Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

A Ligetvédők 12 pontja

A Ligetvédők 12 pontja

2017. 02. 15., sze - 06:00
0 hozzászólás

A Ligetvédők 2017 március 14-én közzétették 12 pontjukat. A követeléseket most változtatás nélkül, egyben, a kapcsolódó anyagokat a végén linkelve közöljük a DRÓTon.

Ligetvédők

1. A közpark ma túl van építve, fel kell szabadítani ez alól és nem jobban beépíteni. Ez az, amiről a Liget Budapest program felelősei és a Városliget Zrt. nem hajlandó egyeztetni az érintettekkel, civilekkel, lakossággal, az ezzel kapcsolatos megjegyzéseket kicenzúrázza az oldalairól, az ezzel kapcsolatos előzetes közvéleménykutatásokat és igényfelméréseket pedig elhallgatja, relativizálja, megmásítja. Elvárjuk, hogy a közpénzből finanszírozott közberuházásokról kiegyensúlyozott tájékoztatást adjon a média. Ne pazaroljanak további közpénzt a projekt reklámozására.

2. Két reprezentatív budapesti felmérésben is bizonyították a civilek, hogy új épületek építésével a Ligetben nem értenek egyet, miközben támogatják a közparki megújítást. Követeljük ezért a kormánytól, hogy vonja vissza a Városliget törvényt és a VÉSZ-t; a törvényi szabályozást úgy módosítsák, hogy ne lehessen új épületeket építeni a Városligetbe!

3. A Városliget jövőjével kapcsolatban nincs meg az egység. Ennyire vitás kérdésekben, ahol 250 milliárdnyi közpénz kerülne felhasználásra érdemes helyi népszavazást tartani. A Városliget sorsa további 100 évre dől most el, erről egyetlen most hivatalban lévő kormány sem dönthet önmaga, ezért ki kell kérni a helyi választópolgárok véleményét. 

4. A Városliget esetén is a magyar és nemzetközi örökségvédelmi, építési és környezetvédelmi előírások legyenek az irányadóak, sőt Budapest kapjon kiemelt védelmet a többi zöldterületével együtt! Az államnak nem szabad kivonnia magát a hatályos törvények alól, sőt ellenkezőleg, neki kell példát mutatnia abban, hogy hogyan lehet a hatályos magyar és nemzetközi törvények, egyezmények és előírások betartásával lebonyolítania egy nagyberuházást.

5. A Városliget Zrt. nem kérdezte meg az itt élőket és a park használóit arról, hogy mit szólnak azok ahhoz, hogy új múzeumok beépítésével még zsúfoltabbá, még túlhasználtabbá akarják tenni az amúgy is túlhasznált Városligetet, amely a magas talajvíz miatt egyébként is alkalmatlan a beépítésre. A múzeumokról és azok elhelyezési alternatíváiról nem volt lehetséges konzultálni. Itt az ideje mindezt pótolni, hiszen ma még csak a bontások történtek meg, semmi visszafordíthatatlan nem történt. Az elbontott épületek helyén is legyen (újra) közpark a többség akaratával megegyezően.

6. A Városliget jövőjével kapcsolatban közös konszenzusra van szükség, olyanra, amelyet elfogadnak a városfejleszési, városrendezési szakértők, urbanisták, tájépítészek, civil szervezetek és maga a Ligetet használó lakosság is.

7. A Városliget építéshatósági jogai kerüljenek vissza a Zuglói Önkormányzathoz, tulajdonjoga és kezelése pedig a fővároshoz! A jogsértésekkel, környezetkárosítással, arroganciával terhelt Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-től hozzá nem értés, szakszerűtlenség, sőt szabálysértések sorozata miatt vonják meg a terület kezelési jogát. 

8. A megújítást csakis a szakma és az érintett lakosság tényleges, partneri bevonásával, a lehető legszélesebb konszenzus mentén kiérlelt, megvitatott tervek alapján végezzék el! Azonnal állítsák le a Városligetben jelenleg folyó munkálatokat addig, amíg nem születik széles konszenzuson alapuló terv annak megújítására! 

9. A lakosság számára fontos pihenőfunkciókat fejlesszék, a park zöldterületként való megtartásával. A Liget évszázados fái közül, amennyit csak lehetséges, őrizzünk meg a lakosság és a jövő nemzedékek egészsége javára! A park maradjon a főváros fontos zöldterülete, és felújításakor vegyék figyelembe a városi zöldterületekre vonatkozó szakmai javaslatokat. A Városligetben az évtizedek, illetve az elmúlt év alatt – részben a Ligetvédő Mozgalomnak is köszönhetően – megszerveződött közösség önkéntes, aktív társadalmi munkával szívesen részt vesz a park épületek nélküli megújításában, így is csökkentve a rehabilitáció, a parkmegújítás költségeit.

10. Az állam rakja rendbe a közparkot, bontsa le a nem idevaló épületeket (a Közlekedési Múzeumot, a Petőfi Csarnokot, a Hungexpo épületeket, a szedett-vedett felvonulási épületeket), törje föl a betont, ahol csak lehet és a közpark zöldfelületeit, sétányait, bútorait, világtását, játszótereit, sporttereit, mellékhelyiségeit rakja rendbe. 

11. A budapestiek minden eddigi felmérés szerint a Városliget megújítását új épületek nélkül képzelik el. Két egybehangzó reprezentatív közvéleménykutatás szerint a lakosság 75-81%-a nem szeretne új épületeket a parkba. Még a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. saját kutatása szerint is az emberek kevesebb mint fele ért egyet új múzeumok építésével, és a többség csak a park rehabilitációját tartja szükségesnek. A Politikának az embereket kell szolgálnia. Nem azért adtunk felhatalmazást a kormánynak, hogy a többség véleményével ellentétesen cselekedjen.

12. Rákosrendező területe sok olyan Városligeti funkciónak tudna helyet biztosítani, amelyek eddig túlterhelték a Városligetet. A Vasúttörténeti park és Rákosrendező ideális helyszíne lehet az új Közlekedési Múzeumnak, illetve a Városligetben bezárt és eddig utód nélküli Vidámparknak is. A Városliget és Rákosrendező tömegközlekedési, gyalogos és kerékpáros összekapcsolása a jelenlegi Városliget területét majdnem meg tudná duplázni.

A Ligetvédők 2017 március 15-én mindenkit saját eseményükre invitálnak. Részletek itt.