Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Elnököt és új elnökséget választott az Írószövetség

Elnököt és új elnökséget választott az Írószövetség

2022. 12. 11., v - 05:37
0 hozzászólás
A Magyar Írószövetség hazánk legrégebbi és legnagyobb tagságú irodalmi szervezete, amely tisztújító közgyűlést tartott 2022. december 10-én Budapesten. Megválasztották az 56 fős választmány tagjait, majd a közgyűlést követően a választmány 6 fős elnökséget és elnököt választott. A közgyűlés keretében adták át az egyesület új örökös tagjainak és posztumusz örökös tagjainak díjait. Részletek a DRÓTon.
Írószövi
Tisztújítás és Örökös Tagok választása a Magyar Írószövetségben

A Magyar Írószövetség tisztújító közgyűlésén a szervezet elnökének újabb három évre Erős Kingát választották meg.

„Gyakorlatias vagyok!”

Milyen munkát végzett Erős Kinga az utóbbi években a Magyar Írószövetségben és miért akar most elnök lenni?Mik a tervei? Mit gondol Erős Kinga a Magyar Művészeti Akadémiáról, az Írószövetség és a többi írószervezet kapcsolatáról, a JAK megszűnéséről, a KMTG létrejöttéről, a PIM új igazgatójáról, az írószövetség székházáról? Mit ért 'nemzeti irodalom' alatt és miért és hogyan kell 'harcolni'? 2019-es interjúnkat Erős Kingával itt olvashatjátok.

ERŐS KINGA (Brassó, 1977) kritikus, szerkesztő, az Orpheusz Kiadó vezetője, a Magyar Írószövetség elnöke, a Tokaji Írótábor Egyesület elnökségi tagja, az olvasat.hu szerkesztője.

1990 óta él Magyarországon. Tizenöt éve publikál hazai és határon túli folyóiratokban, irodalmi esszéit lengyel és bolgár nyelvre fordították. 2007 és 2010 között a Magyar Napló folyóirat kritika rovatának szerkesztője, valamint a Magyar Irodalom Zsebkönyvtára sorozatszerkesztője volt. Ugyanebben az időszakban a Kritikai Füzetek könyvsorozatát is szerkeszti, mely a fiatal kritikusok első kötetmegjelenését szolgálta. 2009-ben Ekler Andreával közösen állították össze a Pályatükrök – Húsz portré fiatal alkotókról című könyvet, amely a mai napig a legátfogóbb képet adja a rendszerváltás után induló hazai és határon túli írók munkásságáról. 2012 óta tanít irodalmi ismereteket a Magyar Írószövetség Íróiskolájában. 2014 óta szerkeszti Az év novellái című antológiát. 2015 óta tagja a Móricz Zsigmond alkotói ösztöndíj szakmai kuratóriumának. 2016 óta tagja a Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalmi Kollégiumának. Könyvkiadói munkássága a kortárs magyar irodalom és a határon túli alkotók népszerűsítését szolgálja.

Kötetei:

2007 – Könyvbölcsőm, amelyben a kortárs hazai és határon túli szerzők műveit vizsgálja, valamint önálló fejezetben kiemelt figyelmet szentel írónők életművének is. A két világháború között alkotó írónők – Tormay Cécile, Erdős Renée, Földes Jolán – mellett olyan kortárs alkotók műveit is vizsgálta, mint Dobozi Eszter, Tóth Erzsébet, Jókai Anna.

2013 - A belső szobához, amely mások mellett Csoóri Sándor és Jánosi Zoltán esszéit, Nagy László és Jékely Zoltán poétikáját, valamint Szécsi Margit, Tormay Cécile, Szabó Magda prózai írásait és Nemes Nagy Ágnes gyermekverseit vizsgálta.

2013 - Másféle idő – versek Kubik Anna előadásában - hangoskönyv, tizenöt kortárs és klasszikus költőnő verseiből – válogatás, szerkesztés, rendezés, kiadás

2014 - „Föllapozzuk egymást a szótárban" (Ekler Andreával közösen), amely kortárs beszélgetéseket, mélyinterjúkat tartalmaz (Karátson Gábor, Deák László, Szakonyi Károly, Kovács István, Bodor Ádám, Vathy Zsuzsa stb. munkásságáról).

2019 – Szavakban lobog, amely tizenhárom magyar íróval tartalmaz beszélgetést 1956-ról

Az új elnökség tagjai:

Bene Zoltán, L. Simon László, Lőrincz P. Gabriella, Rózsássy Barbara, Soltész Márton, Szentmártoni János

A közgyűlés tizenegy örökös tagot választott, akik közül hatan posztumusz díjat kaptak.

 

Frissen megválasztott Örökös Tagok:

Ács Margit, Kiss Gy. Csaba, Lezsák Sándor, Mezey Katalin, Sárközi Mátyás 

 

Posztumusz Örökös Tagok:

Csontos János, Görömbei András, Kabdebó Lóránt, Monostori Imre, Papp Tibor, Vathy Zsuzsa

 

Budapest, 2022. 12. 10.