Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Galyas Éva Klára elmegy szavazni. És Te?

Galyas Éva Klára elmegy szavazni. És Te?

2022. 04. 03., v - 15:20
0 hozzászólás
„Magyarország megérdemli, hogy nyugalmat találjon ennyi gyűlölet után.” - mondja Galyas Éva Klára roma író, költő. A 2022-es választások és népszavazás hétvégéjén alkotókat és közéleti embereket kérdeztünk meg arról, hogy elmennek-e és miért mennek el szavazni?
Galyas Éva Klára
Választások 2022

DRÓT: Elmész szavazni 2022. április 3-án?

GALYAS ÉVA KLÁRA: Még szép, hogy elmegyek!

DRÓT: Miért fontosak (vagy nem Fontosak) számodra a választások?

GALYAS ÉVA KLÁRA: A saját mátrixomban úgy tartom, hogy van jelentősége annak, hogy gyakorolom az állampolgársági jogomat. Kétkedve nézem azokat a híreket, ahol megkérdőjelezik a döntéseink súlyát.

Számít egyetlen szavazat is.

Nem vagyunk egyedül, és ne gondoljuk azt, hogy annyira jelentéktelenek vagyunk, hogy dönthetnek a fejünk felett mindenről.

DRÓT: Mit gondolsz a népszavazásról?

GALYAS ÉVA KLÁRA: Mélységesen elszomorít, kisgyermekes édesanyaként egyenesen nevetségesnek tartom a feltételezést is, hogy az óvodás, vagy a kis iskolás gyerekeknek bárki „meleg propagandát” terjesztene.

Természetesen tanultam a kislányomtól, ő imád virágokat rajzolni, így az én népszavazási papírom tele lesz Eszter által kitalált csoda napraforgóval.

DRÓT: Milyennek látod a mai magyar politikai életet?

GALYAS ÉVA KLÁRA: Az egyik filozófus tanárom mondta évekkel ezelőtt, hogy a populizmus legnagyobb veszélye a hazugságban rejlik. Én pedig azt mondom a dezinformáció korunk legnagyobb kihívása. Egyenesen emberiségellenes bűncselekménynek tartom a szándékos félretájékoztatást.

Amit ma politikai életnek látunk, az a valóságban emberek szándékos lebutítása, a rasszista/fasiszta szellem felélesztése.

A dualista gondolkodás iskola példája. Meg kell értenünk, hogy közelítenünk kell egymáshoz. Nem vagyunk ellenségek azért, mert a politikai kérdésekben mást gondolunk, kompromisszumra kell törekedni és békére. 

DRÓT: Szerinted milyen befolyása van a magyar kulturális életre a politikának? (És fordítva: van-e befolyása a kultúrának a politikára?)

GALYAS ÉVA KLÁRA: Néhány évvel ezelőtt azt gondoltam a kultúra önmagáért van, és meg is marad önmagáért. Ma már azt látom oldalak mentén lehet megtalálni. A hatalom teljesen eluralkodott rajta. Van mit csinálni hétfőtől.

DRÓT: Milyen Magyarországot szeretnél 2022. április 3-a után?

GALYAS ÉVA KLÁRA: Kiegyensúlyozottabbat, és nem csak itthon, de kívánok mindannyiunk számára egy békésebb, egyetértőbb, zöldebb Európát, amelynek része a hazám. Magyarország megérdemli, hogy nyugalmat találjon ennyi gyűlölet után.


Te elmész szavazni? - körkérdés a DRÓTon

Választások 2022 a DRÓTon

1. „Nem az április harmadikai választások a lényeg, hanem az utána következő időszak.” - Demeter Szilárd, a PIM igazgatója.

2. „A mai politikai élet katasztrofális.” - Thiel Katalin, a filozófiai tudományok doktora.

3. „Gyanús az a művész, aki főállásban kultúrharcol...” - Péntek Orsolya, festőművész és író.

4. „A kultúrának a politikára nincs befolyása.” - Hétvári Andrea, költő és meseíró

5. „Nem lehetne arról népszavazni, hogy a sunyik, gonoszok hallgassanak, és csak az értelmes emberek meg szólaljanak meg?!” - Pécsi Györgyi, kritikus, irodalomtörténész, szerkesztő.

6. „Magyarország megérdemli, hogy nyugalmat találjon ennyi gyűlölet után.” - Galyas Éva Klára roma író, költő.

7. „Olyan világ lenne jó, amit nem a kevés politikus határoz meg (rájuk is szükség van, de máshoz), hanem az a sok – legtágabb értelemben vett – kultúrateremtő, aki között valójában élünk. Négyévente végezzük ehhez a közelítéseket. Egyelőre elég kevés sikerrel.” - Formanek Csaba rendező, színész, író.


GALYAS ÉVA KLÁRA így ír magáról: Íróként kicsit pesszimista vagyok, ezért teológiát tanulok, egy nyolc éves kislányon gyakorlom az anyaságot, inkább nagyobb sikerrel( őt nem tudjátok megkérdezni erről persze) a program része vagyok, ahogy mindannyian-szóval egy csónakban evezünk.