészségmegőrzéssel kapcsolatos kampányokat, de ez nem jut el mindenkihez.

DRÓT, Magyary Ágnes: Melyek a ritka betegek kezelésének a legnagyobb kihívásai?

Molnár Mária Judit: Nagyon hasznos lenne, ha minden ritka betegség szakértői központban lenne egy esetmenedzser, aki segít az egyes vizsgálatok logisztikáját megszervezni, aki emlékezteti a beteget, mikor hová kell elmennie. Nálunk a fekvőbeteg osztály főnővérére hárult ez a feladat: ő koordinálja az időpontokat, végzi a számos adminisztratív teendőt, ami a ritka betegek kezeléséhez társul. Ha túl sokat kell várakozni a rendeléseken, kezeléseken, akkor a betegeknek nincs kedve eljönni, már az is teher nekik, ha 2 hetente infúzióra kell járni évtizedeken át. Ezt főleg a fiatalok (20 és 30 év közöttiek) fogadják el nehezen, mert nem érzik elég hatékonynak a kezelést, arra pedig nem gondolnak, hogy lehet már kerekesszékben lennének, ha nem kapnának terápiát.

Az is kihívás, hogy

ne csak a szokványos orvos beteg kapcsolat legyen, hanem ennél bensőségesebb. Legyenek szociális segítőink, hogy ki tudjuk nyújtani a kezünket az egészségügyön túlra is,

hiszen nagyon sok család van, ahol idős szülők gondoznak beteget. Sokszor mi sem tudjuk, mi lesz ezekkel a betegekkel, és alkalmanként azért kerülnek kórházba 1-2 hétre, hogy tehermentesítsük az idős szülőket, bár ez nem a mi feladatunk lenne. Itt kellene a nagyobb társadalmi összefogás, hogy minden oldalról tudjuk támogatni a ritka betegeket.

Említhetném még az infrastruktúrát, a helyhiányt, a finanszírozást. Én annak örülnék a legjobban, ha nem lennének financiális korlátok, az az nem lenne TVK. (TVK =A járóbeteg-szakellátásban és az aktív fekvőbeteg-szakellátásra vonatkozóan szolgáltatónként, éves szinten, havi bontásban meghatározott elszámolható teljesítmény mennyiség. (Megj. a szerk.)

Mi beutaló nélkül és TVK-mentesen szeretnénk dolgozni, ahogy az a szülészeten is van.

DRÓT, Magyary Ágnes: Én azt hittem, az lesz a válasz: nehéz megmondani a betegeknek, hogy nincs diagnózis.

Molnár Mária Judit: Ezt alaposan átbeszéljük, még akkor is, ha nincs terápia, mert ez nagyon dinamikusan fejlődő terület. Én magam is már annyi mindent megéltem ezen a területen, amiről húsz évvel ezelőtt még álmodni sem mertünk, hogy az gondolom, hogy igenis van okunk az optimizmusra. Az SMA-nak például három terápiája van.

Azért, hogy az életminőségünket tudjuk javítani, azon is múlik, hogy kinek milyen a kognitív életérzése. Élni kell a rehabilitációs lehetőségekkel is.

A Duchenne-s gyerekeknél látjuk a szájon át szedett gyógyszerezésnél, hogy ahol a szülők nem foglalkoznak a gyógytornával és az egészséges étrenddel, azoknál nem várható számottevő javulás még a gyógyszerrel sem. Ahol pedig a szülők nagyon tudatosan odafigyelnek, azok a gyerekek járóképesek maradnak a kezelés mellett. Ez a terápia már negyedik éve megy az országban, és azt látjuk, hogy idővel teljesen kinyílik az olló, miközben együtt indultak a betegek.

Csodát soha nem fog tenni egyetlen gyógyszer sem, ha a beteg nem teszi hozzá a maga részét. Ezt általában nekünk nem hiszik el a betegek.  

DRÓT, Magyary Ágnes: Milyen tervei vannak az intézménynek? Miről fog szólni az elkövetkező tíz év?

Molnár Mária Judit: A bioinformatikai tudáshalmazt szeretnénk bővíteni és a precíziós orvoslás szolgálatában állítani, ami a korai diagnózist és az optimális terápiát segíti elő. Az információs technológia fejlődésével most adatik meg a lehetőség, hogy az adatokat fel tudjuk dolgozni.

DRÓT, Magyary Ágnes: A mesterséges intelligencia átveszi az orvos szerepét, ahogy azt Harari, korunk sztártörténésze jósolja?

Molnár Mária Judit: Ezt már most is nagyon szeretjük használni. A géntérképek feldolgozásánál is mesterséges intelligenciát használunk: a gép feldob nekünk javaslatokat, amelyekből mi válogatunk. Azonban a mesterséges intelligencia nem fogja megvizsgálni az orvosok helyett a beteget. Azt nem tudom, mikor fogják elérni, hogy a robotok a nonverbális kommunikációból is információt gyűjtsenek. Én észreveszem, ha a beteg szorong, vagy ideges akkor is, ha nem mondja el. Ha megkérdezem, hogy miért szorong, akkor elsírja magát. A ki nem mondott szavak vagy érzések is sok mindent megmagyaráznak.

Ezért is gondolom azt: az is feladatunk lesz a jövőben, hogy olyan orvosokat képezzünk, akikben ezek az érzések nagyon fejlettek, mert a gép ezt nem fogja tudni. Szóval én nem félek attól, hogy nekünk orvosoknak nem lesz dolgunk, ha itt lesz a mesterséges intelligencia teljes vértezetében.