Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

A tíz legjobb dolog 2021-ben

A tíz legjobb dolog 2021-ben

2021. 12. 30., Csü - 08:45
0 hozzászólás
Összeválogattuk a tíz legjobb és legolvasottabb témát 2021-ből a DRÓTon, így most a sok értékes anyagból néhányat megmutatunk nektek, hogy lássátok mi minden történt ebben az évben a DRÓT online összművészeti és társadalomkritikai alkotói portálon.
drót
DRÓT TOP 10 2021

10.

A KORTÁRS PRÓZA SZERELMESEI

Ebben a sorozatunkban a Rajk Szakkollégiumban tartott rendhagyó irodalomórákba nyerhettetek kis betekintést. A koncepciónk az volt, hogy bemutassunk néhány olyan magyar prózaírót a sok kiváló közül, akiknek témáik, novelláik, regényeik érzékenyen érintik jelenünk fontos kérdéseit, érdekes személyiséggel társulva. Az eseményeken öt egykori és mostani Rajk Szakkollégista és tanáruk vett részt. Minden alkalommal egy-egy diák felkészült egy-egy szerző műveiből és életéből és azt referátumban előadta, majd pedig felhívtuk a szerzőket (kettesével) és beszélgettünk velük egy órát írásművészetükről, életükről, jelenlegi helyzetükről.
Az első műsorban a Péterfy-házaspárt mutattuk be, a másodikban Péntek Orsolyát és Centaurit, míg a harmadikban Bíró Zsófiát és Danyi Zoltánt.

9.

ALÁÍRÁSGYŰJTÉS A MÉHEKÉRT

Összegyűlt a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai kezdeményezéshez szükséges 15 750 magyar aláírás - jelentette be a kampány magyarországi koordinátora, a Magyar Természetvédők Szövetsége. Ezzel Magyarország lett a hatodik EU-tagállam, amely teljesítette az európai polgári kezdeményezésekre vonatkozó feltételeket. A civil szervezetek a kampányt e mérföldkő elérését követően is folytatják, hogy sikerüljön teljesíteni az uniós szinten megkövetelt egymillió aláírást. A kampányban aktív részt vállalt a DRÓT is. Nagyon köszönjük olvasóinknak, hogy támogattak minket ebben a nemes ügyben.

8.

HALSZÁJOPTIKA + DANTE

Mit jelentenek ma nekünk Dante bűnkörei? Mit jelent ma jósnak, kereszteletlennek vagy épp árulónak lenni? A Halszájoptika sorozatában fotográfusok, írók/költők képei, kisprózái/versei találkoztak 27 tételben, melynek során talán választ kaptunk kérdéseinkre. A Dróton ezekből az alkotáspárokból válogattunk, míg a teljes sorozat fokozatosan bővülve végül a Kispont galériában volt látható egy fantasztikus kiállításon.
 

7.

Kettőspont Színház, Kispont Galéria és a Likvidátor

 
Rendkívül fontos volt számunkra, hogy tavaly végre megnyitott, majd idén egy éves lett a Kettőspont Színház és Spirituális Ügynökség és a Kispont Galéria a Ráday utcában, fantasztikus előadások voltak, csodálatos kiállítások és végre valahára bemutatták a Likvidátor című darabot. Reméljük 2022-ben is tovább követhetjük az új „kulthelyek” sorsának alakulását a DRÓTon.

6.

Jane Goodall a DRÓTon

Jane Goodall világhírű etológus üzenetet tett közzé 2020-ban mindazoknak, akik szenvednek a koronavírus járvány közvetlen vagy közvetett következményeitől, különös tekintettel a kínai embereknek. Mint mondta „Remélem és imádkozom azért, hogy ez a rémálom hamarosan véget érjen. Abban is reménykedem hogy a megevésre szánt és szörnyű körülmények között tartott vadállatok rémálma is véget ér mielőbb.

Jane Goodall 2021-ben már ezt a kérdést tette fel: „Hogy lehetséges, hogy a legértelmesebb lény, aki valaha is a Földön járt, elpusztítja az egyetlen otthonát?” - de hozzáteszi azt is, hogy: „Meg kell értenünk a nagy fejünkkel, hogy amit egyénként teszünk a dolgok nagy rendszerében biztosan nem hoz változást, de amit együtt viszünk véghez, mint emberek milliói, akik helyes etikai döntést hoznak az fog minket elmozdítani a helyes irányba.

5.

Kérdések a jelenleg tartó világjárvány kapcsán

„Jelenleg „a válság” túszul ejtette a valóságot, és fogva tartja zárt és levegőtlen rendszerében.” - vallja David Cayley kanadai rádiós és író nagyívű esszéjében, amit Lengyel Zoltán fordításában közöltünk. Cayley Ivan Illich - akit a Vatikán és a CIA is veszélyesnek minősített - eszméit tovább vetítve a mostani válságra nagyon sok mindenre rákérdez, mint például, hogy vajon a vírus lehetséges ártalmainak meggátolására és föltartóztatására tett masszív és költséges erőfeszítés az egyetlen választásunk? Mit áldozunk fel jelenleg? Van-e még az embernek joga a méltó halálhoz? Mit jelent „az emberhez méltó halál”? Mivé vált „a Tudomány”? Mire használja a politika a járványt és a tudományt?

Giorgo Agamben esszéje után ez az írás a DRÓTon szintén igyekszik mélyebben, kritikusabban, provokatívabb módon, filozófiai szempontból átgondolni, elemezni és megérteni azt, ami világjárvány alatt az emberiséggel, velünk történik.

4.

Beszélgetés Mácsai Pállal

Mácsai Pállal a 2021-es Művészetek Völgye fesztivál kellős közepén, a Huzella Péterrel közös Villon-estjük után beszélgettünk, arról, hogy mi a közös Villon korában és a miénkben, mit gondol arról, hogy mit érdemes tennünk, szerinte kik jöjjenek és kik ne jöjjenek és hogy milyen a jó versmondás.

3.

Kemény Zsigmond-életművének és helyének újraértelmezése

2021 augusztusában Magyary Ágnes vendégszerkesztésében Kemény Zsigmond elfelejtett és elhanyagolt írásművészetére reflektáltak kortárs magyar írók a DRÓTon.

2021 szeptember másodikán, este héttől a Kettőspontban Budapesten „Kemény-DRÓT-estet” tartottunk, ahol felolvasunk, beszélgetünk nem csak Kemény Zsigmondról, hanem arról, hogyan működik - vagy nem működik - a magyar irodalmi kánon, emlékezet és felejtés.

A teljes Kemény-antológia tartalma itt olvasható a DRÓTon.

2.

Miért üvöltesz?

Az első – virtuális – pofon azért csattant el, mert Tóth Krisztina be akarja tiltatni Jókait és ki akarja vetetni a kötelező olvasmányok közül. És/vagy mert olyasmit kér számon egy 19. századi írón visszamenőlegesen, amit nem lehet rajta számonkérni, ti a „genderideológiát”, a „feminista olvasatot” és a „modern nőképet”. És/vagy nem szereti eléggé a hazáját/a magyar irodalmat/a magyar gyerekeket. Nem ért hozzá, „buta”, „nő” etc. Holott...

Az egyik legolvasottabb írás 2021-ben a DRÓTon több tízezer megtekintéssel Péntek Orsolya cikke volt. Írását szemlézték más lapok is, például a Litera. Az írásra a DRÓTon reflektált Bánki Éva, Magyary Ágnes és Ferdanindy György is.

1.

Mi vagyunk a legokosabbak a környéken?

Az Izraelben nevelkedett vidéki srácból lett a Harvard Egyetem asztrofizikai részlegének elnöke, Avi (Abraham) Loeb, aki évek óta az Oumuamua elnevezésű csillagközi tárgy vizsgálatával foglalkozik, amelyet a földönkívüli élet bizonyítékának tart, s ezzel a véleményével nagy port kavart a tudományos életben és a világsajtóban is. Kutatásaiban fő inspirációja a természet, hangsúlyos helyet kap a természettudományok és a művészet közötti párhuzam.

A DRÓTnak adott interjújában azt mondta, hogy alapvető filozófiai kérdésekre keresi a választ a világ keletkezésével kapcsolatban. Az interjú angol változatát is közöltük, amit többen olvastak, mint a magyart és számos külföldi hivatkozást hozott a DRÓTonak.

+1

Megmondtuk a tutifrankót :)

Hogyan lehettek igazán nagy magyar hazafiak és honleányok a XXI. században? Ezt a nem éppen költői kérdést tettük fel 2021. március 15-én és ebből a 12 pontunkból most megtudhatjátok. Pontjaink 2022-ben is aktuálisak lesznek :)

 

Ha szereted a DRÓTot tarts velünk 2022-ben is

és támogasd lapunkat, amiről itt olvashatsz bővebben.