Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Józanság járvány idején - Száraz november 2020.

Józanság járvány idején - Száraz november 2020.

2020. 11. 01., v - 16:09
0 hozzászólás
Az idei kihívás többről szól majd mint a harminc napos szárazság. Kezdjétek meg velünk a testi és lelki felkészülést az előttünk álló hatalmas kihívások leküzdésére. Legyetek józanok és tudatosak, az egyéni felelősség szerepe most óriási.
szaraz
A Kék Pont közleménye

2020-ban a világméretű COVID járvány hatására az emberek jelentős részének gyökeresen megváltozott az élete. Olyan hétköznapi tevékenységeink alakultak át és kerültek új keretek közé mint a tanulás, a munka, az utazás vagy a szórakozás.

Kapcsolódó írásaink a DRÓTon

Száraznovember?

Micsoda hülyeség! Mi az, hogy ne igyunk? Száraz november? Száraz? Akkor édes borokat nem iszunk. Igyunk a száraz novemberre! Vagy mégse?

Az első tíz nap a száraz novemberből, avagy az értelmiség felelőssége

Letelt az első tíz nap a száraz novemberből. Gondolom nem csak én, hanem, akik velem együtt tartják az alkoholmentes hónapot nagyon érdekes tapasztalatokkal gazdagodtunk. Igaz, nem először vagyok programszerűen absztinens.

A változások érintették a személyes kapcsolattartási szokásainkat. Távolságtartóak lettünk mert az emberi érintés kockázatosabb lett. A bizonytalanságból eredő félelmeink és szorongásaink felerősödtek, miközben a rekreációs kikapcsolódásra fordítható időnk, lehetőségünk és pénzünk is folyamatosan csökken.  Magunkra maradtunk az alkohollal és ebből még nagy bajunk lehet.

A 2020-as Száraz November célja a járvány hatására megváltozott és összekapcsolódott az egyéni védekezéssel. Idén a célunk az egyéni felelősség megerősítése az ivásban és a járványban egyaránt.

A megváltozott helyzet okai

A növekvő fertőzöttségi és halálozási adatok egy súlyosabb járványhelyzet képét mutatják és még nem tudjuk, hogy hol van a vége. Az egészségügyi rendszer a túlélésért küzd, pedig még csak most kezdődik a téli influenza szezon. Fokozódik a bizonytalanság és a stressz, amit a tapasztalatok alapján az emberek sok esetben alkohollal csökkentenek.

Bár a jelenlegi helyzet rosszabb mint korábban, mégis lazábbak a szabályok. Nincsenek a tavaszihoz hasonló központi lezárások és korlátozások. Az intézkedések hiánya egyes emberekben a magára hagyottság érzését okozza. Úgy érzik magukra hagyta őket az állam, a közösség és a társadalom. Ha pedig magukra maradnak, akkor isznak. A kocsmák és a szórakozóhelyek nyitva vannak, így az ivászat lett az esti szórakozás és bulizás.

Az elhúzódó járvány kiveszi az erőt a védekezésünkből és úgynevezett „karantén fáradtsághoz” vagy „karantén depresszióhoz” vezet. Megerősödik a védekezés szükségességében kételkedők hangja, a járvány szkeptikusok és a maszk hordást ellenzők pedig tovább rontják a társadalmi cselekvés sikerességét, valamint a társadalmi szolidaritás esélyét. Ha már úgy is mindegy, akkor legalább igyunk!

A megváltozott helyzet következményei

A járvánnyal való megküzdésben a helyi és kis közösségbeli, valamint az egyéni megoldások egyre inkább felértékelődnek. Az egyénekre nagyobb súly és így nagyobb felelősség is hárul. A helyes maszkviselés, a következetes távolságtartás, az egészségi állapot folyamatos monitorozása, a fertőzéssel és a karanténnal való megküzdés mind-mind az öngondoskodás szerepének fokozott felértékelődését hangsúlyozza.

A Száraz November szerepe a járványban

A vírus elleni küzdelem és az egy hónapos józansági kihívás összekapcsolódik. A harminc napos absztinencia két szempontból is növeli a járvánnyal való megküzdés sikerességét.

Egyrészt fizikálisan mert a száraznovemberezők nem járnak kocsmába vagy szórakozóhelyre inni, másrészt pedig mentálisan, mert a kihívásban való aktív részvétel hatására az egyén felelősségérzete és öngondoskodása is nő.

Az ellátórendszer

Világszerte túlterheltek az egészségügyi intézmények. A fertőzöttek kezelésének prioritása, valamint a korlátozó intézkedések miatt az alkoholproblémával küzdők kiszorulnak az ellátásból, azoknál, akiknél újabban alakulnak ki problémák, már be sem kerülnek.

Az ellátások online átállása sok problémás alkoholfogyasztónál rontja az ellátásba kerülést – ugyanakkor az online formák elvileg könnyebb elérhetőséget is jelenthetnek. Az online ellátások igénybevételénél a társadalmi egyenlőtlenségek hatása tovább ront sok problémás ivó helyzetén.

Forrás: Kék Pont Alapítvány

 
---

Hogyan csatlakozhatsz a 2020-as Száraz Novemberhez?

Úgy, hogy nem iszol november 1-től november 30-ig alkoholt.

Mi ez az egész?

Kreatív mentál-fitness az élethosszon át tartó örömért, a magasabb életminőségért és a generációkon átívelő jó hírnévért!

Mi a célunk?

A mértékletesség erényének és az öngondozás gyakorlatának elmélyítése az alkohol iránti sóvárgásban megtalált tanulságok által. Fontos cél a testi és lelki megújulás, az önismeret fokozása, a vágyak megregulázása, valamint az italozás okozta problémák korai felismerése.

Kinek ajánljuk a részvételt?

Annak, aki legalább hetente egyszer vagy annál többször iszik és szeretne többet megtudni az alkoholhoz fűződő viszonyáról.

Érdemes-e megint ha tavaly sikerült?

Persze! A sóvárgás még nagyon sok tanulságot tartogat mindenki számára!

Érdemes-e megint ha tavaly nem sikerült?

Persze! Idén biztosan tovább bírod, a tavalyi év nem kudarc, hanem tanulság idénre nézve!

Ki ne tartson velünk?

A komoly alkoholproblémával küzdő napi nagyivók. Ha ilyen vagy és változtatnál rajta, akkor segítünk, keress minket bátran! Írj ide: [email protected]

További részletek a Kék Pont Alapítvány honlapján itt.

Kép
d