Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

16. Képmutatók

16. Képmutatók

2021. 06. 04., p - 11:52
0 hozzászólás
Mit jelentenek ma nekünk Dante bűnkörei? Mit jelent ma jósnak, kereszteletlennek vagy épp árulónak lenni? A Halszájoptika új sorozatában fotográfusok, írók/költők képei, kisprózái/versei találkoznak huszonhét tételben, melynek során talán választ kapunk kérdéseinkre. A Dróton az elkövetkező hetekben ezekből az alkotáspárokból válogatunk, míg a teljes sorozat fokozatosan bővülve, honlapjukon lesz elérhető.
Horváth Eve - Bűnkiállítás

Horváth Eve - Bűnkiállítás

A vadiúj parkettát bámulták, miután összevesztek. Ervin bikavért lötyögtetett egy talpas pohárban, még húsvétról maradt. Mi a fasznak hazudtál.Szólalt meg alig hallhatóan, mire a lány maga alá húzta borostás lábát a fotelban, és nagyot sóhajtva kinézett az ablakon.

Infernális bűnök - Dante körei

Dante a Pokolban huszonhét bűnt említ, a közönyösöktől az árulókig. Érdemes eljátszani a gondolattal, hogyan értelmezzük ezeket a kategóriákat saját magán- és közéletünkben súlyuk vagy természetük szerint. Vajon melyik a nagyobb a bűn, erőszakosnak vagy hazugnak lenni? Kik lehetnek manapság az eretnekek, és kik játszhatják a képmutatók vagy a tolvajok szerepét? A Halszájoptika Képirodalmi Hálózat sorozatában fotográfusok képei, írók/költők kisprózái/versei találkoznak huszonhét tételben, melyek segítségével egyre lejjebb lépdelünk Dante Pokol című művének körein keresztül, és talán választ kapunk kérdéseinkre.

Ha legalább megmondtad volna. Hogy tőle van. Ervin kihúzott a zsebéből egy miniemberkét. Most nézd meg ezt a szerencsétlent. Milyen nő vagy már. Félrekefélsz az ördöggel, majd bemeséled, hogy én vagyok az apja. Jól átbasztál, angyalom. A lány felállt, tett egy kört idegesen, majd elkezdett mászni a falon. Hajában legyek lógtak, nyála ragadós volt, mint a pókháló. Persze, te sohasem gondolsz a tetteid következményeire, mész, mint a világtalan. Éva, értsd meg, direkte és csakis miattad húztam el Gubbióba, hogy elfelejtselek, de te oda is utánam jöttél. Gyere már le a falról, baszki, megfájdul a nyakam. A kamerán minket bámulnak, gondolod, hogy az Infernósok nem kapcsolnak le fél órán belül? Mindjárt itt vannak a Küklopszok is, zúmolnak meg vakuznak, félek, hogy megint rosszul sülök el. A lány a radiátor bordái mellett oldalazva köhintett egyet, végre kiesett szájából a magház, amit még kamaszkorában nyelt le, ekkor lassan, rekedten megszólalt. Tudd meg, Ervin, hogy egy senki vagy. Egy ronda gyík. Kétezer éve be vagy állva, sáskákat fingasz a sok fűtől, és hiába is játszod meg a szentet, eljön a perc, amikor kiderül, hogy ki vagy valójában. A saját hallucinációd, bogárkám.

Kép
Syporca w

Ekkor nagy robajjal felnyílt az ajtó, egy sereg neurotikus turista tolakodott be rajta, kezdődött a tárlatvezetés, Ervin és Éva pedig visszabújtak az idő bőrkötésébe.

 

16.  képmutatók – A Pokol nyolcadik körében koncentrikus körben tíz szennyrovat található. A hatodik szennyrovatban aranyszínű, rettentő nehéz csuklyás ólomköpenyben, kifestve vonszolják magukat a képmutatók. Az álszentek, széttárt karokkal, keresztalakot formázva a földhöz szegezve fekszenek, az ólomköpenyesek rettentő súlyukkal rajtuk menetelnek. Az életükben meghozott döntéseik terheit így érzik csak igazán.

 

Horváth Eve
fotó: Syporca Whandal

 

Kép
Horváth Eve

Horváth Eve 1984-ben Nagykanizsán született, költő. Jelenleg Dunavecse és Budapest között él. Magyar szakot végzett az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. Első kötete Konzol címmel jelent meg 2019-ben (MERSZ-Könyvek).

Kép
Syporca

Syporca Whandal 1977-ben született, képzőművész, performer. A SkhyzoKhyno Studio alapítója, az Opál Színház, a Minek Kollektíva, a GLOBAL ART International Project, a Common Jam Project jelenlegi tagja, a Zuriel Waise és QAD zenei formáció tagja. Vizuális és performatív, zenei területen a műfaji határok átjárhatósága, és a technikai eszközök kombinálása érdekli. Munkái a kísérletezés esetlegességét, fragmentáltságát, de izgalmasságát is megjelenítik.
 

Halszájoptika Képirodalmi Hálózat

Halszájoptika Képirodalmi Hálózat

fotográfusok, képzőművészek és írók laza hálózata

A Halszájoptika Képirodalmi Hálózat 2014 óta működik, fotó-szöveg alkotáspárokat jelentet meg oldalain. Állandó szerzői körrel rendelkezik, amit 8 fotográfus és ugyanennyi író alkot, de folyamatosan keres állandó és alkalmi szerzőket egyaránt. Így aztán mások mellett publikált a Halszájoptikán Csikós Attila, Falcsik Mari, Hartay Csaba, Hernyák Zsóka, Novák Zsüliet, Orcsik Roland.

A Halszájoptika gárdája megjelent irodalmi lapokban, csinált kiállításokat is, van egy negyedévenként megjelenő fanzinja, és a honlapon megjelenő anyagokból válogatva rendszeresen előadásokat hoz létre.