Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Győztek az amerikai őslakosok!

Győztek az amerikai őslakosok!

2016. 12. 05., Mon - 09:02
0 hozzászólás

Ma reggel a Standing Rock rezervátumban és világszerte az a hír terjedt el, hogy leállítják a vezeték jelenlegi építését, és semmiképpen sem a folyó alatt és az amerikai őslakosok szent földjén keresztül fogják folytatni. Sokan úgy értékelik a helyzetet, hogy egy csatát megnyertek, de a háborút még nem.

Indiánok

„Először az amerikai őslakosok történetében, meghallották a hangunkat!” + „Meg van az erőnk a változáshoz, ha összefogunk.”  - ilyen és ehhez hasonló posztok terjednek a világhálón 2016 december 5-én, reggel.

A DRÓTon korábban ezt írtuk az Észak Dakotában és másik öt államon keresztül megépülő olajvezetékről és az ellene fellépő őslakosokról:

Az teljesen világos, hogy az őslakosoknak igaza van, hogy az olajvezetékek kora lejárt, hogy nem szabad folyókat tönkretenni, megmérgezni, kivágni fákat és erdőket. Az is világos, hogy az esélyeik napról-napra csökkennek az őslakosoknak. Az embernek kedve lenne felkiáltani, hogy márpedig  elég a butaságból! - de félek senki sem hallaná meg és senki sem kiáltana velem.

Tévedtünk. Ezrek kiáltottak. Cikkünk megjelenése óta rengetegen csatlakoztak a tüntetőkhöz a helyszínen, és szolidaritásukat fejezték ki szimpatizánsok szerte a világon, többek között Magyarországon, Budapesten és Győrben is. Nincs egy hete, hogy kétezer veterán amerikai katona utazott a helyszínre, hogy kiálljanak az amerikai őslakosok mellett. 

Ma reggel pedig a helyszínen és világszerte az a hír terjedt el, hogy leállítják a vezeték építését, és semmiképpen sem a folyó alatt és az amerikai őslakosok szent földjén keresztül fogják folytatni.

A Dakota-olajvezetéket 1172 mérföld hosszúra tervezték, amelyből mintegy fél mérföldnyi haladt volna át a Standing Rock sziú rezervátum területén, átszelve a Missouri folyót. Az olajvezeték ellenzői az első pillanattól kezdve hangsúlyozták, hogy a vezeték veszélyezteti milliók vízkészletét és megszentségtelenít számos szent helyet.

Az NBC értesülései szerint az Obama adminisztráció számos alkalommal kérte a vezetéket építő nagyvállalatokat, hogy állítsák meg az építkezést, de a tüntetők számára világossá vált, hogy ezek a kérések rendre vissza lettek utasítva.

A korábbi demokrata elnökjelölt, Bernie Sanders a következőt nyilatkozta

Nagyon nagyra értékelem, hogy Obama elnök végre meghallotta az amerikai őslakosok és milliók szavát, akik mindannyian azt mondják, hogy ezt a vezetéket nem lenne szabad megépíteni.

A Standing Rock sziú rezervátum elnöke Dave Archambault azt nyilatkozta, hogy

...rendkívül hálás vagyok, hogy néhány vezető ember és a szövetségi kormány végre észrevette, hogy vannak olyan dolgok, amik attól, hogy legálisak, még nem jogosak.

A helyszínen tüntető ezrek ezt óriási sikerként ünneplik, de többen megfogalmazták aggályukat azzal kapcsolatban, hogy nem tudják mennyire fogják a szövetségi kormány és az olajvezetéket építő nagyvállalatok betartani ígéretüket. Különösen a januárban felálló új, Trump-kambinettel szemben szkeptikusak.

Nem arról van tehát szó, hogy nem építik meg az olajvezetéket, hanem pusztán arról, hogy - egy jelenlegi ígéret szerint - állítólag nem vezetik át a folyó alatt és nem az őslakosok szent földjein keresztül. 

Jelenleg ezt az eredményt mérföldkőnek nevezik a helyszínen és úgy értékelik, hogy győztek az amerikai őslakosok.