Bék Timur

Felülkerekedni démonainkon – Bék Timur interjú

„Tulajdonképpen felnőtt vagyok, úgyhogy kénytelen voltam a kamaszos lehangoltságomat felnőttes rezignációvá avanzsálni. ” – mondja Bék Timur az 1997-ben született költő. Második kötetről, a költők túlmisztifikálásáról, a slam-poetryről, az oktatás megreformálásáról, a kötelező olvasmányokról, felnőttségről és generációjáról nyilatkozott a DRÓTnak.

A túlvilági költő

Jagi 2018. február második hetében végleg elhagyta ezt a világot. Elmélkedhetnék, hogy mi visz rá egy embert az öngyilkosságra, hiszen gyerekei is voltak, de ez teljesen felesleges. Nem tudhatjuk mi zajlott a fejében és a lelkében. Sajnos az ő falai már gyermekkorától növekedtek, megdönthetetlenül. Nincs jogunk pálcát törni felette, és nem is akarunk. Mind költőt, mind embert egyaránt gyászoljuk.

SOS! Elveszett az utolsó avantgarde költő táskája! Keressük!

ELVESZETT! ADD TOVÁBB! – A napokban a pesti éjszakában elveszett: henger-alakú „geodéta-típusú”, barna bőrtáskám. Együtt utaztunk 18 éven át… Tartalmának egy része is csak nekem lenne „fontos”, igazolvány, pénz a legkevesebb… Leginkább maga a „corpus” hiányzik – és néhány kézirat, előhívatlan film, „kegytárgyak, relikviák”… – Ha valaki megtalálja: ajándék és hatalmas hála jár Neki! – Szép Napokat mindenkinek! – írta Nagy Zopán. Itt a fotó a táskáról, illetve néhány Nagy Zopán vers, írás és interjú, addig is amíg megtaláljuk.

„Vannak kitörési pontok”

„Szép ugye, hogy „az vagy nekem, mint testnek a kenyér…”, de az elmúlt néhány évszázad alatt eljutottunk a csillagködökig és a kvantumösszefonódásig. Mért ne használnánk ezt is hasonlatként, szépirodalmi elemként, mint a bennünket körülvevő környezetet?” – Tóbiás Krisztián költő, a balatonfüredi Tempevölgy főszerkesztője a kontroll elvesztéséről, a füredi pörgésről, vidéki és pesti – magyarországi és vajdasági értelmiségről és kapcsolatokról nyilatkozott a DRÓTon.