Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

A JAK, a FISZ és a Szépírók Társasága közös levele a kortárs magyar irodalom támogatásáról

A JAK, a FISZ és a Szépírók Társasága közös levele a kortárs magyar irodalom támogatásáról

2016. 01. 22., p - 18:47
0 hozzászólás

„Úgy gondoljuk, hogy akkor érdemes beindítani egy tehetséggondozó programot, ha az nem az évek-évtizedek óta átláthatóan, szakmai mechanizmusok alapján működő hasonló intézmények kárára jön létre.”- Az elmúlt időszakban komoly vitákat generált a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. alapítása és elindulásával kapcsolatos hírek. Az ügy kapcsán a József Attila Kör, a Fiatal Írók Szövetsége és a Szépírók Társasága 2016. január 19-én közös levelet nyújtott be Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter és Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter részére. A levél teljes terjedelmében olvasható a DRÓTon is.

Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere (EMMI)

és

Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter (NFM)

részére

Tárgy: Írószervezetek levele a kortárs magyar irodalom támogatásáról

 

Tisztelt Miniszter Úr!

 

Mint az alulírott szakmai szervezetek képviselői, január 8-án pénteken

a sajtóból értesültünk a „magyar irodalom felfrissítéséért” létrehozott Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. tevékenységének indulásáról.

A Kft. 100%-ig az állam tulajdonában lévő szervezetként költségvetési forrásból származó 3 millió forint törzstőkével és 147 millió forint tőketartalékkal indult el, célja a tehetséggondozás és a könyvkiadás támogatása.

Alapvetően egyetértünk a kortárs magyar irodalom támogatásával, különösen a tehetséggondozás szándékával, mindazonáltal a program kapcsán kérdéses számukra:

- A reprezentatív irodalmi szervezetekkel, akik többek között az irodalmi tehetséggondozás munkáját is ellátják,

a minisztérium részéről nem történt előzetes szakmai egyeztetés ebben a terület egészét érintő ügyben.

- Nem világos, hogy hogyan érintené ez program a könyvkiadás és a folyóiratok meglévő állami támogatását.

Az írószervezetek működési támogatásai az utóbbi időben radikálisan csökkentek.

- A kortárs irodalom támogatása is csökkent, a honoráriumok alacsonyabbak lettek, ahogyan azt az irodalmi szervezetek több alkalommal közösen jelezték. (Javasoltuk a Márai-program folytatását, az író-olvasó találkozókat országszerte és a határokon túl lehetővé tevő MASZRE támogatások pótlását. Az utóbbi kérdésben bíztató válasz érkezett a minisztérium részéről, a probléma azonban még nem oldódott meg.)

- Az irodalmi folyóiratok többsége, melyek kulcsszerepet játszanak a fiatal tehetségek felfedezésében és az irodalmi életbe való bevezetésében, veszélybe kerülhet,

amennyiben, az NKA átalakítása után felálló kuratórium nem ír ki számukra kiegészítő támogatást.

- Fontos volna a MANK és az általa kezelt irodalmi ösztöndíjak, illetve a határon túli alkotói támogatások (pl. Székely János és Gion Nándor ösztöndíjak stb.) összegének emelése, és a közpénzből fizetett ösztöndíjak arányosítása.

Úgy gondoljuk, hogy akkor érdemes beindítani egy tehetséggondozó programot, ha az nem az évek-évtizedek óta átláthatóan, szakmai mechanizmusok alapján működő hasonló intézmények kárára jön létre.

A fenti kérdések miatt szorgalmazzuk a minisztérium és a szakmai szervezetek egyeztetésének újraindítását.

Üdvözlettel:

Budapest, 2016. január 15.

 

Kollár Árpád s.k.

Fiatal Írók Szövetsége

 

Gács Anna s.k.

Szépírók Társasága

 

Gaborják Ádám s.k.

József Attila Kör

FORRÁS: JAK.