Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Kis pénz kis irodalom? - Kollár Árpád, FISZ

Kis pénz kis irodalom? - Kollár Árpád, FISZ

2016. 01. 20., sze - 19:09
0 hozzászólás

Kollár Árpádnak - a Fiatal Írók Szövetsége elnökének - azt a három kérdést tettük fel, amit Gaborják Ádámnak - a József Attila Kör elnökének - is. Megkérdeztük, hogy mit gondol Krusovszky Dénes észrevételeiről a 150-millós támogatással kapcsolatban? Szerinte is „itt egy érdekkör, egy ízlésvilág kerül kizárólagos helyzetbe”? Továbbá, hogy tervez-e valamit ezzel kapcsolatban a szervezet, amit vezet? Válaszát a DRÓTon olvashatjátok.

Kollár Árpád

Válasz a Drót kérdéseire

Puskás Öcsi (leánykori nevén Purczeld, asszonykori nevén Puncho) azt mondta, hogy kis pénz kis foci, nagy pénz nagy foci. A sporttörténelem őt igazolta.

Milyen madár című gyerekkönyvem bemutatóján el szoktuk játszatni a gyerekekkel, hogyan készül egy könyv. Előtte megkérdezzük tőlük, mi kell a könyvhöz. Papír, nyomtató, számítógép, ceruza, író, rajzoló, gondolat. Mondják néha, hogy ihlet, ilyenkor tudni, hogy a tanító néni súg a háttérből. És kávé, kolbász, kenyér? Az nem kell? Szoktam visszakérdezni. Meg pálinka a költőnek? Ezt nagyon szeretik.

Kis pénz kis irodalom? Ugyan. Viszont kis pénz, kis kávé, kis kolbász, kis kenyér. Kis pálinka.

A fiatal irodalommal foglalkozó hárombetűs szervezetek egyvalamihez biztosan értenek: a tehetséggondozáshoz. Kevés pénzből (figyelem, árarányérték!) csodát tesznek. Komolyan. Sok munkával, lelkesen és lelkiismeretesen, mint a bolhás kutya.

A működési költségeik éppen jócskán lecsökkentek, az olvasásnépszerűsítésre szánt forrásaik is kérdéssé váltak, azt sem tudni biztosan, lesz-e elég pénz idén irodalmi folyóiratokra (remény). Holott ezekből lehetett eddig helyzetbe hozni, támogatni, tehetséggondozni a fiatal szerzőket.

A kultúrában a jelszó a párhuzamosságok megszüntetése. Ezért is van befeszülés. Nehogy egyszer valaki, akárki, bárki ránézzen a térképre, és kitalálja, hogy minek ebből ennyi. Addig is, marad a kis pálinka. Meg a hol kicsi, hol nagy irodalom.