Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Ez most irodalom?

Ez most irodalom?

2016. 12. 11., v - 08:55
0 hozzászólás

Bob Dylan szerint, amikor Shakespeare a Hamletet írta, talán azon járt az esze, hova ültesse a mecénásait, mely színészeket válogassa be a darabba és hol találhat egy jó kis koponyát, de biztos, hogy nem azt kérdezgette magától, hogy akkor „Ez most irodalom?"

 
Bob Dylan

Bob Dylan

Bob Dylan nem ment el átvenni az irodalmi Nobel-díjat, de köszönőbeszédét és Patti Smith előadásában egy dalát elküldte maga helyett. 

A beszédet az Egyesült Államok svédországi nagykövete olvasta fel a díjátadót követő banketten.

Nem egyszer tettem fel a kérdést magamnak, hogy 

„vajon a dalaim irodalomnak számítanak-e?"

– majd Bob Dylan megjegyezte, hogy úgy tűnik ezt a kérdést most helyette megválaszolták, amiért végtelenül hálás.

Bob Dylant nagy meglepetésként érte az elismerés – derült ki az Azita Raji által ismertetett beszédből, amely szerint Dylan egyáltalán nem számított a díjra, és ha valaki korábban azt mondja neki, hogy „Hé Bob, te lettél a Nobel-díjas!", akkor nagyjából ugyanakkora esélyét látta volna annak, hogy ez igaz, mint annak, hogy valaha a Holdra léphet.

Kitért a kitüntetését övező vitára is, hogy megkaphatja-e dalszerző a díjat. Külföldön legalább olyan vegyes fogadtatása volt Bob Dylan Nobel-díjának, mint Magyarországon.

Grendel Lajos, neves író és irodalomtörténész, amikor kiderült, hogy Bob Dylan kapja a díjat ezt írta ki közösségi oldalára:

„A Svéd Akadémia döntése az első számú provokáció, ami napjainkban történt. Hogy félreértés ne essék, Bob Dylannal semmi kifogásom. Klasszikus. De hogy miért a Nobel-díjra javasolt, ezt nem tudom megérteni. Legalább tíz-tizenöt amerikai és dél-amerikai írót tudok felsorolni, akik méltán kapnák meg a Nobel-díjjal járó több százezeres üzenetet. Nem is beszélve az európai és ázsiai írókról. A Svéd Akadémia döntése ebből a szempontól tényleg provokáció. Egy dolog biztos: már a Svéd Akadémiának sem lehet hinni. (Hát akkor kinek?)"

Kálmán C. György az Élet és Irodalomban ezt írta:

„Először is, a Nobel-bizottság döntése nem nyit ki semmiféle kaput, nem kezdete semminek, nem következik belőle semmi; vagyis szó sincs arról, hogy ezentúl az énekelt dal (vagy akár a színházi előadás vagy a performance – bármi, aminek alapanyaga vagy egyik alkotóeleme az irodalom) bekerülhetne a jelöltek vagy pláne a díjazottak közé. Biztosan nem így lesz."

„Bob Dylan irodalmi Nobel-díja fordulatot jelenthet az elismerés történetében..."

– fogalmazott az MTI-nek Barna Imre, az amerikai dalszerző, költő és énekes verseinek magyar fordítója a Svéd Akadémia csütörtöki bejelentése után.

„Bob Dylan nem annak ellenére kapta a díjat, hogy rocksztár, hanem bizonyos értelemben pontosan azért...”

– fűzte hozzá a műfordító, aki felidézte: az amerikai dalszerzőt pályafutása kezdete óta a rock Rimbaud-jaként is emlegették.

Bob Dylan a díjátadón felolvasott beszédében kissé ironikusan megjegyezte, amikor Shakespeare a Hamletet írta, talán azon járt az esze, hova ültesse a mecénásait, mely színészeket válogassa be a darabba és hol találhat egy jó kis koponyát, de biztos, hogy nem azt kérdezgette magától, hogy akkor 

„Ez most irodalom?" 

Biztos vagyok abban, üzente beszédében Bob Dylan, hogy a legmesszebb ez a gondolat állt tőle: akkor vajon ez irodalom?

– és hozzáfűzte még, hogy köszönet illeti a díjat odaítélő Svéd Akadémiát, amiért fontolóra vette e kérdést, és „ilyen csodás választ adott rá”.

Stockholmban szombaton adta át XVI. Károly Gusztáv svéd király az idei orvosi, fizikai, kémiai, valamint közgazdasági Nobel-díjakat. Az irodalmi Nobel-díjas Bob Dylan előre jelezte, hogy más elfoglaltságai miatt nem lesz ott. Helyette zenésztársa, Patti Smith vett részt az eseményen, elénekelve Dylan A Hard Rain’s A-Gonna Fall című híres dalát.

A díjakat, amely mellé idén is 8 millió svéd korona jár, minden évben az elismerést alapító Alfred Nobel-halálának évfordulóján, december 10-én adták át.

A DRÓT pályázatot írt ki Miért éppen Bob Dylan? címmel, melynek eredményhirdetése január 11-én lesz, a DRÓT Dylan-estjén a Hunniában.

(MTI-Svéd Akadémia-DRÓT)