Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Földrengés Törökországban. Mi mit tehetünk?

Földrengés Törökországban. Mi mit tehetünk?

2023. 02. 09., Csü - 08:39
0 hozzászólás
A Törökország délkeleti régiójában és Szíriában hétfő hajnalban bekövetkezett hatalmas erejű földrengés és az azt követő szintén erős utórengések nyomán napok óta folynak az intenzív mentőmunkálatok a térségben. Schmidt Szonja Emesét, a kiváló török fordítót kértük meg, hogy röviden foglalja össze a helyzetet és azt, hogy mi, magyarok miben és hogyan segíthetünk a bajba jutott törököknek.
Török
Schmidt Szonja Emese összeállítása

A földrengés epicentruma a Kahramanmaraşhoz tartozó Nurdağı városában volt, és az ország legalább 10 tartományában okozott eddig felmérhetetlen károkat.

Milliós és több százezres lakosú nagyvárosok, mint Kahramanmaraş, Gaziantep, Urfa, Malatya, Elazığ, Diyarbakır, Adıyaman, Iskenderun, Antakya, Adana apokaliptikus látványt nyújtanak.

Az ország életében sorsdöntő választások előtt álló török politikai szféra igyekszik most egy emberként összpontosítani a katasztrófára, a nemzetközi segítség is folyamatosan érkezik.

Szíriában a polgárháború sújtotta északi területeken a legnagyobb a pusztulás,

ahol az alapvető ellátást (kórház, mentés) is az önkéntes alakulatok és szerveződések kénytelenek irányítani.

Magyarországról már a helyszínen van több egység.

Az időjárás sem hazudtolja meg magát: a régióra ebben az évszakban jellemző hidegben, 0 fok alatt, hóban és esőben folynak a mentési munkálatok, az esélyek azonban egyre fogynak. A lakosság segít egymásnak, ahol tud: megosztják egymással otthonaikat, szállodákat, éttermeket nyitottak meg mindenki előtt. Hogy hányan váltak földönfutóvá, nem tudhatjuk,

Törökországban a szakemberek minimum százezres nagyságrendre becsülik csak azoknak a számát, akik a romok alatt rekedtek.

Településenként készülnek egyre bővülő listák azokról a gyerekekről, akiket egyedül találtak, és nem érik el hozzátartozóikat. A rengések óta az emberek nem mernek hazamenni, az utcán maradnak, autóikban alszanak, amely szintén veszélyt jelenthet. A nagyvárosokban éjszaka mindenhol tüzek gyúlnak, emberek próbálnak melegedni körülötte. Utak szakadtak darabokra, megállt a közúti és vasúti forgalom, de számos repülőteret is be kellett zárni,

a két Magyarországnyi terület számos kisebb (százezres lakosságú) településén és falvában nincs még elegendő segítség,

van, ahol az alapvető élelmiszerekben, kenyérben is hiányt szenvednek.

A gáz- és áramellátás számos településen leállt. Sok helyen a lakosok arról számolnak be a közösségi médiában, hogy
egyedül, segítség nélkül kell kiszabadítani magukat az összedőlt épületek alól, nem érkezik meg a segítség. A rengés utáni harmadik napon folyamán újabb nehézség támadt: az állam az ellene megfogalmazott kritikák nyomán elérhetetlenné tette a Twittert.

A pusztulás olyan nagy, beláthatatlan, hogy a támogatás most a legfontosabb.

Mi hogyan tudunk segíteni?

Imáink, mantráink mellett lehetőleg mindennel: takarókkal, ruházattal, aggregátorral, fűtőberendezésekkel, sátorral, matracokkal, élelmiszerrel, vegán bébiétellel, higiéniai felszereléssel. Magyarországon is folynak szerveződések, melyeken keresztül ki-ki a maga módján hozzájárulhat török és szíriai embertársaink megsegítéséhez.

A két legfőbb csatorna:

- A Török Nagykövetség minden nap 18:00 óráig fogad segélycsomagokat (1062 Budapest, Andrássy út 123.). A kirendeltség szervezésében török érdekeltségű vállalatok, magánemberek közúti és légi szállítmányokkal továbbítják a segélyeket Törökországba, ahol az isztambuli központban osztják szét az ellátmányt. A Nagykövetségen pontos információkat tudnak adni arról, az ország mely pontjain vesznek még fel segélyeket a napokban, egy re bővül a lista.
 

- A Magyar Vöröskeresztnél, a Baptista Szeretetszolgálatnál pénzadománnyal segíthetjük a törökországi és szíriai földrengés áldozatait, ennek részleteiről a segélyszervezetek honlapjain tájékozódhatnak.

- számos adomámánygyűjtő oldalon adakozhatunk, az egyik legmegbízhatóbb török oldal ITT található.

Geçmiş olsun Türkiye!