Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

3. Gátlástalan szeretők

3. Gátlástalan szeretők

2021. 02. 26., p - 17:44
0 hozzászólás
Mit jelentenek ma nekünk Dante bűnkörei? Mit jelent ma jósnak, kereszteletlennek vagy épp árulónak lenni? A Halszájoptika új sorozatában fotográfusok, írók/költők képei, kisprózái/versei találkoznak 27 tételben, melynek során talán választ kapunk kérdéseinkre. A Dróton az elkövetkező hetekben ezekből az alkotáspárokból válogatunk, míg a teljes sorozat fokozatosan bővülve, honlapjukon lesz elérhető.
Follinus Anna - Test

Infernális bűnök - Dante körei

Dante a Pokolban 27 bűnt említ, a közönyösöktől az árulókig. Érdemes eljátszani a gondolattal, hogyan értelmezzük ezeket a kategóriákat saját magán- és közéletünkben súlyuk vagy természetük szerint. Vajon melyik a nagyobb a bűn, erőszakosnak vagy hazugnak lenni? Kik lehetnek manapság az eretnekek, és kik játszhatják a képmutatók vagy a tolvajok szerepét? A Halszájoptika Képirodalmi Hálózat sorozatában fotográfusok képei, írók/költők kisprózái/versei találkoznak 27 tételben, melyek segítségével egyre lejjebb lépdelünk Dante Pokol című művének körein keresztül, és talán választ kapunk kérdéseinkre.

Test

Zárkózó lelkem félig férfi,
s örülnöm kell, hogy nem egészen az,
mert képtelenség volna túlélni,
ha már az érintés sem nyújt vigaszt,
csupán egyre mélyíti az árkot
aközött mi vagyok és amit vágyok.
Legyek éppen én vagy másik énem,
mindkettő jeleit egyformán megélem,
s amelyik inkább valómban marasztal,
tanít meg együttkondulni magammal;
nem az számít, milyen a kéj íve
– öledbe hatol vagy más ölébe hív-e –,
hanem a vágy, mi testbe zártan érik,
de test nélkül emel az elillanó fényig.

 

A Pokol második körében a gátlástalan szeretők lelkeit ráncigálja, forgatja a szél, mert a bűnük az volt, hogy a vágyat az ész fölé helyezték.

 

fotó: Nagy M. Hedvig
szöveg: Follinus Anna

 

 

Kép
Follinus Anna

Follinus Anna 1984-ben született Bonnban, költő. Az ELTE német szakán és a Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia BA szakán szerzett diplomát. Jelenleg Bécsben él. 16 éves kora óta rendszeresen publikál, eddig két verseskötete jelent meg. Junior Prima díjas.
 

Kép
Nagy M. Hedvig

Nagy M. Hedvig Budapesten született 1983-ban. A Práter utcai Szakiskolában kezdte tanulmányait, majd a Szellemkép Szabadiskolában folytatta, ahol 2011-ben végzett fotográfus szakon. Számos helyen kiállított (Gozsdu udvar, Millenáris Park, Kossuth Klub, Uránia Filmszínház), legutóbb az Art9 Galériában, az általa alapított Minek Kollektívával. Volt patológiai fotós, rendezőasszisztens, képkeretező és tárlatvezető. Jelenleg szabadfoglalkozású. Ferdinánd Zoltánnal közös kötete, a Feles, 2018-ban jelent meg a Mersz Könyvek gondozásában.
 

Halszájoptika Képirodalmi Hálózat

Halszájoptika Képirodalmi Hálózat

fotográfusok, képzőművészek és írók laza hálózata

A Halszájoptika Képirodalmi Hálózat 2014 óta működik, fotó-szöveg alkotáspárokat jelentet meg oldalain. Állandó szerzői körrel rendelkezik, amit 8 fotográfus és ugyanennyi író alkot, de folyamatosan keres állandó és alkalmi szerzőket egyaránt. Így aztán mások mellett publikált a Halszájoptikán Csikós Attila, Falcsik Mari, Hartay Csaba, Hernyák Zsóka, Novák Zsüliet, Orcsik Roland.

A Halszájoptika gárdája megjelent irodalmi lapokban, csinált kiállításokat is, van egy negyedévenként megjelenő fanzinja, és a honlapon megjelenő anyagokból válogatva rendszeresen előadásokat hoz létre.