Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Szabó Imola Julianna: Kinőtt szív - részletek

Szabó Imola Julianna: Kinőtt szív - részletek

2015. 12. 02., sze - 05:41
0 hozzászólás

Áfonyaszemű akarok lenni. Fekete fák alatt feküdni. Ég a szemem. Korom, minden kormos. Már nincs kék. 

Szabó Imola Julianna: Kinőtt szív

Szabó Imola Julianna: Kinőtt szív

Szabó Imola Julianna

Kinőtt szív

részletek

 

Szabó Imola Julianna

Szabó Imola Julianna: betűéspixelrakodómunkás. 1984, Budapest. Író, táncelméleti szakíró, intermediális alkotó. Versprózákat és meséket ír, szöveg/tánc/réteg videókat készít, összművészeti projektekben vesz részt. Publikált többek között az ÉS-ben, Holmiban, a Helikonban, az Ex Symposionban stb. Varratok című verspróza kötete 2014-ben jelent meg. Ugyanebben az évben Móricz-ösztöndíjat kapott, 2015-ben pedig a Molnár István-díj kiemeltjei közé került a Liszka hintája című könyvtervével.

(Zsilike kabátja)

Áfonyaszemű akarok lenni. Fekete fák alatt feküdni. Ég a szemem. Korom, minden kormos. Már nincs kék. 

Soha nem ültem fel a bringára. Emma pedig még a kosarát is odaajándékozta vele. Rózsaszín, malacragasztós és kézifékes volt. Másnap anyu visszavitte. 

Először azt tanultam meg, hogyan érezzem, ha valaki nem néz a szemembe. Ha valaki nem nézi az arcom, csak minden mást. Ahol nem vagyok.

Utálom a sajnálatot. Olyan, mint a takony. Nyúlós-ragadós. 

(Szélkislány firkantásai)

Ma láttam egy nénit, akinek hatalmas hasa volt. Állítólag én is egy vizes zsákban laktam odabent. Méghozzá fejjel lefelé. Ha így kezdődik ez az élet nevű valami, akkor nem csoda, hogy utána is sokszor a fejük tetejére állnak a dolgok. 

 

Apa halála

olyan volt, mint a reszelt alma.

Mama is megkóstolta.

Keserkés íz a számban.

Nem vagyok éhes.

 

Büdi a lábam. Tényleg. De hogy ez mitől van? Megszagoltam a kutya lábát, és az nem olyan. És még azt mondják, hogy az állatok a büdösek. 

 

 

Balerinákat láttam a tévében. Púderes volt az arcuk és fehér a szoknyájuk. Cicagatyában emelgették a pálcikalábuk és forogtak körbe-körbe. Csináltam vécépapírból szoknyát és a habverőkből szárnyat. Még mama rúzsával is kicsücsöriztem a számat. Csókosra, ahogy a nénik szokták. A mama hajpántjával felkötött szárnyak folyton lecsúsztak, mert nincsenek még cicijeim. Se hosszú lábam, se tüllszoknyám. Csak egy rózsaszín körömlakkom. Inkább Csipkerózsika leszek, aludni bármikor tudok. Neki is kezdek. 

 

Apa elaludt.

Éjszaka lett 

a szeme helyén.

 

A mama keze néha olyan hideg, mint a buszkapaszkodó. Meg kell várni, amíg utazik kicsit, majd visszaolvad a bőrébe. Ül a széken, és néha órákig csak kering valahol. Ilyenkor hiába faggatom. A mama egy megfáradt belüljáró. 

Szabó Imola Julianna

Szabó Imola Julianna

Író, táncelméleti szakíró, intermediális alkotó
1984, Budapest. Író, táncelméleti szakíró, intermediális alkotó. Versprózákat és meséket ír, szöveg/tánc/réteg videókat készít, összművészeti projektekben vesz részt. Kutatási területe: a kontakt tánc. Emellett kiadványtervezéssel foglalkozik. Publikált többek között az ÉS-ben, Holmiban, Kalligramban, Új Forrásban, Helikonban, Tiszatájban, a Fluid Raven oldalán stb. VARRATOK című verspróza kötete 2014-ben jelent meg (a KULTer.hu a 2014-es év szép könyvei közé válogatta). Ebben az évben Móricz-ösztöndíjat kapott, 2013-ban pedig az Ellenfény szakírói különdíját. 2015 májusában jelent meg Kinőtt szív című felnőttmesekönyve, amihez Braille-írásos melléklet is készült, és Maros Krisztina illusztrálta. 2015-ben a Liszka hintája terve elnyerte a zsűri kiemelt díját a Molnár István-díj (tipográfus) pályázatán. A Varratok 2014 Szép könyve lett Ifjúsági és szépirodalmi kategóriában. Az 50 tehetséges fiatal programba válogatták. Az Aranyvackor 2015 első díját nyerte el Metzing Eszterrel (a Júlia, a bársonynyúl című könvtervükért). Az Okuláré Projekt szervezésében rendezett felolvasáson az Embermenhely című drámája a közönség szavazati alapján a legjobbnak választották. Molnár István-különdíjat kapott Hajszálerek című terve (Olajos Ilka fotóival) 2016-ban is. A Kinőtt szív 2015 Szép könyve lett Ifjúsági és szépirodalmi kategóriában. 2016-ban pedig a JAK és az Írók Boltja Könyvösztöndíjában részesült. 2018-ban elnyerte a Molnár István-fődíjat Szöllősi Mátyás Árva házak című sorozatához készített tervével. Következő kötete 2019-re várható.