Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Demeter Szilárd nem tartotta tisztességesnek...

Demeter Szilárd nem tartotta tisztességesnek...

2018. 01. 17., sze - 10:17
0 hozzászólás

Mint emlékezetes rákérdeztünk Demeter Szilárdnál, hogy van-e és ha igen milyen összefüggés-összekapcsolódás az Előretolt Helyőrség (KMTG) és az Erdélyi Médiatér Egyesület között? Ő azt válaszolta, hogy valóban van informális köze hozzá. De erre nézvést exkluzív interjút ígért az Átlátszó Erdélynek, tehát amíg az nem jelenik meg, nem tartotta tisztességesnek bármit is mondani. Most megjelent. Az interjút megígértük, hogy szemlézzük, íme.

Demeter Szilárd

Tavaly nagyjából 550 milliót, idén már 1,4 milliárdot kapott az állami írópalántázó. Demeter Szilárd - az utóbbi időben leginkább reflektorfénybe került erdélyi író, filozófus - lett a KMTG által gründolt Előretolt Helyőrség című, 260.000 példányban - így a legnagyobb példányszámban nyomtatásban megjelenő - magyar irodalmi lap újdonsült főszerkesztője.

Rákérdeztünk Demeter Szilárdnál arra is, hogy van-e és ha igen milyen összefüggés-összekapcsolódás az Előretolt Helyőrség (KMTG) és az Erdélyi Médiatér Egyesület között? Ő azt válaszolta, hogy valóban van informális köze hozzá:

(...)

DRÓT: A legnagyobb és legrégebbi és a legtöbb tagot felsorakoztató magyar írókkal és irodalommal foglalkozó szövetség, a Magyar Írószövetség mindösszesen 50 millió forintot kapott az éves működésre (ugyanebben a 2017 december 27-i Magyar Közlönyben olvashatjuk), amikor az Előretolt helyőrség 1 milliárd 400 milliót, míg az eddig sokak számára az ismeretlenség homályába burkolózó Erdélyi Médiatér Egyesület 1 milliárd 450 milliót.  Mire pályázott a KMTG és az EME, hogy ilyen sokat kaptak? Milyen pályázat volt ez?  Mit kell ezért az összegért letenni az asztalra?

Demeter Szilárd: Nem vagyok felhatalmazva arra, hogy a KMTG nevében nyilatkozzam. Ugyanígy az Erdélyi Magyar Médiatér nevében sem tudok nyilatkozni.

DRÓT: Van-e és ha igen milyen összefüggés-összekapcsolódás az Előretolt Helyőrség (KMTG) és az Erdélyi Médiatér Egyesület között?

Demeter Szilárd: A kettő az én személyemben ér össze, de ezen kívül az égvilágán semmi közük egymáshoz. A KMTG egy magyarországi állami cég, ahová én egyéni vállalkozóként, számla ellenében bedolgozom.Az Erdélyi Médiatér Egyesület egy erdélyi civil szervezet, amely az erdélyi médiatér alakítását stb. tűzte ki célul. Valóban van informális közöm hozzá. De erre nézvést exkluzív interjút ígértem az Átlátszó Erdélynek, tehát amíg az nem jelenik meg, nem tartom tisztességesnek bármit is mondani.

(...) A DRÓTon megejelent teljes interjúnkat itt olvashatjátok.

Az Átlátszó Erdélytől Sipos Zoltán tette fel a kérdéseket, az interjúban szó van arról:

– hogyan lobbizta ki Demeter Szilárd az Erdélyi Médiatér Egyesület számára az 1,45 milliárdos támogatást;
– milyen szerepet szán a kiadó a Főtér.ro-nak;
– mi van most a csődeljárás alatt levő Udvarhelyi Híradó Kft.-vel, valamint a Prima Press Kft-vel, ahova átvittek több száz alkalmazottat;
– az is felsejlik, hogy mire költi majd az egyesület ezt a 4,5 millió eurónyi közpénzt.

...összeségében, még az is kiderült, hogy mit ért Demeter Szilárd azalatt, hogy valamihez "informális köze van".

Az Átlátszó Erdély interjúja itt ovlasható:

„Lesz saját portálunk több is, vertikális is, horizontális is”.

Erre megy a másfél milliárdos sajtótámogatás Erdélyben.

Átlátszó Erdély.