Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Latin-Amerika filmjei Budapesten

Latin-Amerika filmjei Budapesten

2017. 11. 10., p - 06:27
0 hozzászólás

Filmek Brazíliából, Argentínából, Salvadorból, Mexikóból, a Dominikai Köztársaságból, Panamából és Chiléből! Budapesten zajlik a Déli-Duku, aminek szervezőjével, a kolumbiai Manuel F. Contrerassal beszélgetett Lafferton Luca.

Latin-Amerika

A napokban egy igen izgalmas latin-amerikai filmszemlének lehetünk a részesei. Az esemény neve Déli-Doku, amely kortárs latin-amerikai rövid- és egész estés dokumentumfilmeket mutat bei különböző latin-amerikai országokból, eredeti nyelven, angol és magyar felirattal.

Bár Magyarország egyáltalán nem szűkölködik fesztiválokban, és filmes fesztiválok tekintetében különösen jól áll, ez esetben egy egészen különleges kezdeményezésről beszélünk, hiszen latin-amerikai, ráadásul kortárs latin-amerikai dokumentumfilmek a fesztiválozási hullám ellenére ritkán láthatók hazánkban.

Az esemény egyik szervezője a projekt művészeti producere, Manuel F. Contreras. A kolumbiai fiatalember évek óta Magyarországon él, és művészeti tanulmányokat folytat egy ösztöndíj program keretein belül. A magyar kultúra iránti kíváncsisága és szeretete egyre szorosabban köti őt ide, és ezeket a szálakat ezúttal még szorosabbá igyekszik fűzni, nemcsak a két ország, hanem a két világ, Közép-Európa és Latin-Amerika között is.

DRÓTHonnan jött a gondolat, hogy a magyar és latin-amerikai kulturális kapcsolatok előmozdítását egy tematikus filmfesztivál kiválóan segítené? És miért pont filmfesztivál?

Manuel F. Contreras: Valójában onnan ered a gondolat, hogy mindannyian, akik ezt az eseményt szervezzük, dokumentumfilmes területen dolgozunk és tudjuk, milyen nehéz a dokumentumfilmek terjesztése.

A latin-amerikai filmek nagyon érdekesek, és sok esetben soha nem jutnak olyan távoli helyekre, mint Budapest.

Mi tehát a mozizásban gondolkodtunk, hogy ezáltal megmutassuk, van itt valami, amit érdemes megnézni.

DRÓTMi alapján válogattátok a filmeket? Hogyan történt maga a “gyűjtés"?

Manuel F. Contreras: A legfontosabb szempont számunkra az volt, hogy minőségi dokumentumfilmeket válasszunk. Sokszor hozzáférhetünk bizonyos helyszínek adta témákhoz, ahol nem a filmek minősége a lényeges. Mi viszont olyan finom alkotásokat is szerettünk volna megmutatni, amelyek túlmutatnak a megszokott latin-amerikai kliséken.

DRÓTMely latin-amerikai országok képviseltetik magukat a fesztiválon?

Manuel F. Contreras: A filmek Brazíliából, Argentínából, Salvadorból, Mexikóból, a Dominikai Köztársaságból, Panamából és Chiléből érkeztek. Ezen kívül a kubai EICTV filmes iskolájának dokumentumfilm válogatását is láthatjuk, az iskola egyik hallgatója, Breier Ádám készített.

DRÓTMitől lesz más ez a fesztivál, mint egy hagyományos filmes szemle?

Manuel F. Contreras: Alternatív fesztivált szervezünk, mivel a már említetteken túl a filmeket főképp mozin kívüli helyszínekre szeretnénk elvinni. Így lesznek vetítések bárokban (House Bar és Auróra), galériában (Kugler Galéria), a Budapesti Cervantes Intézetben és magánlakásokon is. Azt szeretnénk, ha a fesztivált össze tudnánk kötni a filmnézés modern formáival. A Bem Moziban is lesznek vetések, amely szintén egy igen különleges budapesti helyszín.

DRÓTManapság talán a legnehezebb feladat egy fesztivál szervezésekor a szponzorok megtalálása. Milyen elven működik a Déli-Doku? Sikerült támogatókat találni?

Manuel F. Contreras: Már az elején eldöntöttük, hogy a rendezvény ingyenes lesz. Ezért

minden vetítés ingyenes, ahogy maguk a rendezvényhez kötődő programok is. Mindannyian, akik a fesztiválon dolgozunk, önkéntesként tesszük ezt.

A rendezvény szervezésében a Mexikói, az Argentin és a Chilei Nagykövetségek támogatnak minket. Ezen kívül egyik helyszínen se kell belépődíjat fizetni. Nagyon örültünk annak, hogy mindenki, aki támogatott minket a törekvésünkben megértette, miért fontos a rendezvény ingyenessége, és mindenkinek tetszett az elképzelésünk.

DRÓTKi a célközönségetek? Kiket szeretnétek elérni: magyarokat, itt élő spanyol ajkúakat, külföldieket?

Manuel F. Contreras: Igazából mindenkit. A filmek (egy kivételével, ill. leszámítva a kubai dokumentumfilm válogatást) mind feliratosak lesznek magyar és angol nyelven. Itt Budapesten a világ minden tájáról élnek emberek, ezért azt szerettük volna, ha mindenki el tud jönni a vetítésekre. Egyébként

a filmek fordítói is ingyen vállalták a munkát

– nélkülük nem tudtuk volna elérni azt, amit már eddig is sikerült.

DRÓTA fesztivál egyes filmjeit megismétlitek más napokon, hogy minél több ember részt tudjon venni a fesztiválon. Van esetleg olyan film, esemény, ami bizonyos szempontból jelentősebbnek, kiemelkedőbbnek tekinthető?

Manuel F. Contreras: A fesztivál első estéjén például, amelyet a House Bar nevű helyen tartunk, lesz argentin étel (emapanda) a bár felajánlásával és argentin bor, amelyet az argentin nagykövetség ajánlott fel. A „Cumbia La Reina” (Cumbia, a királynő) című argentin filmet fogjuk vetíteni. Ezen jelen lesz velünk a film rendezője, akit sikerült „elhoznunk” Portugáliából, ahol jelenleg él. Összegyűjtöttük neki a repülőjegyre valót. Lenyűgöző volt látni, ahogy és amilyen gyorsan a fesztiválos barátaink segítettek. Pablo, a dokumentumfilm rendezője egyben cumbia DJ is, aki aznap este a filmet követő fiestának lesz a felelőse. Másnap a mexikói vetítésre (El Regreso del Muerto) a Mexikói Nagykövetség ingyen tacost ajánl fel a résztvevőknek. A harmadik napon a Chilei Nagykövetség chilei borral kedveskedik a Surire című film közönségének. Ezeken kívül is lesznek még rendezvények, melyeket még ezek után véglegesítünk.

DRÓTMire számítotok, milyen nagy közönséget sikerül megszólítanotok?

Manuel F. Contreras: Ez még számunkra is kérdéses, mert szerencsére úgy néz ki, hogy a fesztivál egyre nagyobb méreteket ölt, ahogy közeledik a vetítések időpontja. Fontos volt, hogy a fesztivál ne csak rólunk szóljon, hanem a vetítés helyszíneiről is, és mivel számukra is érdekesek ezek a dokumentumfilmek, így mi is több embert érhetünk el.

DRÓTMilyen távlati céljaitok vannak a fesztivállal, ha ez a konkrét rendezvénysorozat lezárul? Lesz jövőre is Déli-Doku?

Manuel F. Contreras: Szerintünk lesz újabb verziója a fesztiválnak jövőre, de nem akarunk elhamarkodottan arról beszélni, milyen is lesz majd a jövőben, hiszen még az idei év eredményeit se láttuk. Reméljük, minden jól sikerül és mindenki élvezni fogja a filmeket.


Készítette Lafferton Luca