Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

„Nagy duzzogva kiegyezem a kétharmaddal is” - Demeter Szilárd

„Nagy duzzogva kiegyezem a kétharmaddal is” - Demeter Szilárd

2022. 04. 06., sze - 06:22
0 hozzászólás
A 2022-es választások és népszavazás hétvégéjén alkotókat és közéleti embereket kérdeztünk meg arról, hogy elmennek-e és miért mennek el szavazni? A választások után két ember nyilatkozott lapunknak az eredményekről: Demeter Szilárd, a PIM igazgatója és Tillmann J. A. filozófus. Olvassátok el összeállításunkat a DRÓTon.
Demeter Szilárd
Választások 2022

DRÓTMit gondolsz a választások eredményéről?

DEMETER SZILÁRD: Nem számítottam ekkora győzelemre. Valószínűbbnek tartottam egy kényelmes Fidesz-többséget. De nagy duzzogva kiegyezem a kétharmaddal is.

DRÓTMit hoz szerinted a kormánypárt legújabb, immár negyedik kétharmada?

DEMETER SZILÁRD: Számomra előreláthatóan még több munkát, feladatot, tehát még kevesebb szabadidőt. A Magyar Kultúráért Alapítvánnyal az építkezésünk második szakaszába léptünk, a hétvégén tettem pontot a 2030-ig tartó stratégiára, van meló bőven. És előreláthatóan több lesz a konfliktus. A forrásbőség korszaka az egész világon véget ért. Nagy lesz a könyöklés a kevesebbért, a döntéseimmel óhatatlanul érdekeket fogok sérteni.

DRÓT: Mit gondolsz az érvénytelen népszavazásról?

DEMETER SZILÁRD: Rajtam nem múlt.

DRÓTMi a legfontosabb kérdés szerinted ma a politikában?

„Előre megyünk... – a Létezés Magyar Lejtőjén” - Tillmann J. A.

„Aligha van még egy olyan nép, amelynek tömegeit 40 évnyi megszállás után, egyik napról a másikra át lehetne állítani arra, hogy a korábbi megszállók híve legyen... Bámulatos, ahogy a népség itt az ocsmány orosz propagandát helyi hangerősítői révén csontig benyalta. Igazi hungaricum, világra szóló „magyarságteljesítmény”. - véli Tillmann J. A. filozófus.

DEMETER SZILÁRD: A pártpolitikát tekintve: lesz-e versenyképes ellenzéke a sikeres Fidesznek. Mert

éppen most ment a levesbe mindenki az egy Gyurcsány Ferencet kivéve. És amíg ő van, addig én jobboldaliként nyugodt vagyok.

A belpolitika vonatkozásában: sikerül-e a várható sokrétű válságot menedzselnie a kormánynak. A külpolitika alapkérdése, hogy a világ átrendeződésének ki lesz a nyertese. Jelenleg a Nyugat hosszú távon vesztésre áll.

DRÓTMit gondolsz, hogy milyen hatással lesz a magyar kultúrára a választás eredménye?

DEMETER SZILÁRD: Erre most nem tudok felelősen válaszolni. Meg kell várni az új konjunktúrát, vagyis az új kulturális döntéshozatalt, akkor derül ki, hogy kinek mi a célja, szándéka. Mi a Magyar Kultúráért Alapítványban igyekszünk a lehető legjobban, az egész magyar kultúrára való tekintettel végezni a munka ránk eső részét.

DRÓTTe mit csinálsz 2022. április 4-e után?

DEMETER SZILÁRD: Dolgozom. Már 4-én reggel is bent voltam az irodámban, megtartottam a szokásos PIMes vezetői értekezletet, zakatolnak a hétköznapok.


Te elmész szavazni? - körkérdés a DRÓTon a választások előtt

Választások 2022 a DRÓTon

1. „Nem az április harmadikai választások a lényeg, hanem az utána következő időszak.” - Demeter Szilárd, a PIM igazgatója.

2. „A mai politikai élet katasztrofális.” - Thiel Katalin, a filozófiai tudományok doktora.

3. „Gyanús az a művész, aki főállásban kultúrharcol...” - Péntek Orsolya, festőművész és író.

4. „A kultúrának a politikára nincs befolyása.” - Hétvári Andrea, költő és meseíró

5. „Nem lehetne arról népszavazni, hogy a sunyik, gonoszok hallgassanak, és csak az értelmes emberek meg szólaljanak meg?!” - Pécsi Györgyi, kritikus, irodalomtörténész, szerkesztő.

6. „Magyarország megérdemli, hogy nyugalmat találjon ennyi gyűlölet után.” - Galyas Éva Klára roma író, költő.

7. „Olyan világ lenne jó, amit nem a kevés politikus határoz meg (rájuk is szükség van, de máshoz), hanem az a sok – legtágabb értelemben vett – kultúrateremtő, aki között valójában élünk. Négyévente végezzük ehhez a közelítéseket. Egyelőre elég kevés sikerrel.” - Formanek Csaba rendező, színész, író.