Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

A Független Előadóművészeti Szövetség nyílt levele és petíciója

A Független Előadóművészeti Szövetség nyílt levele és petíciója

2019. 12. 07., szo - 11:36
0 hozzászólás

Az elmúlt napokban a színházi támogatások és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) megszüntetésének hírére - melyeket az Artportal cikke tett közzé - a Független Előadóművészeti Szövetség Nyílt levelet és petíciót is közzétett az ügyben.

 

A DRÓTon most mindkettőt közzétesszük és linkeljük ahol aláírhatjátok tiltakozásotokat az NKA megszüntetése ellen, amennyiben egyetértetek velük.

Adjátok tovább.

A FESZ elnöksége nyílt levélben fordul az emberi erőforrások miniszteréhez:

A FÜGGETLEN ELŐADÓ-MŰVÉSZETI SZÖVETSÉG NYÍLT LEVELE PROF. DR. KÁSLER MIKLÓS MINISZTER ÚRHOZ

Tisztelt Miniszter Úr!

Az artportal.hu tegnap éjjel megjelentetett cikke meg nem erősített információk alapján ír a Kormány törvénymódosítási terveiről, amelyek a teljes előadó-művészeti szakmát érintik - a legkisebbektől a legnagyobbakig.

Kérjük Miniszter Urat, hogy kizárólagos illetékesként a cikk feltevéseit határozottan és haladéktalanul cáfolni szíveskedjen.

Feltételezve, de nem megengedve, hogy az említett cikk mögött mégis valóságos kormányzati tervek húzódnak meg, azonnali szakmai egyeztetést követelünk.

  • Nem értünk egyet a minősítéssel nem rendelkező, köztük a független színházak számára kiírt, működési célt szolgáló pályázat megszüntetésével, mert ez a teljes független szféra ellehetetlenüléséhez vezet, ami teljességgel elfogadhatatlan.
  • Nem értünk egyet azzal, hogy a kultúra és a művészet maradék önigazgatását biztosító, bár függetlenségét 2016 óta csak korlátozottan gyakorolni tudó Nemzeti Kulturális Alapot előzetes szakmai egyeztetés és indoklás nélkül egyetlen tollvonással megszüntesse.
  • Nem értünk egyet azzal, hogy valamennyi önkormányzati színház igazgatói pályázata felől egymaga döntsön, mert szakmailag semmi nem indokol egy ilyen kitüntetett felelősséget.
  • Nem értünk egyet azzal, hogy létrejöjjön a "kultúrstratégiai tanács", mert kompetencia híján kizárólag politikai szempontokat lesz képes érvényesíteni a támogatások elosztásánál - az összeférhetetlenséget meg sem említve.

Szeretnénk emlékeztetni Miniszter Urat, hogy a fenti tervek - ha van bármi valós alapjuk - mindössze (sic!) a jelenlegi struktúra elbontását és az elosztható források további központosítását szolgálhatják. A szellem és a művészet önállósága és kifejezési formáinak ügye soha nem minisztériumi íróasztalok mellett dőlt el, az adófizetők forintjai elosztásának mikéntje viszont egyértelműen az Ön személyes, az annalesekben is rögzítésre kerülő felelőssége.

Mielőbbi válaszát várva maradunk tisztelettel:

a Független Előadó-művészeti Szövetség Elnöksége

Budapest, 2019. december 4.


A Független Előadóművészeti Szövetség petíciója

Tisztelt Országgyűlési Képviselők!

A kormány a magyar kulturális élet szisztematikus szétverésére készül!

Egy friss törvénytervezet szerint:

  • Beszántanák a Nemzeti Kulturális Alapot
  • Mostantól a miniszter döntené el, hogy ki lehet az önkormányzati színházak igazgatója (vagy ha a színházak ebből nem kérnek, akkor nem kapnak pénzt)
  • Megszüntetnék a független színházak működési támogatását - ezzel a biztos megszűnésre ítélve őket.

Az oktatás és a tudományos élet után a kormány a szabad kultúrára tör. A központosítás hulláma most elérte a színházat és a kultúra minden egyéb területét. A forrásokhoz való hozzáférést végleg politikai elköteleződéshez kötnék.

Mondjon nemet a szabad kulturális élet szétverésére!

A kultúra nem a politikusoké, hanem a miénk, embereké! Nem adjuk, mert a kultúra közös, nemzeti alap!

Egyeztetés nélkül, egyik napról a másikra, egy tollvonással lehetetlenítik el a színházak önálló, szabad működését. Ezzel évi 7 millió nézőt vesznek semmibe.

Tiltakozunk a Nemzeti Kulturális Alap megszüntetése ellen.

Tiltakozunk a független színházak és táncegyüttesek működési támogatásának megszüntetése ellen.

Tiltakozunk az ellen, hogy a miniszter döntse el, hogy ki lehet az önkormányzati színházak igazgatója.

Követeljük, hogy - amennyiben az benyújtásra kerül - az országgyűlési képviselők mondjanak nemet a törvényjavaslatra, amely nélkülöz mindenfajta társadalmi és szakmai konszenzust. Mondjanak nemet a kulturális élet kivégzésére!

(a petíció a Független Előadóművészeti Szövetség kampányának a része)

A petíciót ITT LEHET ALÁÍRNI.

Ismét felszólaltunk a kőbányai testületi ülésen