Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Pécsi Györgyi elmegy szavazni. Te?

Pécsi Györgyi elmegy szavazni. Te?

2022. 04. 03., v - 11:38
0 hozzászólás
„Nem lehetne arról népszavazni, hogy a sunyik, gonoszok hallgassanak, és csak az értelmes emberek szólaljanak meg?!” - mondja Pécsi Györgyi kritikus, irodalomtörténész és szerkesztő. A 2022-es választások és népszavazás hétvégéjén alkotókat és közéleti embereket kérdeztünk meg arról, hogy elmennek-e és miért mennek el szavazni?
Pécsi Györgyi
Választások 2022

DRÓT: Elmész szavazni 2022. április 3-án?

PÉCSI GYÖRGYI: Igen.

DRÓT: Miért fontosak (vagy nem fontosak) számodra a választások?

PÉCSI GYÖRGYI: Választások táján mindig eszembe jut „életem első országgyűlési választása" -  talán épp az érettségi éve (1976), lázadó korszak (magam módján), tehát döntöttem, ÉN NEM szavazok. Apámmal rendesen összevesztem, ő: „nem fognak miattad meghurcolni" - én: „azért se!", s tovább. Szóval, amikor reggel kimásztam az ágyból, újrakezdtem volna a magam forradalmát, rendesen pofára estem. Apám nyitásra elvitte a teljes család, szülők, nagyszülők, szavazóképes gyerekek szavazólapjait, és egycsomagban leszavazott mindannyiunk helyett. (Nyugat-Magyarországon, faluhelyen így ment.) Később már - még a Kádár-korban - érvényesítettem „távolmaradásomat" az urnától, de amióta értelme van (r.v. - rendszerváltozás), azóta meg direkt szavazok.

DRÓT: Mit gondolsz a népszavazásról?

PÉCSI GYÖRGYI: Nem lehetne arról népszavazni, hogy a sunyik, gonoszok hallgassanak, és csak az értelmes emberek meg szólaljanak meg?!

DRÓT: Milyennek látod a mai magyar politikai életet?

PÉCSI GYÖRGYI: Hát milyennek? Hát ilyennek!

DRÓT: Szerinted milyen befolyása van a magyar kulturális életre a politikának? (És fordítva: van-e befolyása a kultúrának a politikára?)

PÉCSI GYÖRGYI: A kulturális életre mindig is volt befolyása a politikának, legalább is a 20. század elejétől és vica versa.

Az a legfontosabb, hogy akik képviselik a kultúrát, szakmailag, morálisan hitelesek legyenek. Nem feledhető, hogy nem általában a „politika”, meg a „kulturális élet” tárgyal, alkudozik, dönt, rendelkezik stb., hanem mindig konkrét személy.

Akkor is egyenként konkrét személyek, ha csapatostul vannak - a személyes felelősség nem oszlik meg és nem szívódik föl.

DRÓT: Milyen Magyarországot szeretnél 2022. április 3-a után?

PÉCSI GYÖRGYI: Két hónapja még volt maximális elvárásom, most a legfőbb, hogy ne legyen háború, ne legyenek nélkülöző, fűtetlen lakásban vacogó emberek - egyetlen ember se! Ezek a „különleges katonai műveletek” rendesen meghúzzák a nyugat-európaikat is, minket meg főleg.


Te elmész szavazni? - körkérdés a DRÓTon

Választások 2022 a DRÓTon

1. „Nem az április harmadikai választások a lényeg, hanem az utána következő időszak.” - Demeter Szilárd, a PIM igazgatója.

2. „A mai politikai élet katasztrofális.” - Thiel Katalin, a filozófiai tudományok doktora.

3. „Gyanús az a művész, aki főállásban kultúrharcol...” - Péntek Orsolya, festőművész és író.

4. „A kultúrának a politikára nincs befolyása.” - Hétvári Andrea, költő és meseíró

5. „Nem lehetne arról népszavazni, hogy a sunyik, gonoszok hallgassanak, és csak az értelmes emberek szólaljanak meg?!” - Pécsi Györgyi, kritikus, irodalomtörténész, szerkesztő.

6. „Magyarország megérdemli, hogy nyugalmat találjon ennyi gyűlölet után.” - Galyas Éva Klára roma író, költő.

7. „Olyan világ lenne jó, amit nem a kevés politikus határoz meg (rájuk is szükség van, de máshoz), hanem az a sok – legtágabb értelemben vett – kultúrateremtő, aki között valójában élünk. Négyévente végezzük ehhez a közelítéseket. Egyelőre elég kevés sikerrel.” - Formanek Csaba rendező, színész, író.


PÉCSI GYÖRGYI (1958), kritikus, irodalomtörténész, szerkesztő. Legutóbb munkája, Falusi Mártonnal közös főszerkesztés: Magyar irodalmi művek, 1956-2016.  Néhány újabb írása elérhető itt: https://pecsigy.blog.hu/