Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Egy csodálatos nő Erdélyből

Egy csodálatos nő Erdélyből

2015. 03. 05., Csü - 15:43
0 hozzászólás

Tessék engem lemindennemzetezni, bóknak veszem. - Ki az a Gergely Edó? A Kolozsváron élő Gergely Edó új könyvét - a Macska bazsalikommal-t - a budai Tintakő Könyvesboltban mutatták be. Az erdélyi írónővel - a DRÓT főszerkesztője - Weiner Sennyey Tibor beszélgetett. A DRÓTon most meghallgathatjátok a teljes beszélgetést.

Gergely Edó

Gergely Edó

Gergely Edó így vall magáról: Az erdélyi Olthévízen születtem 1978, április 11-én. 

Szülőfalumban, Sepsiszentgyörgyön, Bukarestben, Debrecenben, Eurajokiban, Savonlinnaban és Helsinkiben tanultam. Tanítottam Olthévízen és Helsikiben általános iskolákban, 2oo4 és 2oo8 között pedig a Bukaresti Tudományegyetemen, a Hungarológia tanszék keretén belül finn nyelvet harmadik nyelvként.  Egy tanévet a Kolozsvári Waldorf Iskolában is tanítottam magyar nyelvet és irodalmat. Laktam, éltem, dolgoztam, szerettem vagy tanultam a fent említett városokon kívül Marosvásárhelyen és Budapesten. 2012-2013 között Bakos Attila és Bakos Judit Eszter Jóga pszichoterápia és életmód tanácsadás képzésén vettem részt. Aztán elvégeztem a kismama jógaoktatói képzést is Kovács Gyöngyi Nalinínél. Jelenleg Szalachy Miklós családállító képzésére járok. Szellemi és szívbéli utaimon folyamatosan kapcsolódom Salamon Andráshoz, Pressing Lajos Lílávadzsrához, Jeszenszky Istvánhoz, Tőrös Ildikóhoz és Pápes Évához. Kolozsváron élek, jógacsoportokat és családállítást vezetek magyar és román csoportoknak, emellett egyéni találkozásokkor életmód tanácsadással is foglalkozom.

Első mestereim a szüleim voltak, édesapám a derű és a humor mesterszavaira, édesanyám pedig az alázat és belátás mesterszavaira tanított meg. Élettársam, szülőtársam, és a Gandhi Spirituális Központ nevű közös kísérletünkben munkatársam Sütő Zsolt folyamatosan az összeszedettség és a hitelesség mesterszavait tanítja, kisfiam, Sütő Gergely-Márkus pedig a változás örök hullámzásáról regél.

Írok meséket, néha cikkeket, újabban könyveim is jelennek meg.

Első szépirodalmi írásaim az Ághegyben, amely skandináviai magyar irodalmi és művészeti lapfolyam, és a Színképben, a Romániai Magyar Szó (jelenleg Új Magyar Szó) kulturális mellékletében jelentek meg. Továbbá jelentek meg cikkeim, esszéim, meséim az Irodalmi Jelenben,  a Magyar Közoktatásban, a Magyar Ligetben, a Napszigetben, a Korunkban, a Krónikában, a Napsugárban és a Szivárványban. A Cimbora ifjúsági folyóiratban saját rovatom van Edóságok címmel. A Transindexen a Holt költők rovat egyik rendszeres közlője voltam 2013 februárjáig. 2010 júliusa óta a Vasárnap című katolikus újság havi meserovatába írok meséket. 2012-ben a Koinónia Könyvkiadónál megjelent első önálló gyermekkönyvem Monyómesék címmel. Az Ábel kiadó 2013-ban megjelent második meséskönyvem Mese az élet virágáról címmel. Hamarosan megjelenik ugyancsak az Ábel kiadónál legújabb kötetem, a Macska bazsalikommal című, amelybe a publicisztikámból válogattunk össze egy kis kötetnyire valót. 

Macska bazsalikommal

Díjak:

  • 2006 Finnagora, Budapest finn kulturális központja által szervezett kortárs finn irodalom fordítói versenyén – Különdíj
  • 2013 Aranyvackor, Koinónia Különdíj, Nimród és Napos című mese, illusztrátor társam Moldován Mária.

Gergely Edó honlapja itt érhető el.