Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Autizmus és versmondás

Autizmus és versmondás

2022. 12. 29., Csü - 05:46
0 hozzászólás
Visky Ábel filmjét mutatja be december 29-én 18 órakor a VerShaker YouTube-csatorna. A film címadója, József Attila Imádság megfáradtaknak című verse, amely a főszereplő, Stark Ádám autizmus spektrum zavarral élő versmondó előadásában hangzik el.
Cover
1
2
3
4
PREMIER: 2022 december 29-én 18:00-tól

A rövid dokumentumfilm betekinteni enged Stark Ádám autizmus spektrum zavarral élő előadóművész és szülei egyik hétköznapjába. A fókuszba a versmondásra való felkészülés különleges módja kerül, mely során édesanyja, Judit, aki egyébként foglalkozását tekintve rajztanár, a vers költői képeit rajzokká alakítja át, így segítve értelmezni és memorizálni fia számára a művet. A felkészülési folyamat és az előadó személyének mélyebb megismertetése által a kisfilm József Attila Imádság megfáradtaknak című versét is egészen új megvilágításban tárja a nézők elé.

A filmet ezen a linken tekinthetik meg.

Kép

A film rendezője, Visky Ábel 1987-ben született az romániai Bákóban, majd gyerekkorát az erdélyi Galambodon töltötte. 2010-ben elvégezte a kolozsvári Sapientia EMTE film-, fotóművészet, média szakát, majd felvételt nyert a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakára, ahol alapképzésen Szász János és Janisch Attila, mesterképzésen Enyedi Ildikó voltak az osztályvezető tanárai. Jelenleg ugyanitt doktorandusz. Börtönben levő apák és gyerekeik kapcsolatáról szóló, Mesék a zárkából című első egészestés dokumentumfilmjét számos hazai és nemzetközi fesztivál vetítette.
A VerShaker produkció megbízásából, Kürti István operatőr és Zoltán Áron kreatív producer közreműködésével készült kisfilm az értelmi fogyatékkal élők képzéséről is beszél – felhívva a figyelmet a filmben is megjelölt MáSzínház munkájának fontosságára (ahol egyébként a főszereplő a Kontra Verona című előadásban látható január 28 és 29-én). A filmben bemutatott versértelmezési és -memorizálási módszer  azonban szélesebb körben jelenthet inspirációt. G. Tóth Franciska gimnáziumi magyar tanár beszámolóját ezen a linken olvashatják.

Kép

Szereplők: Stark Ádám, Stark Judit, Stark Béla

Rendező és vágó: Visky Ábel

Operatőr: Kürti István

Zene: TÖRZS

Kreatív producer: Zoltán Áron

Készült a VerShaker megbízásából, a reSTART Feszt programsorozat keretében.

A film a 19. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál valamint a 8. Magyar Speciális Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában vett részt 2022-ben.

Támogatók:

Ráday Soho Egyesület

Ferencvárosi Közösségi Alapítvány

Otthon, város, Ferencváros

reSTART Feszt

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

NKA Nemzeti Kulturális Alap

Magyar Hang