Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Romokban a magyar szellemi élet?

Romokban a magyar szellemi élet?

2016. 05. 03., k - 10:30
0 hozzászólás

Miközben hat írószervezet egyszerre tiltakozik az NKA folyóirat-támogatási döntései ellen, addig az érintett folyóiratok főszerkesztői sokkal sarkosabb véleményt fogalmaznak meg a sajtóban. Szántó T. Gábor szerint „súlyosan magyarellenes döntések sora rombolja a nemzeti kultúrát", míg Podmaniczky Szilárd azt nyilatkozta, hogy „...akit egy tollvonással tönkre lehet tenni, az számítson rá, hogy meg is teszik vele." Az elmúlt napok rövid és összefoglaló áttekintése a DRÓTon. 

Folyóiratok

„Kedves Barátaim, megérkezett az NKA ítélete a 2000 támogatásáról - semmit sem adtak. Jánosi Zoltán, a döntéshozó kuratórium elnöke szerint "igyekeztek megőrizni a magyar folyóirat-struktúra alapjait". Ennek örvendek. Ezek szerint a 2000-nek több nyomtatott évfolyama nem lesz.  Köszönöm a részvétet. István" - írta a Facebookon Margócsy István irodalomtörténész 2016 április 28-án, a 2000 kulturális folyóirat alapító szerkesztője, amit a 444 is átvett

„Az eddigi támogatásból is nagyon szigorú gazdálkodással tudtunk kijönni. Ma már nincs a lapnak egyetlen főállású alkalmazottja sem, felszámoltuk az önálló irodánkat, még céges telefonunk sincs, van olyan kolléga, aki a helyzetre való tekintettel pár hónapja kijelentette, nem vesz fel honoráriumot, a szerkesztők utoljára januárban kaptak juttatást. Hova hátráljunk? Persze mindig lejjebb lehet adni még egy szinttel az igényeket, de én 

nem hiszem, hogy arra kellene szocializálni magunkat, hogy az értelmiségi munkát nem kell honorálni, hogy azt lehet hobbiból csinálni. 

Harcolunk a lapért, de ha azt kérik, menjünk le kutyába, nemet mondunk." - nyilatkozta mindezek után Tompa Andrea a HVG-nek a megszűnő vagy átalakuló Színház folyóirat főszerkesztője.  

Szántó T. Gábor, a Szombat főszerkesztője május másodikán azzal nyitott a Szombat.org-n, hogy „Van szerencsénk bejelenteni, hogy a Magyar Művészeti Akadémia által elfoglalt Nemzeti Kulturális Alap (NKA) – évtizedes hagyományt megszakítva – más rangos folyóiratok mellett, idén először nem támogatta a Szombat, zsidó politikai és kulturális folyóirat és honlapja, a szombat.org pályázatát sem." - majd hozzátette: „Mielőtt bárki antiszemitizmust orrontana, el kell keserítenünk: a helyzet rosszabb. Azt a viccet juttatja eszünkbe, mely szerint a kommunizmus a zsidótörvények hatályának kiterjesztése mindenkire.

Súlyosan magyarellenes döntések sora rombolja a nemzeti kultúrát. A Magyar Művészeti Akadémia által delegált kurátorok nem csupán a folyóirat-finanszírozást akarják átformálni, hanem a magyar szellemi élet egészét."

Mindeközben a Librarius alapító főszerkesztője, Podmaniczky Szilárd író azt nyilatkozta a Népszabadságnak, hogy: „...ma mindenki kizárólag támogatás alapon fogalmazza meg magát, és elvárja, hogy fenntartsák, amiben

a fő fenntartó, az NKA is hibás, amely statikus pályázati rendszert működtet, és nem motivál a piaci orientálódásra. 

Mint mondta, dinamikus pályázati rendszerben mérhető teljesítmény (eladott példányszám, kiadásokhoz mért bevételi részarány, online látogatók száma) alapján is adnak normatív támogatást, s ilyen esetben minimálisra csökkenthető a kuratóriumi tagok korrupt ítélkezése, hiszen csak a rendszer működését kell felügyelni.

Podmaniczky Szilárd szerint 

az irodalmi lapok nagyjából piaci tét nélkül működtek, és ez a kiszolgáltatott helyzet hosszú évek óta magában hordozta a mostani bebukást. 

Közölte: 

akit egy tollvonással tönkre lehet tenni, az számítson rá, hogy meg is teszik vele. 

A bebukott irodalmi lapok forrásmegszűnésének az lehet a nyertese, aki most megpróbál a piaci működés felé fordulni, a vesztese pedig az, akit támogat az NKA politikai korrupciótól vezérelt rendszere, mert ő továbbra is megszüntethető adminisztratív eszközökkel."

2016. május 4-én, szerdán 9 órától az NKA Szépirodalom Kollégiuma sajtótájékoztatót tart. Téma a Kollégium idei döntései, illetve a szépirodalmi folyóiratok jelene és jövője. A DRÓT ott lesz. És ti?