Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Demeter Szilárd elmegy szavazni. A DRÓTnak elmondta miért... és Te?

Demeter Szilárd elmegy szavazni. A DRÓTnak elmondta miért... és Te?

2022. 04. 02., szo - 10:54
0 hozzászólás
A 2022-es választások és népszavazás hétvégéjén alkotókat és közéleti embereket kérdeztünk meg arról, hogy elmennek-e és miért mennek el szavazni? Elsőként Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója válaszolt kérdéseinkre, aki szerint „Nem az április harmadikai választások a lényeg, hanem az utána következő időszak.”
Demeter Szilárd
Választások 2022

DRÓT: Elmész szavazni 2022. április 3-án

DEMETER SZILÁRD: Igen, persze, naná.

DRÓT: Miért fontosak (vagy nem fontosak) számodra a választások? 

DEMETER SZILÁRD: A háború árnyékában számomra bármiféle választásnak már nem csak politikai, hanem egzisztenciális tétje van. Minden nagyobb döntés előtt próbálok a gyermekem szemén keresztül nézni a világra, az az egyetlen legitim és helyes nézőpont.

Nem az április harmadikai választások a lényeg, hanem az utána következő időszak.

Túl az életveszélyen, ha belegondolunk a háború szándékolt és nem szándékolt következményeibe, akkor nehéz idők következnek. Az energiaárakon, egyéb nyersanyag-problémákon túl csak egy apró szál: tegnap az ukrán elnök azt nyilatkozta, hogy ugyan kevesebb búzát tudnak vetni, de elég lesz országa élelmezéséhez. Ez viszont azt is jelenti, hogy nem jut exportra.

Oroszország már korlátozza a gabonafélék exportját. Ebből viszont az következik, hogy a Közel-Kelet és Afrika közel kéttucatnyi országában, amelyek Ukrajnából és Oroszországból importálták a gabonát, vagy nagyon megdrágul az alapvető élelmiszer, vagy nem lesz. Mindkét esetben zűrzavar lesz (lásd egyiptomi éhséglázadások), ami újabb migrációs hullám kiváltója lehet. És most nem másfélmilliós nagyságrendekről beszélünk: a NATO - katonai titkosszolgálati információkra alapozva - már 2015-2016-ban úgy számolt, hogy a következő években, évtizedekben legkevesebb 80 millióan indulnak neki Európának csak a szubszaharai térségből! Ez a folyamat fog most felgyorsulni. Ezért olyan kormányzatra és törvényhozásra lesz szükségünk, amely tudja a sokrétű válságot menedzselni, illetve képes a mi érdekeinknek megfelelően dönteni nagy nemzetközi nyomás közepette is.

DRÓT: Mit gondolsz a népszavazásról? 

DEMETER SZILÁRD: Nem, nem, nem és nem.

DRÓT: Milyennek látod a mai magyar politikai életet?

DEMETER SZILÁRD:Olyan, amilyen, a miénk, ebből kell főznünk. Nem élhetjük sem osztrákok, sem a németek, sem a franciák életét. A saját életünket kell élnünk, ráadásul jelenidőben, mert mi vagyunk saját kortársaink.

DRÓT: Szerinted milyen befolyása van a magyar kulturális életre a politikának? (És fordítva: van-e befolyása a kultúrának a politikára?)

DEMETER SZILÁRD: Erről sokat beszéltem, írtam, most maradnék a tömör lényegnél: az az állítás, hogy létezik nemzeti kultúra, ma már politikai állásfoglalásnak számít. Ezért szoktam azt mondani, hogy a kultúrharc fókusza nem Magyarországon belül van és nem is jelenidejű: az a tétje, hogy száz év múlva kik, milyen nyelven, milyen kultúrát teremtenek és hordoznak itt a Kárpát-medencében.

Nekünk, erdélyi magyaroknak Romániában már van egzisztenciális tapasztalatunk arról, hogy az anyanyelvi kultúra veszélybe kerülhet politikai változások miatt - és azt is láttuk, hogy veszíthetjük el nem csak az anyanyelvi kultúránkat, hanem a nyelvünket is két generáció alatt.

Idegennek érezni magad a szülőföldeden nagyon rossz érzés.

DRÓT: Milyen Magyarországot szeretnél 2022. április 3-a után? 

DEMETER SZILÁRD: Az egyik ellenzéki véleményvezér (a nem SZDSZ-árvák közül) azt mondta: ő nem szeretne olyan Magyarországon élni, ahol Vásárhelyi Mária jól érzi magát. A könnyebb ellenállás az lenne, ha ezzel egyetértve itt le is zárnám a választ. De az a nagy büdös helyzet, hogy nekünk akkor lesz esélyünk túlélni a következő évtizedeket, ha olyan Magyarországon élünk, ahol még Vásárhelyi Mária is szabadon fröcsöghet, ha ettől érzi jobban magát. És ez a legnehezebb: megvédeni mindenki szabadságát. Akkor is, ha téged köpköd éppen. 


Te elmész szavazni? - körkérdés a DRÓTon

Választások 2022 a DRÓTon

1. „Nem az április harmadikai választások a lényeg, hanem az utána következő időszak.” - Demeter Szilárd, a PIM igazgatója.

2. „A mai politikai élet katasztrofális.” - Thiel Katalin, a filozófiai tudományok doktora.

3. „Gyanús az a művész, aki főállásban kultúrharcol...” - Péntek Orsolya, festőművész és író.

4. „A kultúrának a politikára nincs befolyása.” - Hétvári Andrea, költő és meseíró

5. „Nem lehetne arról népszavazni, hogy a sunyik, gonoszok hallgassanak, és csak az értelmes emberek meg szólaljanak meg?!” - Pécsi Györgyi, kritikus, irodalomtörténész, szerkesztő.

6. „Magyarország megérdemli, hogy nyugalmat találjon ennyi gyűlölet után.” - Galyas Éva Klára roma író, költő.

7. „Olyan világ lenne jó, amit nem a kevés politikus határoz meg (rájuk is szükség van, de máshoz), hanem az a sok – legtágabb értelemben vett – kultúrateremtő, aki között valójában élünk. Négyévente végezzük ehhez a közelítéseket. Egyelőre elég kevés sikerrel.” - Formanek Csaba rendező, színész, író.


DEMETER SZILÁRD  (Székelyudvarhely, 1976. július 1. –) magyar író, politikai elemző, publicista, végzettsége szerint filozófus; 2018 decembere óta a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója. 2020. január 1-től 2021. december 31-ig meghatározott időre a nemzeti könyvtár, a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa. Írói álneve Tempetőfi.