Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Ő itt Szörényi Laci. Irodalomtörténész. Professzor. Elmegy szavazni. Miért?

Ő itt Szörényi Laci. Irodalomtörténész. Professzor. Elmegy szavazni. Miért?

2018. 04. 04., sze - 09:09
0 hozzászólás

Előre büdösített zoknit tett a borítékba! - A 2018-as választások hetében költőket és írókat kérdeztünk meg arról, hogy miért mennek el szavazni. Most Szörényi László irodalomtörténész, emeritus kutató professzor, a Magyar Írószövetség és a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjának véleményét ismerhetitek meg.

DRÓT: Elmész szavazni?

SZÖRÉNYI LÁSZLÓ: El.

DRÓT: Miért fontos vagy nem fontos számodra a szavazás?

SZÖRÉNYI LÁSZLÓ: Eddig is elmentem, és megrögzött szokásommá vált. 1989 előtt is elmentem, de akkor sokszor egy

előre büdösített zoknit tettem be a borítékba.

DRÓT: Milyennek látod a mai magyar politikai életet?

SZÖRÉNYI LÁSZLÓ: Olyannak.

DRÓT: Szerinted milyen befolyása van a magyar kulturális életre a politikának? (És fordítva: van-e befolyása a kultúrának a politikára?)

SZÖRÉNYI LÁSZLÓ: A kulturális életre valamilyen hatása van,

az helyes például, hogy éhhalál szélén álló íróknak, művészeknek újabban adnak életjáradékot,

de a kultúrára szerintem nincs hatása, legalábbis arra a kultúrára, amit én annak tartok. Ami a fordítottját illeti, fogalmam sincs róla, de abban biztos vagyok, hogy a kulturálatlanságnak nagyon nagy befolyása van a politikára.

DRÓT: Milyen Magyarországot szeretnél 2018. április 8-a után?

SZÖRÉNYI LÁSZLÓ: Valamivel jobbat. (Noha ismerjük a szarkáról és a farkáról szóló közmondást.)

Szörényi László (1945, Budapest) irodalomtörténész, az ELTE-n latin–görög–iranisztika szakon végzett, az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet igazgatója (1997–2012), jelenleg emeritus kutató professzora, a Szegedi Tudományegyetem professzor emeritusa, a Magyar Írószövetség választmányi tagja, az MMA levelező tagja. 1991–95-ig Magyarország római nagykövete volt. Több könyvsorozatot szerkesztett és szerkeszt. Részt vett az első modern gimnáziumi reformtankönyvek létrehozásában. F. m.: Hunok és jezsuiták (1993); „Álmaim is voltak, voltak…” (2004); Éljen Kun Béla! Suzy nimfomán (2013); Arany János évében (2017). Főbb kit.: József Attila-díj, Arany János-díj, Széchenyi-díj, Magyar Érdemrend Tisztikeresztje.