Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Méhakarat - találkozó, előadások és performansz Budapesten

Méhakarat - találkozó, előadások és performansz Budapesten

2021. 09. 06., Mon - 07:47
0 hozzászólás
Átültethető-e közénk a méhek organizált tudása a családról? Létezhet sértetlen szorgalom az emberiségben? Hogyan érvényesülhet a méhakarat? Részletes program a DRÓTon.
Fotó Weiner Sennyey Tibor
Szeptember 25-én az „ökofeminista” Szeszgyárban

Méhakarat

- találkozó, előadások és performansz Budapesten

méhakarat * fn ~ -ú, -ot, -os

1. Performatív fogalom, mely vegyes változata a méhcsalád és az emberi társadalom közötti hasonlóságra. 2. Nép- és öko-barát állásfoglalás.

IDŐPONT

2021. szeptember 25.

HELYSZÍN

Szeszgyár (1086, Budapest, Szeszgyár utca 12.)

FACEBOOK ESEMÉNY
HONLAP

Leírás, programok:

Mindkét állományról elmondható, hogy a bennük résztvevő egyedeik tagjainak számítanak a vezérelt szinergiában. Az euszociális méhek államalkotóak, tehát az egyednek nincsen reprodukciós készsége, azonban az egész társas egységüknek van – magas fokú munkamegosztásban élnek. Míg az emberek maximum pro-szociális disszidensek, mert megértik a társas törvények szerepét a rend fenntartása érdekében, de csak addig engedelmeskednek a tekintélynek, míg annak legitimitása van.

Átültethető-e közénk a méhek organizált tudása a családról? Létezhet sértetlen szorgalom az emberiségben? Hogyan érvényesülhet a méhakarat?
________

RÉSZLETES PROGRAM:

 

11:00-től ▹ Fodor Orsolya – Királynők
Gondolkodás kaptárról, emberi közösségekről, valamint arról, hogy van-e olyan résztvevője, aki egyben a legnagyobb felelősségvállaló: az adott organizmus első számú szolgálója? Szükség van-e hasonló szerepre – az uralkodó és egyben legfőbb szolgáló szerepére – az emberi társadalomnak? Miért csak egy királynő van? Mi történne, ha eltűnnének a kaptárból, a világból a királynők?
 
12:00 – 12:45 ▹ haimey – Gondviselések (a, Mások lakhatása b, Szituációs nedv)
Párhuzamos beavatkozások a gondviselés jegyében, mint szolgálati performance. Előjáróban annyit, hogy a kettős munkafelosztás tartalmaz egy városi méhpanel-modell felállítását, és begyűjtött budapesti növényváladékoknak a vegyítését. A két performance teljesítése összefüggést igazol a végére.
 
13:00 ­– 14:30  ▹ Pro Progressione – Banquet for Bees // bankett és beszélgetés az előadásról
Hazánkban mind az alternatív, mind a kőszínházi közegben kevés, a tudománnyal és a környezetvédelemmel szoros kapcsolatba hozható művészeti program születik. Christine Fentz módszertana a környezetvédelmi elemeket az oktatási megközelítéssel vegyíti, mindemellett előadásai alternatív térspecifikus helyen valósulnak meg.
Másfél órás közösségi ebéd és beszélgetés az alkotókkal.
 
15:00 – 16:30 ▹ Béres Bíborka – Kaptártánc
A workshop egy csoport idegen között másfél óra alatt kialakítható nonverbális megértést és kapcsolatot, valamint a szomatikus szinergiát kutatja. Hogyan tud együtt mozdulni pár, eddig ismeretlen ember úgy, hogy a mozgásuk az elejétől a végéig közös legyen? A méhek társadalmának magja egy olyan közeg megteremtése, ahol az egyéneken és az általuk betöltött szerepkörökön túlmutatóan jön létre egy közös egység és funkcionalitás.
 
17:00 – 17:45 ▹ Weiner Sennyey Tibor – A méhek csodálatos történelme
Hogyan változtatták meg a bolygót a méhek? Vajon ki volt az első méhész? Hogyan változott az ember és a méh kapcsolata a történelem során? Milyen jövő vár ránk a méhek nélkül? Mit tehetünk? Mi az az „etikus méhészkedés”?
Weiner Sennyey Tibor költő, író, a DRÓT főszerkesztője és kezdő méhész előadása arról,
hogy milyen sokszor különös, máskor kegyetlen, de legtöbbször csodálatos módon kapcsolódott az ember és a méh.
 
 
18:15 – 18:45  ▹ Pável Réka – A mihaszna haszna a kaptár életében
A herék a melegben legyeznek, nem etetnek, nem építenek, nem gyűjtenek, nem gondoznak. Apátlanok. Idejük nagy részét dologtalanul töltik a kaptárban, aminek fenntartásáért dolgozó társaik életük minden pillanatában szabályozott rendben munkálkodnak. Funkciójuk mégis jelentős – ők felelnek a méhállomány genetikai sokszínűségéért s az új dolgozók, királynők nemzéséért. Mivel telik a here-idő egy önreflektív lény esetében? Hogy kapcsolódhat s határozza meg a dologtalan rész a dolgos egészt?
 
19:00-től     esti tűz
________
(A méhakarat programjainak pontos napirendjét hamarosan közöljük.)
A performansz találkozónak helyszínét a VIII. kerületi Szeszgyár közösségi telek fogja biztosítani egy teljes napon át, szeptember 25-én. A részvétel ingyenes.
 
Fotó Weiner Sennyey Tibor