Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Ma van a méhek napja Magyarországon

Ma van a méhek napja Magyarországon

2022. 04. 30., szo - 08:31
0 hozzászólás
A méhek napját az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) kezdeményezésére 1994-től április 30-án ünnepeljük Magyarországon, mivel ez idő tájt teljesedik ki az élet a kaptárban. A Méhészet folyóirat együttműködésben a Drót alkotói portállal, a Magyar Írószövetséggel és az xForest.hu-val művészeti pályázatot hirdetett MÉHBARÁT KERTEK címmel, amelyre a méhek világnapjáig (május 20-ig) lehet pályázni.
Dzsúlia
Ünnepeld velünk :)

A méhek napját az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) kezdeményezésére

1994-től április 30-án ünnepeljük Magyarországon, mivel ez idő tájt teljesedik ki az élet a kaptárban.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének döntése értelmében

május 20-a 2018-tól a méhek világnapja. 

Méhbarát kertek pályázat

Miért fontosak a méhbarát kertek?

Milyen eszközökkel tudjuk méhbaráttá tenni a környezetünket kicsiben és nagyban?

Mi történik jelenleg a beporzó rovarokkal?

Milyenné válna a világ a méhek és más beporzó rovarok nélkül?

Ezekre a kérdésekre várjuk a választ a pályaműveken keresztül három kategóriában és két korcsoportban.

Részletek itt.

Az ENSZ ezzel a méhészek helyzetére és fontosságára hívja fel a világ figyelmét.

A javaslat Szlovéniából érkezett, ahol a méhészkedés jelentős hagyományokkal rendelkezik, és ahol minden 200-ik szlovén foglalkozik méhészettel. Ez a legmagasabb arány az egész világon!

De miért május 20-a?

A dátum nem véletlen. 1734. május 20-án született az európai méhészet kiemelkedő alakja, az első osztrák méhészeti iskola egykori vezetője, a szlovén származású Anton Jansa. Az eredetileg festőnek tanult Jansa a Habsburg udvar bécsi egyetemének a méhészkedés tudományát oktató tanára volt. Munkásságának fontosságát már akkor felismerték és nagyra becsülték.

Így élnek a méhek

A méhek a nektár és a pollen fogyasztására adaptálódtak; ezekből nyerik az energiát és a fehérjéket. A pollenek többségével lárváikat etetik. Táplálékukat a hosszú proboscidesszel, (komplex, összetett nyelvvel) kaparinthatják meg a virágokból. A hímek antennája általában tizenhárom, a nőstényeké tizenkét szegmentumból áll. Minden fajuknak két pár szárnya van, és ezek közül a hátsó pár kisebb. A méhek kulcsszerepet töltenek be a növények beporzásában, és a virágos növények legfontosabb beporzói. Gyűjtenek pollent és nektárt is. A nektárt gyűjtő egyedek is poroznak be növényeket, de a pollent gyűjtők sokkal hatékonyabb beporzók. A legújabb elemzések szerint az emberiség élelmiszer termelésének mintegy harmada függ a rovarok beporzó tevékenységétől, nagyrészt a méhekétől.

Ha védjük a méheket, akkor óvjuk a természetet is! Ha sok mézet fogyasztunk, akkor védjük a saját egészségünket!

A Méhészet folyóirat együttműködésben a Drót alkotói portállal, a Magyar Írószövetséggel és az xForest.hu-val művészeti pályázatot hirdetett MÉHBARÁT KERTEK címmel, amelyre a méhek világnapjáig (május 20-ig) lehet pályázni.  Részletek itt.

(Forrás Sokszínű vidék és DRÓT. Fotó WST)