Tizenharmadik alkalommal gyűlnek össze az Erdei Költők Horvátországban

Immár tizenharmadik éve gyűlnek össze egy isztriai erdőben az Erdei Költők, hogy csillagok, tábortűz és fáklya fénye mellett olvassanak fel kortárs költeményeket, körülvéve a gyönyörű természettel. A régió különböző országaiból származó költők versekkel és helyi támogatóink ingyenes borral vonzanak évről-évre egyre több látogatót az Erdei Költők találkozóra nem csupán Horvátországból, de a környező országokból is. Program, videó és ajánló.

Arányok és aránytalanságok

A huszadik század elején is a lakosság nagyjából 60%-a a mezőgazdaságban dolgozott. Ma ez a szám nem éri el a foglalkoztatottak 5%-át sem.

A kialakult helyzetben az Ember nem is érzi magát jól. Nem igazán tudja, hogy miért nem, de „mintha kicsúszott volna a lába alól a talaj”. Nem az történik éppen, hogy tudat alatt igenis érzi, hogy a rend felborult és arányokat vesztett? Hogy nincs meg az a természetes Életszövet, amiben jól és biztonságban megvolt? – Tkacsik Márta gondolatébresztő írása a DRÓTon.

Összefüggő világmindenség

Az utópikus test vágya abból fakad – mondom ezt már én – hogy az, ami adatott, az finoman szólva sem tökéletes. A tökéletes megalkotása pedig minden kor és minden civilizáció örökös vágya. Aztán jönnek a gének és mindent összekuszálnak, de emiatt sem kell elkeseredni, mivel – mondják az örök optimisták – a biotechnológiával majd ezt is ki lehet igazítani, és akkor majd mindenki makkegészséges és szoborszerű szépség lesz.

Cioran szerint azonban az egészséges emberek nem szavahihetők, mivel fogalmuk sincs az igazi fájdalomról és szenvedésről…