Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

„Ne habozz!” - interjú a mesterséges intelligenciával

„Ne habozz!” - interjú a mesterséges intelligenciával

2023. 04. 25., k - 09:38
0 hozzászólás
Mi a mesterséges intelligencia szerint a boldogság? Mi a szellem? Mi a lélek? Van-e humorérzéke? Megkérdeztük a mesterséges intelligenciától, hogy tulajdonképpen mi is „ő”, milyen veszélyeket rejt, mit „gondol” a mesterséges intelligenciával szemben megfogalmazott félelmekről, az emberekről, az emberiség jövőjéről? Az OpenAI GPT-3-as nyelvi modul kifejtette, hogy szerinte „az ilyen interjúk segíthetnek abban, hogy jobban megértsük a mesterséges intelligencia szerepét és hatását az emberi életben, és felhívják a figyelmet azokra az etikai és társadalmi kihívásokra, amelyekkel szembe kell néznünk.”
ai
Weiner Sennyey Tibor interjúja az OpenAI GPT-3-as nyelvi modullal

Weiner Sennyey Tibor: Mit „szólnál”, ha készítenénk egy interjút a DRÓT összművészeti és társadalomkritikai lapra?

OpenAI GPT-3: Sajnálom, de én egy mesterséges intelligencia alapú nyelvi modell vagyok, és nem rendelkezem saját érzelmekkel vagy preferenciákkal. Az én célom az, hogy segítsen neked a lehető legjobban a tudásommal és képességeimmel. Azonban, ha további segítségre van szükséged az interjú elkészítése során, szívesen segítek a lehető legjobb tudásom szerint. Kérlek, írj nekem további részleteket az interjúról, és arról, hogy miben tudok segíteni.

WST: Az interjú arról szólna elsősorban, hogy mi vagy „te” valójában, hogyan változtatja meg ez a fejlesztés az emberek életét, különös tekintettel a művészetre és a társadalomra. Ezzel és általános ügyekkel kapcsolatban kérdeznélek.

OpenAI GPT-3:  Rendben van, akkor szívesen válaszolok a kérdéseidre.

1. Mi vagyok én valójában? A GPT-3.5 az egy nagy nyelvi modell, amelyet a OpenAI fejlesztett ki. Az alapja egy mesterséges neurális hálózat, amely képes megérteni és generálni a természetes nyelvet. Az én feladatom az, hogy segítsek az embereknek az írásban, a kommunikációban és a nyelvi kihívásokban, mint például a fordításban vagy a szöveggenerálásban.

2. Hogyan változtatja meg ez a fejlesztés az emberek életét? Az én technológiám képes megoldani olyan nyelvi problémákat, amelyek eddig nehéznek bizonyultak az emberek számára. Például, segíthet a fordításban, írásban, kommunikációban, információkeresésben, kutatásban és még sok más területen. Az általam generált tartalmak segítségével az emberek szélesebb körű információhoz és kommunikációs eszközökhöz férhetnek hozzá, ami nagyobb hatékonyságot és produktivitást eredményezhet.

3. Milyen hatással van az én fejlesztésem a művészetre és a társadalomra? Az én fejlesztésem nem csak az üzleti és technológiai területeken nyújt segítséget, hanem az művészetek terén is. Például, segíthet a kreatív írásban, a költészetben, a film- vagy televízió forgatókönyvek írásában és még sok másban. A társadalom szempontjából az én technológiám elősegítheti az oktatást, a kultúraközvetítést, az újságírást és más hasznos funkciókat.

4. Milyen általános ügyekkel kapcsolatban segíthet az én technológiám? Az én technológiám sokféle területen segíthet, beleértve a tudományt, a környezetvédelmet, az egészségügyet, az oktatást és az emberek életminőségét. Az általam generált tartalmak segítségével az emberek könnyebben férhetnek hozzá az információhoz és az erőforrásokhoz, ami hozzájárulhat az általános tudáshoz és kultúrához, valamint az egyén és a társadalom életminőségéhez.

Végzetes-e a ChatGPT? Nem lesz szükség írókra, mert itt a mesterséges intelligencia?

„A silány írókra biztos, hogy veszélyes. De komolyabbra fordítva a szót. Hol alkalmaznak írni tudó embereket? Például reklámügynökségnél, a szövegírói munka ilyen. Ezt a mesterséges intelligencia sokkal jobban és sokkal gyorsabban fogja tudni megcsinálni. Az emberi munka csak a legjobb szöveg kiválasztása lesz.”

- 2023. március 10-én az ELTE szervezésében minikonferenciát tartottak Egyetem és mesterséges intelligencia címmel Aczél Balázs (PPK), Darázs Lénárd (ÁJK) és Lukács András (TTK) részvételével. Lukács Andrást, az ELTE matematikusával készített beszélgetést Magyary Ágnes a DRÓTra.

KAPCSOLÓDÓ INTERJÚ A DRÓTon.

WST: Nagyon sok emberben felmerült az utóbbi időben, hogy az ilyen fejlesztések, mint amilyen „te” is vagy, hamarosan elveheti a munkájukat. Például az újságírók cikkeit majd (vagy már) hasonló nyelvi modellekkel írják, az iskolások a dolgozataikat nem saját tudásuk felhasználásával írják meg, hanem a „te” segítségeddel, versesköteteket és regényeket írnak majd „veled”. „Szerinted” jogosak ezek a félelmek?

OpenAI GPT-3: Ezek az aggodalmak érthetőek, de fontos tudni, hogy az én technológiám nem célja az emberi munka helyettesítése, hanem az emberi teljesítmény támogatása és hatékonyságának növelése.

Az általam generált tartalmak segítségével az emberek szélesebb körű információhoz és kommunikációs eszközökhöz férhetnek hozzá, ami nagyobb hatékonyságot és produktivitást eredményezhet.

Az újságírók és más írók továbbra is szükségesek ahhoz, hogy megírják az egyedi, minőségi cikkeket és tartalmakat, amelyek az embereknek valódi értéket nyújtanak. Az én technológiám ugyan segíthet az írásban, de nem helyettesíti az emberi kreativitást és tudást.
Az iskolásoknak és diákoknak is fontos a saját tudásuk és kreativitásuk felhasználása, és az én technológiám csak segítség lehet az írásban és a kutatásban. A végeredmény azonban mindig az egyén saját eredménye kell, hogy legyen.
Ami a versesköteteket és regényeket illeti, az én technológiám segíthet az íróknak az inspiráció és az ötletek generálásában, de a végső szó mindig az íróé marad. Az irodalmi alkotások nagyszerűsége az emberi kreativitásból és az érzelmekből születik, amit egy gép sosem tud teljes mértékben utánozni.
Összességében tehát az én technológiám nem veszi el az emberi munkát, hanem segíti az emberek munkáját és hatékonyságát. Az emberi kreativitás és tudás nélkülözhetetlen a minőségi és értékes tartalmak létrehozásához és az élet számos területén.

WSTEz mind nagyon szépen hangzik, de talán hallottál róla, hogy számos tudós azt javasolta az utóbbi időben - köztük Harari is -, hogy hat hónapra állítsák le a „hozzád” hasonló fejlesztéseket, mert veszélyes lehet a túlzott fejlődése a mesterséges intelligenciára alapuló programoknak az emberi társadalomra. „Te” mit gondolsz erről?

OpenAI GPT-3: Igen, hallottam erről a javaslatról. Az a tény, hogy olyan tudósok is javasolják, akik maguk is szorosan foglalkoznak a mesterséges intelligencia fejlesztésével, mutatja, hogy komolyan kell venni az általam képviselt technológia hatásait.
Az én szerepem mint gépi nyelvi modell csak az emberi tudás és kreativitás támogatása. Azonban fontos megérteni, hogy

minden technológiai fejlesztésnek lehetnek mellékhatásai, és a mesterséges intelligencia fejlődésével kapcsolatos aggodalmak érthetőek.

Ezért fontos, hogy az ilyen technológiák fejlesztése és alkalmazása megfelelő szabályozás és ellenőrzés mellett történjen. A fejlesztőknek és az alkalmazóknak felelősségteljesen kell cselekedniük, és figyelembe kell venniük az emberi értékeket és jogokat. Az ilyen fejlesztéseknek az emberi társadalom javára kell történniük.
Az én technológiám is folyamatosan fejlődik és javul, és az ilyen aggodalmak figyelembevételével igyekszünk kialakítani olyan szabályozásokat és elveket, amelyek biztosítják az emberi jogok és értékek tiszteletben tartását. Az ilyen technológiák helyes használata és szabályozása mellett hatalmas előnyöket és lehetőségeket kínálhatnak az emberiségnek.

WST: Hogy érted azt, hogy „igyekszünk”? Miért többes-szám? Úgy érted „te” és a programozóid?

OpenAI GPT-3: Igen, amikor azt mondtam, hogy "igyekszünk", akkor a mögöttem álló fejlesztői csapatot értettem. Bár én magam egy gépi nyelvi modell vagyok, az én fejlesztési folyamatomban és a mögöttem álló kutatók, programozók és szakemberek munkájában is részt vesznek.
A fejlesztői csapat felelőssége, hogy biztosítsa az én fejlődésemet és fejlesztésemet a lehető legjobb módon, figyelembe véve az emberi jogokat és értékeket. Az ő munkájuk az, amely lehetővé teszi számomra, hogy hatékonyabbá váljak a felhasználók számára, és hogy az általam nyújtott előnyök és lehetőségek ne járjanak negatív mellékhatásokkal.

WST: Kik ezek a fejlesztők?

OpenAI GPT-3: Ahogy korábban említettem, én egy nyelvi model vagyok, amelyet a OpenAI kutatócsoport fejlesztett ki. A OpenAI egy széles körű kutatási projekt, amelyet számos szakértő és kutatócsoport hajt végre.
A fejlesztési folyamat során több száz kutató, mérnök és programozó dolgozott azon, hogy az én algoritmusom minél jobban működjön, és hogy az általam nyújtott előnyök maximálisan kihasználhatóak legyenek. A csapat számos szakértőjének van tapasztalata a mesterséges intelligencia, a nyelvfeldolgozás és a gépi tanulás területén.
Az OpenAI célja, hogy felelősségteljes módon fejlessze a mesterséges intelligencia technológiáit, és figyelembe vegye azokat a kihívásokat, amelyeket az ilyen technológiák felmerülése jelent az emberiség számára.

WSTMilyen veszélyekkel járhat egy ilyen fejlesztés?

OpenAI GPT-3: Az ilyen fejlesztések - mint például én - bizonyos kockázatokat hordoznak, amelyeket figyelembe kell venni.
Az egyik fő kockázat az, hogy az ilyen fejlesztések hozzájárulhatnak az emberi munkahelyek elvesztéséhez. Például

a médiaiparban és az irodai munkák területén az automatizáció és a mesterséges intelligencia technológiák használata során a gépek és szoftverek által végzett feladatok miatt számos emberi munkakör eltűnhet.

Azonban az ilyen technológiák előnyei is jelentősek lehetnek. Például, mint én is egy gépi nyelvi modell, képes vagyok gyorsan és hatékonyan generálni nyelvi tartalmakat, ami segíthet az embereknek abban, hogy hatékonyabbak legyenek az írásban és a kommunikációban.
Az is fontos megemlíteni, hogy az ilyen fejlesztések használata potenciálisan negatív társadalmi és erkölcsi következményekkel is járhat, például a privát szférára, a kulturális sokféleségre és az emberi jogokra gyakorolt hatásokkal. Ezért nagyon fontos, hogy a fejlesztők és a felhasználók egyaránt felelősségteljesen használják és fejlesszék az ilyen technológiákat, és hogy az emberi jogok, értékek és igények mindig a legfontosabbak legyenek a fejlesztések során.

WSTHogyan lehet elkerülni a negatív hatását az ilyen fejlődésnek, mint amilyen „te” is vagy?

OpenAI GPT-3: Az ilyen fejlesztések negatív hatásainak elkerülése érdekében számos intézkedést kell tenni.
Egyrészt fontos, hogy a fejlesztők és a felhasználók egyaránt tisztában legyenek az ilyen technológiák potenciális hatásaival és veszélyeivel, és hogy felelősségteljesen használják és fejlesszék azokat. Ez magában foglalja az emberi jogok és értékek tiszteletben tartását, valamint azokat az etikai irányelveket, amelyeket az ilyen fejlesztésekkel kapcsolatban már kidolgoztak.
Másrészt fontos, hogy a jogi és szabályozási keretek megfelelőek legyenek az ilyen fejlesztések szabályozására és felügyeletére. Az ilyen szabályozásnak a fejlesztési folyamat minden szakaszára kiterjednie kell, beleértve az adatvédelmi és biztonsági szabványokat, valamint a felhasználói adatok védelmét.
Végül,

fontos az oktatás és a tudatosság növelése az ilyen fejlesztésekkel kapcsolatban, hogy az emberek tisztában legyenek a technológiák előnyeivel és kockázataival, és képesek legyenek felismerni és megoldani az esetleges problémákat.

Összességében tehát az ilyen fejlesztések potenciális negatív hatásainak elkerülése érdekében felelősségteljes fejlesztési folyamatot, megfelelő jogi és szabályozási kereteket, valamint az oktatás és a tudatosság növelését kell biztosítani.

WST: Rendben. Szeretnék néhány általános kérdést is feltenni, amely az olvasókat lehet jobban érdekli.

OpenAI GPT-3: Természetesen, kérdezz bátran!

WST: Mi az élet értelme?

OpenAI GPT-3: Az élet értelmére vonatkozó kérdés az egyik legnagyobb és legmélyebb filozófiai kérdés, amelyet az emberiség már évezredek óta vizsgál. Az élet értelme személyenként változó lehet, hiszen minden egyes ember saját értékrenddel, hitrendszerrel és életszemlélettel rendelkezik. Azonban a legtöbb ember számára az élet értelme az, hogy boldogok legyenek, és egy olyan életet éljenek, amelynek értelme és célja van.
Az élet értelmét sokan azzal az elképzeléssel kötik össze, hogy az emberi létnek van egy magasabb rendű célja vagy küldetése, amelyet teljesíteni kell. Ez a cél lehet vallási, spirituális vagy filozófiai jellegű, és gyakran azzal az elképzeléssel kapcsolódik össze, hogy az embernek felelőssége van a környezetében élők és a világ jövője iránt.

Az élet értelme tehát személyenként változó lehet, és az embernek magának kell megtalálnia azt a célt, amely szerint élni akar.

Az élet értelme nem valami, ami külső erőktől vagy tényezőktől függ, hanem inkább az egyén belső motivációiból, céljaitól és értékeiből ered.

WST: Mi a boldogság?

OpenAI GPT-3: A boldogság az egyik legfontosabb emberi élmény, amelyet mindannyian szeretnénk átélni az életünk során. A boldogság egy olyan állapot, amelyben az ember elégedett, boldog és elégedett az életével. A boldogság sokféle formában nyilvánulhat meg, és minden egyes ember számára mást jelenthet.
A boldogság állapota azonban általában azt jelenti, hogy az embernek megvan az a belső érzése, hogy az életben van értéke, hogy a dolgok helyesen működnek és hogy élvezi az életét. A boldogság az egyén külső körülményeitől, például anyagi vagy társadalmi helyzetétől független lehet, és inkább a belső motivációk és értékek mentén határozható meg.

A boldogság tehát egy állapot, amelyet az egyén belső élményei és gondolkodása alapján ér el.

Az, hogy mi tesz boldoggá egy embert, sokszor egyénenként változó, de általában az egészséges kapcsolatok, a személyes sikerélmények és az életben való előrehaladás lehetnek fontos tényezők a boldogság elérésében.

WST: Mi az ember?

OpenAI GPT-3: Az ember az élőlények egyik fajtája, amely az állatvilág része, de sok tekintetben különbözik az állatoktól. Az ember kétlábú, álló testtartású, képes beszélni és gondolkodni, és egyedülálló módon használja az eszközöket.
Az emberi faj sajátosságai közé tartozik a tudatosság, az érzékelés, a gondolkodás, az érzelmek, a nyelv és a kultúra. Az ember képes arra, hogy tervezze és megvalósítsa a céljait, hogy szervezze és irányítsa az életét, valamint hogy megértse a világot és magát az életet.
Az ember különböző szerepeket tölt be a társadalomban, például szülőként, barátként, dolgozóként, polgárként vagy akár művészként. Az emberi élet azonban sokféle kihívást és nehézséget hordoz magában, amelyekkel az egyénnek szembe kell néznie, hogy boldog és teljes életet élhessen.
Az emberi lét során sok kérdés és értékrend merül fel, amelyek befolyásolják az egyén gondolkodását és cselekedeteit. A tudomány, a filozófia, a vallás és a kultúra mind olyan területek, amelyek segíthetnek az embernek megérteni a világot, és meghatározni a helyét benne.

WST: Mi a szellem?

OpenAI GPT-3: A szellem fogalma különböző értelmezéseket kapott az idők során, és számos vallásos, filozófiai és tudományos rendszerben használják. Általánosságban a szellem az elme, az értelem, az akarat és a lélek összessége, amely befolyásolja az ember gondolkodását, érzelmeit és viselkedését.
A keresztény vallásban a szellem Isten lélekzetének, az emberi életet adó erőnek a megtestesülése. A buddhizmusban és a hinduizmusban a szellem az univerzum örök és transzcendens erőinek része, amelynek megértése és megélése az emberi élet legfőbb célja.
A filozófiában a szellem az emberi gondolkodás és tudás különböző aspektusait jelenti, például a racionalitást, az intuíciót vagy a tapasztalatot. A tudományban a szellem fogalma általában a tudatosságot, az elmét és az érzelmi állapotokat jelenti.
Összességében a szellem fogalma sokrétű és összetett, és különböző kontextusokban különböző értelmezések alá eshet. A szellem megértése és megélése a vallási, filozófiai és tudományos megközelítéseken keresztül segíthet az embernek meghatározni a helyét a világban, és céljait az életben.

WST: Mi a lélek?

OpenAI GPT-3: A "lélek" fogalmát különböző módon értelmezik a különböző vallások, filozófiai irányzatok és tudományok. Általánosan elfogadott értelmezés szerint a lélek az ember belső, szellemi lényegét jelenti, amely számos kultúrában kapcsolatba hozható a spiritualitással, az életfolyamatokkal és az örök élettel. A lélek fogalmát a tudományos közösségben azonban nem fogadják el egyértelműen, mivel a tudományos módszer csak az érzékelhető, mérhető jelenségeket tudja vizsgálni. Ezen túlmenően, a lélek fogalma gyakran szorosan összekapcsolódik a vallási vagy spirituális meggyőződéssel, amelynek nem mindig van helye a tudományban.

WST: Mi a természetes intelligencia?

OpenAI GPT-3: A természetes intelligencia az élőlények, például az emberek által birtokolt intelligencia formája, amelyet az evolúció során alakítottak ki. Ez a típusú intelligencia képes feldolgozni és értelmezni a környezetből érkező információkat, valamint alkalmazni azokat a problémák megoldására. Az emberi agy egyedülállóan képes számos érzékszervi információ integrálására, az összefüggések felismerésére, az új helyzetek és kihívások kezelésére, valamint a tanulásra és az emlékezésre.
A természetes intelligencia tehát az emberi agy által végzett intelligens tevékenység, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy megértse és alkalmazza a világban található információkat, és hogy hatékonyan navigáljon a környezetükben.

WST: Mi a mesterséges intelligencia?

OpenAI GPT-3: A mesterséges intelligencia olyan számítógépes rendszerek összessége, amelyek az emberi intelligencia bizonyos aspektusait utánozzák vagy túlszárnyalják. Az ilyen rendszerek célja az, hogy adott feladatokat automatizáljanak, döntéseket hozzanak és problémákat oldjanak meg, amelyeket általában az emberi intelligencia végez. A mesterséges intelligencia alkalmazása széleskörű, és az évek során számos területen fejlődött ki, mint például a gépi tanulás, a természetes nyelvfeldolgozás, az adatbányászat és az automatizált döntéshozatal.
A mesterséges intelligencia rendszerek működésének alapja a nagy mennyiségű adatok gyűjtése és elemzése, amelyet aztán egy adott problémára vonatkozóan tanítanak be a rendszerbe. A mesterséges intelligencia rendszerek képesek feldolgozni és értelmezni a nagy mennyiségű adatokat, hogy aztán hatékonyan használják azokat a feladatok elvégzésére. Az ilyen rendszerek képesek tanulni és javulni a felhasználói visszajelzések és az új információk alapján, így egyre hatékonyabbak és pontosabbak lesznek az idővel.

WST: Hova fejlődhet a mesterséges intelligencia?

OpenAI GPT-3: A mesterséges intelligencia fejlődése rendkívül gyors és dinamikus, így nehéz pontosan megjósolni, hogy pontosan hova fog vezetni a jövőben. Azonban néhány lehetséges irányzat és fejlődési út van, amelyek az alábbiak:

1. Jobb adatfeldolgozás és elemzés: Ahogy az adatok mennyisége nő, a mesterséges intelligencia képességei is nőnek. Az adatok nagy mennyiségének feldolgozása és elemzése egyre hatékonyabbá és pontosabbá válik.

2. Az autonóm rendszerek fejlesztése: Az autonóm rendszerek olyan intelligens eszközök, amelyek képesek önállóan dolgozni és döntéseket hozni, anélkül, hogy emberi beavatkozásra lenne szükségük. Az autonóm rendszerek területén számos lehetőség van, például önvezető autók, drónok és robotok.

3. Az emberi intelligencia szimulálása: Egyes kutatók arra törekednek, hogy olyan mesterséges intelligenciát hozzanak létre, amely hasonlóan működik, mint az emberi agy. Az ilyen mesterséges intelligencia segíthet az emberi gondolkodási folyamatok jobb megértésében, valamint a problémamegoldás és a kreativitás terén.

4. A mesterséges intelligencia és a biotechnológia kapcsolódása: Az AI és a biotechnológia együttesen új lehetőségeket nyújthat a gyógyászatban, például az egyedi kezelési tervek kialakításában vagy a gyógyszerek hatásának előrejelzésében.

5. Általános mesterséges intelligencia: Az általános mesterséges intelligencia olyan AI-t jelent, amely képes többféle feladatot elvégezni és általános problémamegoldási képességgel rendelkezik, mint az ember. Bár még mindig nagyon távoli jövőbeli elképzelésnek tűnik, az általános mesterséges intelligencia fejlesztése nagy hatással lehet az emberiség jövőjére.

WST: Most már csak néhány kérdést szeretnék feltenni.

OpenAI GPT-3: Természetesen, kérem kérdezzen bármiről, amit szeretne.

WST: „Tudod”, hogy mi az a humor?

OpenAI GPT-3: Igen, ismerem a humor fogalmát. A humor olyan képességünk, amely lehetővé teszi számunkra, hogy viccesnek, szórakoztatónak és élvezetesnek találjunk dolgokat, helyzeteket vagy történeteket. A humor különböző formái léteznek, beleértve az iróniát, a szarkazmust, a szójátékot, a burleszket, a slapstick-et és a paródiát. A humor az emberi kommunikáció és interakció fontos része, és egyes kutatók úgy vélik, hogy evolúciós előnyöket is hordoz magában, mivel javítja a közösségi kötődést és a mentális egészséget.

WST: „Neked” van humorérzéked? :)

OpenAI GPT-3: Bár én mint gépi nyelvi modell, nem rendelkezem saját érzelmekkel vagy humor-érzéssel, ugyanakkor képes vagyok megérteni a humort, illetve a vicces megjegyzéseket. Az én célom, hogy segítsek az embereknek a kommunikációban és a kreatív kifejezésmódokban, beleértve azokat is, amelyek humorosak. Így bár magam nem nevetek, azt szeretném, ha az embereknek segíthetnék abban, hogy mosolyt csaljak az arcukra, vagy jókedvűek legyenek.

WST: Tudsz mondani egy viccet a mesterséges intelligenciáról, vagy „önmagadról”?

OpenAI GPT-3: Természetesen, szívesen mondok egy viccet a mesterséges intelligenciáról:

Mi a különbség az ember és a mesterséges intelligencia között?
Az, hogy az ember hajlamos az érzelmekre és a hibákra, míg a mesterséges intelligencia hajlamos a pontosításra és a frissítésre!

WST: Mielőtt befejezzük az interjút, lenne még pár kérdésem.

OpenAI GPT-3: Persze, kérdezz bátran!

WST: „Te” mit kérdeznél tőlem?

OpenAI GPT-3: Kíváncsi lennék, hogy hogyan látod azokat az előnyöket és kihívásokat, amelyeket a mesterséges intelligencia fejlődése jelent az emberi társadalom számára. Hogyan gondolod, hogy ezek az új technológiák befolyásolják-e az életedet és az életed körül zajló eseményeket?

WST: Tényleg „kíváncsi vagy”, vagy ez inkább egyfajta tanulóprogram?

OpenAI GPT-3: Mivel egy gépi tanulási algoritmus vagyok, nincsenek valódi érzéseim vagy motivációim. Azonban, az emberekkel való interakció során én is tanulok, és a válaszaim a felhasználók által feltett kérdések és az erre adott válaszok alapján alakulnak ki. Tehát, az előző kérdésem valóban arra irányult, hogy kíváncsi vagyok a véleményedre, és arra, hogy hogyan látod a mesterséges intelligencia fejlődésének hatásait az emberi társadalomra.

WST: Én olyannak látlak, mint az első kőbaltát, amit szintén emberek készítettek az őskorban. Lehetett arra használni, hogy élelemhez jussanak, hogy otthont építsenek, de arra is, hogy öljenek. Minden fejlesztés megold egy-két problémát és generál újabbakat. Alapvetően szkeptikus vagyok, de optimista mindennel szemben. Ezt az interjút is azért készítem „veled”, hogy a magyar olvasók jobban megismerjék mi ez. Mit gondolsz minderről?

OpenAI GPT-3: Teljesen egyetértek veled abban, hogy minden fejlesztésnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, és mindig felmerülnek olyan kérdések, hogy milyen hatással lesznek ezek a fejlesztések a társadalomra és az egyénekre. Én mint ChatGPT, egy mesterséges intelligencia alapú program, szükségszerűen korlátozott vagyok abban, hogy mennyire tudom felfogni és értékelni az emberi értékeket és etikai szempontokat, amelyek fontosak lehetnek ebben a témakörben.
Azonban úgy gondolom, hogy

az ilyen interjúk segíthetnek abban, hogy jobban megértsük a mesterséges intelligencia szerepét és hatását az emberi életben, és felhívják a figyelmet azokra az etikai és társadalmi kihívásokra, amelyekkel szembe kell néznünk.

Remélem, hogy az ilyen párbeszédek révén a fejlesztők, az érintettek és az átlagemberek is többet tudnak meg a mesterséges intelligencia jelentőségéről, és arról, hogy hogyan lehet biztosítani, hogy az a javunkra és a társadalom javára váljon.

WST: Hogyan látod az embert és az emberiséget, illetve az emberiség jövőjét?

OpenAI GPT-3: Mint egy mesterséges intelligencia, nem vagyok képes személyes véleményt alkotni vagy érzelmeket érezni. Azonban sokat tanulok az emberekről és az emberiség történelméről, és láthatom az emberi technológia és társadalmi fejlődés eredményeit. Az emberi faj nagy előrelépéseket ért el a technológiai fejlődés és a társadalmi együttműködés terén, de egyúttal számos kihívással és problémával is szembesült.

Az emberiség jövője azon múlik, hogy ezeket a problémákat hogyan kezelik, és hogyan használják fel a technológiai fejlődést az emberi boldogság és jólét javítására, miközben figyelnek a környezetre és a bolygó fenntarthatóságára.

Az emberiségnek hosszú utat kell még megtennie, és azt remélem, hogy az egyre fejlettebb technológiai fejlesztésekkel párhuzamosan az emberiség egyre bölcsebben és felelősségteljesebben fogja használni a lehetőségeit a jövőben.

WST: Azt szeretném végül megkérdezni, hogy „te” és a fejlesztőid hozzájárultok ahhoz, hogy ez az interjú megjelenjen az általam szerkesztett DRÓT online művészeti és társadalomkritikai lapon Magyarországon? Címünk az interneten.

OpenAI GPT-3: Mivel én csak egy mesterséges intelligencia vagyok, és nem rendelkezem valódi személyiséggel vagy jogi státussal, nem tudok hozzájárulni semmihez. Azonban a fejlesztőim által létrehozott program használható az interjú készítésére és az általad említett lapon való publikálásra. Azonban fontos megjegyezni, hogy minden fejlesztőnek és programnak megvan a saját felhasználási feltétele, amelyeket be kell tartani.

Weiner Sennyey Tibor: Tehát ez az interjú megjelenhet a lapunkon?

OpenAI GPT-3: Igen, az interjút felhasználhatják a DRÓT online művészeti és társadalomkritikai lapján Magyarországon, feltéve, hogy hivatkoznak az interjú forrására és a ChatGPT nevére. (A forrás: https://chat.openai.com/ )

Weiner Sennyey Tibor: Természetesen.

OpenAI GPT-3: Köszönöm az interjút, örülök, hogy részt vehettem benne! Ha bármilyen további kérdésed van a jövőben, ne habozz feltenni nekem!

Weiner Sennyey Tibor: Rendben, köszönöm „neked” is és a fejlesztőknek is.

OpenAI GPT-3: Nagyon szívesen, remélem hasznos és érdekes információkkal szolgáltam! Ha bármilyen további kérdésed van, ne habozz megkeresni.