Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

A tíz legjobb dolog 2022-ben...

A tíz legjobb dolog 2022-ben...

2022. 12. 29., Csü - 09:24
0 hozzászólás
Minden év végén az összegző listák mámorában úszva mi is összeállítjuk a tíz legjobb dolgot a DRÓTon. Vessetek egy pillantást a tíz – szerintünk – legjobb dologra, ami a DRÓTon történt 2022-ben.
2023
...mármint a DRÓTon :)

ELŐZMÉNYEK: Itt találhatjátok a 2021-es tíz legjobb dolgot, de most lássuk, mi volt 2022-ben:

10.
KORTÁRS PRÓZA a DRÓTon

A DRÓTon kortárs prózát is szoktunk közölni, idén egy szerzőnket emelnénk csak ki, méghozzá Brüsszelből a szentendrei szigetre költözött Gerzsenyi Gabriállát, akinek öt írását is olvashattok lapunkon.

9.
KORTÁRS KÖLTÉSZET A DRÓTon

Idén is számos költőt közöltünk a DRÓTon, most csak egyet emelünk ki, Farkas Alíz verseit, aki arról írt, hogy milyen, amikor az ember „Mégiscsak huszonkét éves” .

8.
„MÉHBARÁT KERTEK”

A Méhészet folyóirat együttműködésben a Drót alkotói portállal, a Magyar Írószövetséggel és az xForest.hu-val művészeti pályázatot hirdetett MÉHBARÁT KERTEK címmel.

A zsűrinek nagyon nehéz dolga volt, összesen 622 pályamunka érkezett a különböző kategóriákban.

Nagyon szépen köszönjük valamennyi pályázónak, hogy ilyen sokan és ilyen fontosnak tartották a méhek-ügyét. A pályázat végeredményét itt olvashatjátok.

7.
KETTŐSPONT SZÍNHÁZ és KISPONT GALÉRIA

Szívünkön viseltük, rendszeresen ajánlottuk a budapesti Kettőspont Színház és a Kispont Galéria programjait 2022-ben és figyelmetekbe ajánljuk 2023-ban is. Formanek Csabával, a Kettőspont „mindenes rabszolgájával”, rendező-színésszel, a Likvidátor kapcsán Magyary Ágnes készített nagyinterjút a DRÓTra.
Például ott mutattuk be Magyarországon a Fiatal Magyar Költők antológiáját, de az a következő legjobb dolog a DRÓTon :)

6.
FIATAL MAGYAR KÖLTŐK ANTOLÓGIÁJA

2022 januárjában jelent meg a 'Fiatal magyar költők antológiája' Athénban magyarul és görögül egy nagy európai program keretében.

A könyvben szereplő magyar költők: Áfra János, Bék Timur, Farkas Arnold Levente, Galyas Éva Klára, Izsó Zita, László Liza, Oravecz Péter, Terék Anna, Tóth Kinga, Závada Péter és Weiner Sennyey Tibor.

A kötet előszavát a DRÓTon olvashatjátok.

Az antológiát előbb Budapesten, az Ünnepi Könyvhét alatt mutattuk be a Kettőspontban, majd szeptemberben Athénban és Patrasban.

5.
’22-es választások

„Gyanús az a művész, aki főállásban kultúrharcol...” - mondta Péntek Orsolya, aki elment szavazni. A 2022-es választások és népszavazás hétvégéjén alkotókat és közéleti embereket kérdeztünk meg arról, hogy elmennek-e és miért mennek el szavazni?

„A kultúrának a politikára nincs befolyása.” - mondta Hétvári Andrea, költő és meseíró.

„A mai politikai élet katasztrofális.” - Thiel Katalin a filozófiai tudományok doktora szerint.

„Magyarország megérdemli, hogy nyugalmat találjon ennyi gyűlölet után.” - mondta Galyas Éva Klára roma író, költő.

Míg Demeter Szilárd a választások előtt azt nyilatkozta nekünk, hogy „Nem az április harmadikai választások a lényeg, hanem az utána következő időszak.”

A választások után Demeter Szilárd úgy folytatta nyilatkozatát, hogy „Nagy duzzogva kiegyezem a kétharmaddal is”

Míg Tillmann J. A. filozófus szerint „Előre megyünk... – a Létezés Magyar Lejtőjén” és hozzátette: „„Aligha van még egy olyan nép, amelynek tömegeit 40 évnyi megszállás után, egyik napról a másikra át lehetne állítani arra, hogy a korábbi megszállók híve legyen... Bámulatos, ahogy a népség itt az ocsmány orosz propagandát helyi hangerősítői révén csontig benyalta. Igazi hungaricum, világra szóló „magyarságteljesítmény”.
 

4.
WEÖRES ÉS HAMVAS

Ahogyan a korábbi években is szívünkön viseltük Weöres Sándor és Hamvas Béla recepcióját, műveiknek megismertetését a nagyközönséggel.

A DRÓTról most csak két közlést ajánlunk figyelmetekbe, az egyik, amikor Hamvas és Weöres barátságáról tartott előadást a kaposvári ‘Hamvas-konferencián’ Weiner Sennyey Tibor – lapunk főszerkesztője –, amelynek hangfelvételét itt tudjátok meghallgatni és amikor Szentendrén beszélt a Hamvas kultusz tárgyairól. Könyvei az Írók Boltjában kaphatóak.

3
MAGYARY ÁGNES INTERJÚI

Ha már interjúk, akkor feltétlenül figyelmetekbe kell ajánlanunk Magyary Ágnes interjúit, aki megingathatatlan szorgalommal számos igen értékes interjút közölt a DRÓTon. Példáult Zsidó Ferenccel, a Székelyföld folyóirat főszerkesztőjével, aki azt mondta, hogy „A jó könyvekkel olykor meg kell dolgozni, de megéri…”

Ugyancsak értékes beszélgetés volt a Molnár Mária Judittal készült, aki a Semmelweis Egyetem Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetének igazgatója és azt mondta, hogy „Nem félek attól, hogy nekünk orvosoknak nem lesz dolgunk, ha itt lesz a mesterséges intelligencia...”

„Nagyjából-egészében szarik az úgynevezett költészetre.” - írja Németh Gábor Horváth Eve második verseskötetének fülszövegére. Tényleg? Horváth Evevel is beszélgetett Ágensünk, amit itt olvashattok.

De sok mindenki más mellett készült interjú a XXI. századi könyvtárakról, Fekete Vince költővel, Formanek Csaba rendezővel is. Kiderült a Vida Gáborral, a Látó folyóirat szerkesztőjével folytatott beszélgetésből, hogy „Kultúrharcot azok vívnak, akik gyengén állnak a kultúrával…”

A spanyol műfordító, művészettörténész, irodalomtörténész: Kutasy Mercédesz arról beszélt, hogy „Ha a művészetnek vége, akkor az értelmes emberi életnek van vége”

És a Milbacher Róberttel készült interjúban elhangzott, hogy „...éppen szerencsés sokszínűsége révén igényli az identitáselbeszéléseket... (...) A 10 millió virológus országában miért éppen az irodalomhoz ne értene mindenki. (...) A múlt megismerése segít a jelen korlátainak szétfeszítésében, ha tetszik a ködképeink eloszlatásában.” – pontosabban: „a posztnemzeti korról, amelyben élünk...”

2
VÖRÖS ISTVÁN INTERJÚ

Egyik legolvasottabb cikkünk lett az év végén a VÖRÖS ISTVÁN INTERJÚ, amelyben a költő és tanár
arról beszélt például, hogy megszűnik az esztétika szak a Pázmányon, de mindezt sokkal szélesebb kontextusban elemezte nekünk adott válaszaiban. Például Vörös István elmondta, hogy

„Döbbenten látom kulturális műhelyek lebontását, szakkönyvtárak általános könyvtárba való belekeverését, értékes kiadványok, kéziratok raktárakban való eltűnését, elkótyavetyélését, valódi nemzeti értékeknek az ablakon való kidobását.”

„A kultúra elleni kérlelhetetlen gyűlölet, szinte nem is emberi erő”
A teljes interjú itt olvasható

 

1
KIS PIROS HÁZ KONCERTEK

Végül a legnagyobb vállalkozásnak bizonyult így az év végén a Kis Piros Ház koncertek sorozata számunkra, amit szeretettel ajánlunk a figyelmetekbe.

Első vendégünk NOÉMO volt, aki bemutatta új lemezét, beszélt a számok között arról, hogy miért és hogyan ír dalokat, mit gondol a közízlésről, milyen ma művészként, zenészként élni. Noémo saját szerzeményei mellett egy Cseh Tamás-dalt és egy megzenésített Pilinszky János verset is elénekelt nekünk.

Második vendégünk  a Vörösfenyő zenekar volt. A Vörösfenyő igazi szerelemzenét játszott és beszéltek arról is, hogy dalaik nagyjából 99%-a a szerelemről szól. A banda két tagjának is éppen szülinapja volt a felvétel idejében, így meglepetéssel is készültünk...

Harmadik – karácsonyi – fellépőnk a Lanou zenekar volt. A Lanou saját dalok mellett magyar és ír népdalfeldolgozásokat, sőt egy karácsonyi éneket is eljátszott nekünk. Karácsonyi „szuperkoncert” :) a DRÓTon, amit itt nézhettek meg. 

2022-ből 2023-ba egy különleges, negyedik – szilveszteri – Fodor "Shodor" Balász koncerttel lépünk át! Tartsatok velünk! Vendégünk, a budapesti éjszakákból jól ismert Fodor "Shodor" Balázs volt, aki egy dalokkal kísért év végi „stand up show”-t tolt a Kis Piros Házban, amiből most az első egy órát láthatjátok a DRÓTon.

 

Folyt. köv. (reméljük)
addig is legyetek jók, olvassatok, hallgassatok jó zenéket, klattyintsatok a DRÓTra és ha valami tetszett: adjátok tovább!