Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Thiel Katalin elmegy szavazni. A DRÓTnak elmondta miért... és Te?

Thiel Katalin elmegy szavazni. A DRÓTnak elmondta miért... és Te?

2022. 04. 02., szo - 15:12
0 hozzászólás
„A mai politikai élet katasztrofális.” - Thiel Katalin a filozófiai tudományok doktora szerint. A 2022-es választások és népszavazás hétvégéjén alkotókat és közéleti embereket kérdeztünk meg arról, hogy elmennek-e és miért mennek el szavazni?
Thiel Katalin
Választások 2022

DRÓTElmész szavazni 2022. április 3-án? 

THIEL KATALINIgen, feltétlenül elmegyek.

DRÓTMiért fontosak (vagy nem fontosak) számodra a választások? 

THIEL KATALINAzt a felemelő érzést élhetem át, hogy számít a véleményem.

DRÓT: Mit gondolsz a népszavazásról

THIEL KATALINZavarba ejtőnek, károsnak, hatalmas ostobaságnak tartom. Olyan dolgokra irányítja a figyelmet, amelyek nem jelentenek valós problémát nálunk. Eltereli a figyelmet az igazi problémákról.

DRÓTMilyennek látod a mai magyar politikai életet?

THIEL KATALIN: A mai politikai élet katasztrofális. Mivel az emberekhez csak manipulált, propagandisztikus hírek jutnak el, csak keveset tudnak a mély állam maffiaszerű működéséről, a hazugságokról, a csalásokról, lopásokról, torzításokról. Meg kellene szabadulni a hazugságokra épített tömegkommunikáció rettenetesen káros hatásától.

DRÓTSzerinted milyen befolyása van a magyar kulturális életre a politikának? (És fordítva: van-e befolyása a kultúrának a politikára?)

THIEL KATALIN: A magyar kulturális élet szerencsére még igen színes, mert a magas minőség utat tör magának, de már egyre inkább érződik a hatalom erőszakos beavatkozása. Gondolok itt a MTA, az SZFE, a CEU, a színházak körüli történésekre, az MMA szelekciós támogatási rendszerére és az egyetemek alapítványi kiszervezésére, stb.

DRÓT: Milyen Magyarországot szeretnél 2022. április 3-a után? 

THIEL KATALIN: Április 3-a után egy

olyan igazságos, szabad országot szeretnék, ahol békében élnek az emberek, ahol számít az adott szó, ahol érvényesül a tehetség, ahol nem a gyűlölködés és nem a másik manipulálása, kihasználása a fő érdem, ahol a szervilizmust, a hazugságot, a lopást, a korrupciót, a talpnyalást megvetik.

Persze ezen mindannyiunknak munkálkodni kell, s jól tudom, hogy mindennek kialakulásához sok idő kell. Egy biztos! El kell kezdeni!


Te elmész szavazni? - körkérdés a DRÓTon

Választások 2022 a DRÓTon

1. „Nem az április harmadikai választások a lényeg, hanem az utána következő időszak.” - Demeter Szilárd, a PIM igazgatója.

2. „A mai politikai élet katasztrofális.” - Thiel Katalin, a filozófiai tudományok doktora.

3. „Gyanús az a művész, aki főállásban kultúrharcol...” - Péntek Orsolya, festőművész és író.

4. „A kultúrának a politikára nincs befolyása.” - Hétvári Andrea, költő és meseíró

5. „Nem lehetne arról népszavazni, hogy a sunyik, gonoszok hallgassanak, és csak az értelmes emberek meg szólaljanak meg?!” - Pécsi Györgyi, kritikus, irodalomtörténész, szerkesztő.

6. „Magyarország megérdemli, hogy nyugalmat találjon ennyi gyűlölet után.” - Galyas Éva Klára roma író, költő.

7. „Olyan világ lenne jó, amit nem a kevés politikus határoz meg (rájuk is szükség van, de máshoz), hanem az a sok – legtágabb értelemben vett – kultúrateremtő, aki között valójában élünk. Négyévente végezzük ehhez a közelítéseket. Egyelőre elég kevés sikerrel.” - Formanek Csaba rendező, színész, író.


Thiel Katalin a filozófiai tudományok doktora. Az Eszterházy Károly Egyetemen oktatott. Kutatási területe Hamvas Béla életműve - 19. századi életfilozófiák és egzisztencia-filozófiák: Kierkegaard, Nietzsche.