Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

„A megnyílót elzárja roppant távolság…”

„A megnyílót elzárja roppant távolság…”

2021. 09. 13., Mon - 06:38
0 hozzászólás
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Irodalmi Tanszékén dr. Cserjés Katalin vezetésével több, mint tíz éve működik a Hajnóczy Péter (2009-től Hagyatékgondozó) Műhely, amely – birkózva a legendával, a „korpusszal”, vizsgálva és alakítva a még most is bizonytalan Hajnóczy-kánont – az író hagyatékának gondozását, feldolgozását is célul tűzte ki. Hajnóczy Péter halálának 40. évfordulójára jelent meg egy négyszáz oldalas tanulmánykötet ’BAJNOK Szövegek a Hajnóczy Péter-hagyatékból, kommentárokkal címmel. E kötet bemutatása köré több vidéki, illetve budapesti rendezvény szerveződik. Részletek a DRÓTon.
haj
’BAJNOK – Szövegek a Hajnóczy Péter-hagyatékból, kommentárokkal

Hajnóczy Péter halálának 40. évfordulójára jelent meg egy négyszáz oldalas tanulmánykötet ’BAJNOK Szövegek a Hajnóczy Péter-hagyatékból, kommentárokkal címmel. E kötet bemutatása köré több vidéki, illetve budapesti rendezvény szerveződik: 

A könyv borítója:

Kép

2021. szeptember 16. csütörtök, 18h; Budapest, Nyitott Műhely

Cserjés Katalin: ’Bajnok. Tanulmánykötet a Hajnóczy Péter-hagyaték darabjaihoz -- a kötet bemutatása. A szerzővel Reményi József Tamás szerkesztő, kritikus, a Hajnóczy-hagyaték 30 éven át őrzője, majd átadója beszélget.

Megszólal még: Hoványi Márton PhD, az ELTE TÓK adjunktusa, a 2020. novemberi online Téboly-konferencia szervezője, kiemelt Műhelytag.

Kiegészítő programok: Németh Zsófia (SZTE BTK Modern Magyar PhD) bemutatja új könyvét: A humánum nevében, Tempevölgy, 2021. Az egyik intapusztai ápolt, Szépvölgyi Aliz hátrahagyott szépirodalmi szövegeit olvastatja, kommentálja az igényes kötet, Nagy Tamás dr., jogszociológus, kiváló, hirtelen elhunyt műhelytagunk intencióit követve.

Ludmán Katalin miskolci doktorandusz számol be a Hajnóczy-hagyaték áttekinthetővé tétele, elektronikus rögzítése ügyében végzett munkájáról, ill. adja le felolvasásra e nemben készült munka-anyagát

Rácz Lőrinc fénytechnikus és A parancs című szöveg disszertánsa bemutatja a 2018-as szegedi Hajnóczy-konferenciára készített fény-installációja dokumentumait, Fekete fény a sötétben / Black Cube, HAJNÓCZY konferencia és mesterkurzus In memoriam Nagy Tamás, SZTE BTK, Régi Zsinagóga, Szeged, 2018. október; továbbá a Téboly-konferencián elmondottak továbbgondolását (Hangok a sötétben, A téboly menyasszonya – (Elme)betegség és terápia Hajnóczy Péter életművében. Lezárhatatlan párbeszédben, VII. Országos Hajnóczy Péter konferencia). (Ha dolgai elszólítanák, a Műhely vezetője foglalja össze Lőrinc intermediális munkáit.)

 

Bemutatkozik Malya Attila festőművész, a ’Bajnok könyvborítójának elkészítője; vetítés a művész további munkáiból, képkiállítás.

Gyűrűk címmel Kancsó Luca kortárstánc-művész improvizációja Hajnóczy Péter egyik enigmatikus szövegére

 

2021. október 13. szerda, 18h, Grand Café, Szeged

Cserjés Katalin: ’Bajnok. Tanulmánykötet a Hajnóczy Péter-hagyaték darabjaihoz című kötet bemutatása. A szerzővel Rácz Lőrinc fénytechnikus és A parancs című szöveg disszertánsa, a Hajnóczy-műhely tagja beszélget

Kiegészítő programokat lásd a Nyitott Műhely programjában:

 

2021. október 27. 17h, Írók Boltja

Cserjés Katalin: ’Bajnok. Tanulmánykötet a Hajnóczy Péter-hagyaték darabjaihoz című kötet bemutatása. A tanulmányok közt a Műhely tagjainak írásaiból is olvashatunk.

A szerzővel Reményi József Tamás szerkesztő, kritikus, a Hajnóczy-hagyaték 30 éven át őrzője, majd átadója beszélget

Megszólal még: Hoványi Márton PhD, az ELTE TÓK adjunktusa, a 2020. novemberi online Téboly-konferencia szervezője, kiemelt Műhelytagunk

 

2021. szeptember 21. 17h, Németh László Városi Könyvtár, Hódmezővásárhely

A szerzővel Simon Ferenc mester-pedagógus, a Bethlen Gábor Református Gimnázium tanára beszélget

Kiegészítő programok:

Németh Zsófia műhelytagunk bemutatja új könyvét: A humánum nevében, Tempevölgy, 2021. Az egyik intapusztai ápolt, Szépvölgyi Aliz hátrahagyott szépirodalmi szövegei

Bemutatkozik Malya Attila festőművész, a ’Bajnok könyvborítójának elkészítője; vetítés a művész további munkáiból

 

2021 december 3. 17 h, Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum

Cserjés Katalin: ’Bajnok. Tanulmánykötet a Hajnóczy Péter-hagyaték darabjaihoz című kötet bemutatása.

A program nagy vonalakban a Nyitott Műhely mezejét követi, ezen kívül két tárlónyi tárgy- és dokumentum-kiállítás várja az érdeklődőket.

A könyvborítón Malya Attila festőművész Hajnóczy portréja látható