Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Három kortárs festőművészeti kiállítás Budapesten

Három kortárs festőművészeti kiállítás Budapesten

2023. 01. 11., sze - 08:30
0 hozzászólás
Január 11-én és 12-én nyílnak különböző galériákban Ráskai Szabolcs, Kiss Márta és Uri Asaf kiállításai. Mi mindhármat szeretettel ajánljuk a figyelmetekbe. Részletek lapunkon.
Három
Uri
Ráksai
Mártika
Ráksai Szabolcs, Kiss Márta és Uri Asaf kiállítását ajánljuk a DRÓTon
Kép

Ráskai Szabolcs kiállítása

Rövid értekezés felhőkről hegyekről és egyéb természeti képződményekről
JAN. 11., 18:30 – JAN. 25., 18:30

❝Ízletes vattacukrok, ínycsiklandozó bizarr gyümölcs és virágkompozíciók, távoli jéghegyek várják a látogatót Ráskai Szabolcs grafikusművész kiállításán a Kastner Kommunityban.
E gasztronómiai képtársítás Ráskai Szabolcs egyik korábbi grafikai sorozatára is utalhatna, a Rézi a pácban (2021) illusztrációira, amelyek ételek és egyéb ételkészítéshez kapcsolódó eszközök képi montázsainak enyhén irónikus fűszerezésű szürreális képződményei.
Azonban a Kastnerben bemutatott anyag nem kulináris céllal jött létre, még akkor sem, ha egyesek (lásd szerző) épp egy láng fölött pörkölődő olvadó pillecukorka illatát érzékeli a kiállítás bizonyos képeinek láttán.
A képzelet könnyen szárnyra kap Ráskai Szabolcs képeit nézve. Újabb és újabb asszociációk, érzetek, más értelmezési megközelítések kerülnek előtérbe.
A falakon látható három egységbe rendezett képcsoport változatos világokba kalauzolja a nézőt: az elvágyódás elvont tereiről szólnak a havas hegyvidékek festményei és az életre keltés hatalmáról pedig az önmagukba harapó felhők és megelevenedő növények szürreális képcsoportjai.
Ráskai Szabolcs képei abba a mágikus realista alkotói világba engednek betekintést, ahol a dolgok nem a megszokott módon értelmezhetők. A tájképsorozat ismétlődő hegymotívumai különleges tereket generálnak maguk körül, a felhők puhasága és bekebelező gesztusa a tapintási és ízlelési érzékeinket borzolja, míg a virágok, növények gyümölcsök és egyéb tárgyak kapcsolatrendszere bizarr csendélet hangulatokat ébresztenek.
Visszatekintve a művész korábbi műveire, pl a Jellemtupír (2016), a Humanoplantusok (2018), vagy az Crítica negra (2011) sorozatokra jellemző - illetve az itt látható képeken is jól érezhető a komponálás könnyedsége, a felszabadító humor és egyfajta mindent átható groteszk világszemlélet. E vizuális rendszerek, sorozatok egy ívet rajzolnak ki az életműben, így Ráskai Szabolcs személyes mikrokozmoszába nyerhetünk némi betekintést, egyben a tárgymontázsok saját világuk megalkotására is invitálják a szemlélőt.❞
A fenti ajánló szerzője Füri Katalin, aki személyesen nyitja meg a kiállítást a művész jelenlétében.

Megnyitó: 2022. január 11. 18:30
Beszédet mond: Füri Katalin
Zenei aláfestés: Kardos Dániel jazzgitár művész

A kiállítás megtekinthető: 2022. január 11-31. között a Kastner Kommunityben nyitvatartási időben, hétfőtől péntekig 8:00-18:00 és szombaton 9:00-16:00 óra között.
(Cím: 1081 Budapest II. János Pál pápa tér 8. fszt. 1. ).

A program ingyenes, előzetes bejelentkezés nem szükséges.

{ Ráskai Szabolcs }
2005-ben az MKE képgrafikus művész-művésztanár szakán diplomázott, mesterei König Róbert és Baranyai András voltak. A művészi rajz, nyomtatott grafika mellett a festészeti technikákat is használ műveiben. Jelenleg több iskolában tanít, az Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézet oktatója volt 2018 és 2021 között.
Jelentősebb kiállításai:
Műcsarnok, (2022), B24 Galéria, Debrecen (2018), Art 9 Galéria, Budapest (2016), Szatyor Galéria, Budapest (2012).
2004-ben Erasmus-ösztöndíjat, 2005-ben a MAOE diplomadíját, 2006-ban a Kisgrafikai Biennálén a Grafikusművészek Országos Szövetségének díját, 2019-ben a Római Magyar Akadémia ösztöndíját nyerte el. Munkái megtalálhatók magángyűjteményekben és a debreceni Déri Múzeumban.

FACEBOOK


 

Kép

Kiss Márta: Végre hímzek valami kis absztraktot

JAN. 12., 12:00 – JAN. 26., 12:00
Kiss Márta másfél évtizedet átölelő képválogatásának ad teret a The Space Galéria.

"A kiállítás címe egy 2008-ban készült festményre felel: ismét némi öniróniával az öniróniára.
A nagyméretű régi kép egy egészalakos önarckép: festés közben ábrázolom magam, amint nekifutásból épp festéket löttyintek egy absztrakt elemekkel tarkított vászonra. A kép címe: Végre festek valami nagy absztraktot. Ez akkor egyrészt fricska volt a cizellált, látványhoz kötődő képeimre, másrészt azonban egy titkos kikacsintást is jelentett a megszokott képi világomból, mert ilyen módon tényleg megfesthettem egy nagyméretű absztrakt képet.
Festészetemben a kezdetektől olyan képi világot alakítottam ki, ahol fontos volt a hagyomány, a látvány, a technika, a mívesség. Ugyanakkor foglalkoztattak a megújulás lehetőségei is. Évekkel ezelőtt elkezdett érdekelni a képekre való ráhímzés. Ez új távlatokat nyitott, új eszközt és lehetőséget adott számomra, hogy olyan dolgokat is érzékeltetni tudjak, amelyek a szem számára láthatatlanok. Így a látványalapú figurális ábrázolások kiegészültek egy plusz dimenzióval.
A kiállításon láthatóak az első hímzett képek, és végigkövethető egy utazás, hova jutottam el eddig a felfedezett technika segítségével. ... "

Megnyitó: 2023. január 11. (szerda) 18-20

A kiállítás megtekinthető:
2023. január 12 - 27. (szerda - péntek 12-18)

Kísérő programok:

 Tárlatvezetés - január 14. (szombat) 15 óra

 Artist Talk - január 25. (szerda) 18 óra

Helyszín:
The Space Budapest
Hattyú utca 16. fszt 4. (53-as csengő), Budapest

FACEBOOK


Kép

HÉBER BETŰK - Uri Asaf kiállítása

JAN. 12., 18:00 - FEB. 10.

A posztbiblikus irodalom első számú forrása a Misna, a Szóbeli Tan. Uri Asaf néhány éve hozzáfogott a fordításához és nemrég közzétette ennek a hatalmas anyagnak két első fejezetét, a Magvak és az Ünnepek rendjét a Szombat internetes oldalán. Ez a teljes héber nyelvű misnai szöveg első magyar nyelvű változata, fontos hiányt pótol, amely a mai napig nem nyert kellő méltatást.

És hogy mi az összefüggés a kiállított képek és a Misna között? Az összefüggés a szerző, illetve fordító múltjában és jelenében keresendő, mivel a héber nyelvű Misna, abból a világból eredezik, ahol ma is ezt az ősrégi nyelvet beszélik, és ahol maga a szerző született: "Az első héber szavakat 3 éves koromban hallottam a Kármel-hegyi óvodában, és ha ehhez még a hagyományos nevelést is járult volna, akkor a héber betűvetés szigorú tanulása követte volna az óvodás éveket. Sajnos a folytatás másképp történt. A betűvetés várni kényszerült felnőtt koromig, de lám, a kiállított képek most a héber betűk másait, változatait, és kompozícióit zárják a keblükre.”

Kiállításunk nem titkolt célja a Misna magyar nyelvre fordítására felhívni a figyelmet és segíteni annak papíralapú megjelentetését. Az eddig lefordított szöveg Uri Asaf előszavával a Szombat közlése mellett itt is elérhető  

Helyszín:
2B Galéria
Budapest, Ráday utca 47.

A kiállítás február 10-ig látogatható.