Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

„Vigyáz a műfaj művelőire a jóisten, ebből én úgyse tudok nyaralót venni.” – Szálinger Balázs

„Vigyáz a műfaj művelőire a jóisten, ebből én úgyse tudok nyaralót venni.” – Szálinger Balázs

2023. 04. 04., k - 05:46
0 hozzászólás
Szálinger Balázs József Attila-díjas költő legutóbbi versgyűjteményét unortodox módon, saját kiadásában adta ki. Így született meg a Koncentráció című kötet, amely akkor széles körben megmozgatta a művész olvasótáborát. De vajon megbánta-e döntését egy év távlatában? Szálinger Balázs költőt mutatja be, véletlenszerűen felépülő versműsor keretében, a VerShaker legújabb videója. Mitől nyer létjogosultságot egy irodalmi beszélgetés? Mi is pontosan a „Mélyelgő”? Istentelenek-e az „Isten nevében farkas emberek”? Hogyan válik istenábrázolássá egy térkép?
s
Szálinger Balázs | Koncentráció | Költő- és kötetbemutató | VerShaker Se4 Ep5

„Valószínűleg szar embernek könnyebb lenni, mint farizeusnak.” – gondolkodik el a műsor egyik pontján Szálinger Balázs. A VerShaker műsoraitól már megszokott rendhagyó stílusban olyan kérdések kerülnek terítékre a veszprémi Holtszezon Irodalmi Fesztiválon rögzített beszélgetés során, amelyek új fényben világítják meg a költészet, a kortárs versek szerepét hétköznapjainkban.

Szálinger Balázs József Attila-díjas költő legutóbbi versgyűjteményét unortodox módon, saját kiadásában adta ki. Így született meg a Koncentráció című kötet, amely akkor széles körben megmozgatta a művész olvasótáborát. De vajon megbánta-e döntését egy év távlatában? A kötettel kapcsolatban többen kérdezték már Balázst, de a VerShaker műsorában olyan versek és témák kerülnek előtérbe, amelyek eddig javarészt rejtett kincsnek számítottak. A műveket a szerző mellett Zoltán Áron, a Vígszínház Junior Príma Díjas színművésze adja elő.

A beszélgetés témái közé tartozik többek között a kötet verseiben visszatérő „rákérdezés”-motívum, a költőt befolyásoló környezet, „helyi érdekeltség”, és a – Balázs kedvenc kérdései közé tartozó – költői ars poetica, illetve, hogy egyáltalán mi az ilyesféle beszélgetések célja. A műsor során persze terítékre kerülnek egyszerűbb témák is. „A műfaj az alapvetően vers” – jegyezi meg egy ponton a költő. „Vigyáz a műfaj művelőire a jóisten, ebből én úgyse tudok nyaralót venni.”

A videót közvetlenül ezen a linken tekinthetik meg.

A kötetet itt rendelhetik meg – közvetlenül a szerzőtől.