Az árnyak színháza Kolozsvárott

Kolozsvár. 2010-es évek eleje vagy közepe. A szokásos bábszínházi előadás helyett valami szokatlant látok, Az árnyak színházát. Megdöbbent. Honnét jön? Mit akar? Ez nem is gyerekeknek való! Ez pont nekem való! Varázslat, ami napokig fogva tart, úgyhogy beharangozom az ismeretségi körömben, ez az a muszáj előadás, amit látni kell. … Kolozsvár. 2022 ősz. A Főtéren iszom egy kávét Patka Ildikóval, bábszínész barátnőmmel, aki ‘Az árnyak színházában’ a főszerepet játssza, Oféliát. Ismét zajlik a próbafolyamat, újságolja, télen lesz a bemutató. … Úgy nyúlni a legnagyobbhoz, hogy a legkisebb is be tudja fogadni, ez számomra a legmagasabb művészet. – Gergely Edó írása és Oana Pop fotósorozata az előadásról.

Mihálycsa Erika: A kis kertészlegény – Szappanoperett

„Kormánypártira is megrímelek, / Ezt csináljátok utánam, slammerek!” – Mihálycsa Erika – a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem oktatója, műfordító – küldött egy kis bohózatot, amely az Orbán János Dénes tehetséggondozó Káeftéje körüli, részben a DRÓTon is zajlott, vitához kapcsolódik. Lapunk a nyitottság, a párbeszéd és a derű reményében, mint sajátos véleményt közli a szappanoperettet, tekintve, hogy a vitában végül is „irodalmi tehetséggondozásról van” szó.

Balázs Imre József

„Az alkotás szabadságába nem tud beleszólni a politika…” – Balázs Imre József az erdélyi magyar irodalomról

„…valószínűleg nem is akar. Az alkotók életkörülményeibe, támogatáspolitikába szól bele, így próbálja indirekt módon irányítgatni a fejleményeket.” – Eltávolodtak-e egymástól és a világtól az erdélyi irodalom képviselői? Valóban csak fesztiválkultúra létezik, vagy van valami más is? Az erdélyi irodalom egyik legszimpatikusabb, csöndes és szorgalmas alkotójával Balázs Imre József – költővel Stenszky Cecília beszélgetett.