Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Formanek Csaba elmegy szavazni. És Te?

Formanek Csaba elmegy szavazni. És Te?

2022. 04. 03., v - 15:26
0 hozzászólás
„Olyan világ lenne jó, amit nem a kevés politikus határoz meg (rájuk is szükség van, de máshoz), hanem az a sok – legtágabb értelemben vett – kultúrateremtő, aki között valójában élünk. Négyévente végezzük ehhez a közelítéseket. Egyelőre elég kevés sikerrel.” - véli Formanek Csaba rendező, színész, író, a Kettőspont színház művészeti vezetője. A 2022-es választások és népszavazás hétvégéjén alkotókat és közéleti embereket kérdeztünk meg arról, hogy elmennek-e és miért mennek el szavazni?
Formanek Csaba
Választások 2022

DRÓT: Elmész szavazni 2022. április 3-án?

FORMANEK CSABA: Elmegyek. Jobb tenni is valamit, mint csak kívülről lesni. 

DRÓT: Miért fontosak (vagy nem fontosak) számodra a választások?

FORMANEK CSABA: Ahogyan a saját életünket, a közösségünk életét is értékelni kell, időnként feltétlenül, legalábbis van rá szellemi, morális és egészségügyi igényem. Olyan ez, mint a takarítás, néha el kell távolítani a koszt. Vagy a gyomlálás. Vagy a fürdés. Kell friss energia. Kicsit harcias lett itt a hangulat az elmúlt években, de ha ezt levesszük belőle, bizony a hatalmon lévőknek is jót tesz olykor egy kis kontroll. Remélem, hogy izgulnak eléggé, mi lesz a népítélet! Hahaha!

DRÓT: Mit gondolsz a népszavazásról?

FORMANEK CSABA: Milyen népszavazás?

DRÓT: Milyennek látod a mai magyar politikai életet?

FORMANEK CSABA: Nagyon ostobának látom a politika jelenlegi vezetőinek dolgait, szinte minden oldalon, szinte kivétel nélkül. Elszomorítanak a beszédeik, a mosópor-hangulat, amit árasztanak magukból. De hát minden nagy, vagy nagyratörő rendszer ostobaságokra épül. A kis közösségek, az emberek napi világa sokkal egyszerűbb, tisztább. Az igazi életünkben kicsik, esetlenek és – épp emiatt – szerethetők vagyunk, csak a nagyzolástól válunk dúvadakká. És hogy ne bántsanak, ne tegyenek tönkre ezek a nagyerejűek („Merjünk nagyok lenni!”), nekünk is kellenek mesterséges szörnyek, akik látszólag megvédenek. Vagy harcolnak értünk. Az igazi nagyság persze egészen más.

Ha a politikai életet szélesebben értjük, tehát ahogyan a sokaság szerveződik, legalábbis próbál, vagy gondolkozik róla, hogyan szerveződjön, abban vannak nagyon jó dolgok is, szerintem az emberek többsége nem ostoba és nem is gonosz, de még csak talán nem is önző. (Ez utóbbiban nem vagyok teljesen biztos...)

Tanulnunk kell még ezt a szerveződést, és még sok minden mást, rengeteg dolgunk lenne az állandó politizálás helyett, és örömmel venném, ha végre az életünk fókuszán nem uralkodna el egy kisgömböc sem.

DRÓT: Szerinted milyen befolyása van a magyar kulturális életre a politikának? (És fordítva: van-e befolyása a kultúrának a politikára?)

FORMANEK CSABA: Jelenleg a hatalmon lévő emberek – tisztelet a kivételnek, ha van – szerintem úgy viselkednek a kultúra területén (és nem csak itt), mint a Döbrögik. Kultúrharcot vizionálnak, holott feudalizmust építenek. Szerencsére nincs könnyű dolguk, mert a még nem befásult, nem eltunyult alkotók és közönségük elég éber ahhoz, hogy ne lehessen bevezetni a libaólba. Emlékszem,

régebben még volt párbeszéd a kultúra és az állam kapcsolatáról, voltak értelmes viták, ki lehetett próbálni érdekes dolgokat. Ez nem tartott sokáig.

Aztán az egymás után érkező buta kormányok mindent elrontottak, ami még a nagy zavarosban is csak készülgetett. Fölösleges sorolni az eseteket, bárkinek eszébe juthat 100 ilyen, aminek révén igen gyorsan visszafordultunk a mindenkor aktuális elvtársak dicső útjára. Szakmai és civil kontrollal ez a hatalmi hőzöngés vagy vámpírság megfékezhető, remélem, hogy ebbe az irányba indulunk rövidesen, más lehetőséget nem nagyon látok.

DRÓT: Milyen Magyarországot szeretnél 2022. április 3-a után?

FORMANEK CSABA: Olyat, amit együtt találhatunk ki és valósíthatunk meg. Elég volt a fantasztákból és az erős emberekből. Olyan világ lenne jó, amit nem a kevés politikus határoz meg (rájuk is szükség van, de máshoz), hanem az a sok – legtágabb értelemben vett – kultúrateremtő, aki között valójában élünk. Négyévente végezzük ehhez a közelítéseket. Egyelőre elég kevés sikerrel.


Te elmész szavazni? - körkérdés a DRÓTon

Választások 2022 a DRÓTon

1. „Nem az április harmadikai választások a lényeg, hanem az utána következő időszak.” - Demeter Szilárd, a PIM igazgatója.

2. „A mai politikai élet katasztrofális.” - Thiel Katalin, a filozófiai tudományok doktora.

3. „Gyanús az a művész, aki főállásban kultúrharcol...” - Péntek Orsolya, festőművész és író.

4. „A kultúrának a politikára nincs befolyása.” - Hétvári Andrea, költő és meseíró

5. „Nem lehetne arról népszavazni, hogy a sunyik, gonoszok hallgassanak, és csak az értelmes emberek meg szólaljanak meg?!” - Pécsi Györgyi, kritikus, irodalomtörténész, szerkesztő.

6. „Magyarország megérdemli, hogy nyugalmat találjon ennyi gyűlölet után.” - Galyas Éva Klára roma író, költő.

7. „Olyan világ lenne jó, amit nem a kevés politikus határoz meg (rájuk is szükség van, de máshoz), hanem az a sok – legtágabb értelemben vett – kultúrateremtő, aki között valójában élünk. Négyévente végezzük ehhez a közelítéseket. Egyelőre elég kevés sikerrel.” - Formanek Csaba rendező, színész, író.