Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Totál Top 10

Totál Top 10

2019. 01. 05., szo - 12:08
0 hozzászólás

160 különböző cikket, interjút, riportot, verset, prózát, videót közöltünk 2018-ban, a legolvasottabb anyagunkat pedig 48.426-an nyitották meg. Nézzük együtt meg a DRÓT top 10-es listáját, amely tükrözi is kissé 2018-as évünket.

Drót
2018 a DRÓTon

2018-ból 2019-be úgy mentünk át, hogy mi is számot vetettünk az elmúlt évvel, hiszen a DRÓTon ennek már hagyománya van. Most, hogy lezártuk az előző évet összeírtuk a tíz legolvasottabb anyagot, összeállítást, témát, amit olvasóink leginkább kedveltek lapunkon.

10. Demeter és KMTG

A 2018-as évet egy elég erős Demeter Szilárd interjúval kezdtük.

Mint emlékezetes 2017-ben nagyjából 550 milliót, 2018-ban már 1,4 milliárdot kapott az állami írópalántázó. Demeter Szilárd - az utóbbi időben leginkább reflektorfénybe került erdélyi író, filozófus - lett a KMTG által gründolt Előretolt Helyőrség című, 260.000 példányban - így a legnagyobb példányszámban nyomtatásban megjelenő - magyar irodalmi lap újdonsült főszerkesztője, 2018 elején.

Rákérdeztünk arra is, hogy van-e és ha igen milyen összefüggés-összekapcsolódás az Előretolt Helyőrség (KMTG) és az Erdélyi Médiatér Egyesület között? Ő azt válaszolta, hogy valóban van informális köze hozzá. De erre nézvést exkluzív interjút ígért az Átlátszó Erdélynek, tehát amíg az nem jelenik meg, nem tartotta tisztességesnek bármit is mondani. Aztán megjelent. Az interjút megígértük, hogy szemlézzük, íme.

Demeter Szilárd 2018 végére már a Petőfi Irodalmi Múzeum megbízott-ideiglenes igazgatója lett. Közben a KMTG ellenében létrehozott Független Mentorhálózat egy éve véget ért, a tiltakozás elhalkult.

Csodálattal vegyes viszolygással várjuk, hogy az ún. kulturkampf mit tartogat 2019-re. Függöny. Taps.

9. Jagos

A DRÓT szerkesztősége mély fájdalommal és megrendüléssel értesült arról, hogy Jagos István Róbert (1974-2018), költő, a Poet művészeti vezetője, a Dél-Alföldi Művészeti Kör alapító tagja másodszorra is öngyilkosságot kísérelt meg, akkor már sikerrel. Az első öngyilkossági kísérlete után interjút készítettünk vele - az ő kérésére - és verseit közöltük lapunkon. Írtunk róla később is.

Emlékét megőrizzük barátunknak, 2018 egyik legfájóbb vesztesége halála.

8. Csillagszálló

Együttműködésünk a Csillagszállóval, a karitatív utcalappal, 2018-ban lényegesebb szorosabbra fonódott. Nem véletlenül.

Interjút készítettünk Iványi Gáborral - a Csillagszállót is kiadó - Oltalom Karitatív Egyesület elnökével, olyan kérdésekre keresve a válaszokat, mint például, hogy sátáni-e az Orbán-kormány? Miért jelölték béke-Nobel-díjra Soros Györgyöt? Mi a helyzet a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség egyházi státuszával? Mi a helyzet a szegénységgel Magyarországon? Mit hoz a jövő?

De ott voltunk valamennyi Csillagszálló bemutatón, részleteket közöltünk a lapból, legutóbb például nyilvános beszélgetést szerveztünk a hajléktalanság büntetéséről, amelyet itt tudtok megnézni.

7. Békássy összes

2018-ban több nagy filológiai „ügyünkre” is pontot tudtunk rakni. Az egyik ilyen ügyünk volt az első világháborúban hősi halált halt Békássy Ferenc összes művének kiadása és a magyar irodalmi emlékezetbe való visszahelyezése volt. A 700 oldalas könyvet bemutattuk Budapesten az Írók Boltjában és Szegeden a Grand Caféban, de elvittük szűkebb hazájába, Zsennyébe is.
Hogy Békássy Ferencről mégsem írt a magyar irodalmi sajtó (van még olyan?), kritika (és ilyen?), arról mi nem tehetünk. Valószínűleg olyan gazdagok vagyunk, hogy teljesen nyugodtan elfelejthetünk egy végtelenül értékes, tehetséges, angol-magyar költőt.

6. Hamvas 50

Másik nagy filológiai „ügyünk” volt Hamvas Béla recepciója. Beszélgettünk Formanek Csabával, aki a lendvai magyar társulattal színpadra vitte a Nem mind arany, ami réz című egyetlen Hamvas vígjátékot. Előadást tartottunk Hamvas és a zsidóság kapcsolatáról az erdőbényei fesztiválon Hamvas humoráról beszéltünk. Kerényi Károllyal és Weöres Sándorral való barátságáról, de még a buddhizmussal való kapcsolatáról is esett némi szó.

Hamvas Béláról közölt esszéink, előadásink gyűjteménye 2019 januárjában jelenik meg, a bemutatóról itt olvashattok bővebben.

5. Politika

2018-ban választások voltak Magyarországon, így próbáltunk valamennyire a politikával is foglalkozni, ami ritka egy kegyetlen dolog itt. Interjút készítettünk Szél Bernadettel, egyébként itt megjegyeznénk, hogy a többi pártvezetőnek is elküldtük interjú kérésünket, de nem reagáltak, vagy sokáig halasztgatták a találkozást. Jobbik? Koalíció? Nőkérdés? Soros? Gyűlölet? Közmédia? Oktatásügy? Egészségügy? Gazdaság? Migráció? Kultúra? Mindenre rákérdeztünk Szél Bernadettnél, aki akkor még az LMP miniszterelnök-jelöltje volt, mára már ugye egészen más a helyzet.

A választásokkal külön is foglalkoztunk, beszélt arról Kiss Judit Ágens, Kiss Márti, Szörényi László, Gömöri György, Péterfy Gergely, hogy miért szavaz, de tartottunk afterparty-t is, és elmondta Formanek Csabi, W. S. Tibi, Stenszky Cili, Petneházi Gábor is, hogy mi a véleménye a szavazás után. Sőt, az egyik olvasónk, aki a Fideszre szavazott is leírta, hogy miért?

4. Nagyinterjúk

Több nagyinterjú is készült az elmúlt évben, most csak kettőt emelnénk ki a legolvasottabbak közül, az egyiket Bobory Dórával, szabadúszó történésszel készítettük, igen beszédes címmel jelent ez a beszélgetés meg lapunkon: „Máshol megbecsülnék, itthon nem kellett, avagy hová lesz az a sok tehetséges, jó tanuló lány, akikkel tele vannak az egyetemek?”

A másik most kiemelendő nagyinterjút Ács Pál irodalomtörténésszel készítettük, akivel olyanokra kérdeztünk rá, hogy mi a helyzet az MTA-val és a CEU-val? Mi volt ez a sok tüntetés a köztévénél? Mi ez a vircsaft? Miért támadja a kormány az értelmiséget? Tényleg politizál az MTA? A „Soros-egyetemen” valóban milicistákat képeznek? Mi az értelmiség feladata és miben hisznek a tudósok? Miért álságos az ún. gecizmus és kikre hat az álsuttyó populizmus? Hogyan függ össze az alapkutatás és a cigányzene? Bővebben itt olvashattok erről.

3. Képzőművészet

2018-ban is igen nagy hangsúlyt fektettünk a képzőművészetre lapunkon. Legutóbb a szentendrei Vajda Lajos kiállítással foglalkoztunk behatóan, közöltük Bukta Imre megnyitóbeszédét, Kállai Ernő írását Vajdáról és nagyon izgalmas beszélgetést folytattunk új sorozatunkban, a MrSale Caféban a Vajda-kiállítás két kurátorával, arról, hogy egészen pontosan ki is volt az a Vajda Lajos?

De megnéztük a Frida Kahlo kiállítást Budapesten és kiderült, hogy a tárlat vajon valóban a kommunizmus mételyét terjeszti-e, vagy valami teljesen másról szólt?

Közöltük Illés Andrea megnyitóbeszédét Uri Asaf kiállíátásáról. Írtunk Hermkens Edit festészetéről és Kobza Vajk rituális rajzairól. Közöltük Parti Nagy Lajos írását Rabóczky Judit képeiről és írtunk Gyuricza Gergely képzőművészről is.

Nem mintha a DRÓT kimondottan képzőművészeti lap lenne, csak hát nincs igazán kultúra, s nincs valamire való társadalom képzőművészet nélkül. És a DRÓT egy alkotói és társadalomkritikai portál, bármilyen bonyi is ez. Hát ezért.

2. Irodalom

A DRÓT egyik legfontosabb feladata, hogy mindenféle kánonon és kultúrharcon, kiadói érdekcsoportokon és személyes ellenszenvek vagy szimpátiákon túl közöljön kortárs irodalmat, költészetet. A sok megjelenés közül, most csak kettőt emelünk ki: Fedinánd Zoltán és Nagy M. Hedvig közös könyvének részleteit lapunkon, a Felest és Bíró Zsófia írásait.

1. Felolvasók

Demencze Ilona barátnénkat és kollégánkat dicséri az az abszolút sikerünk, amikor hírt adtunk arról a felhívásról, amiben vak és gyengénlátó embereknek kerestek felolvasókat. Csak a felhívásunk 48426 ember olvasta, de az azt követő kapcsolódó anyagainkat is még sok-sok ezren. Végül több száz felolvasót találtak és 100 hangoskönyv készült el, aminek az átadójára hivatalosak voltunk mi is.
Na, ezek azok a dolgok, amiért érdemes a DRÓTot alkotni. Ha vannak hasonló ötleteid, írásaid, amivel a világot, hazánkat jobb hellyé tudjuk tenni, jelentkezz szerkesztőségünkben, címünk [email protected]

Összeállította Hanzély Márton.

Végül köszönjük minden kedves Olvasónknak, támogatónknak, barátunknak, hogy a DRÓTra figyelmet szán, cikkeinket megosztja, tovább adja, lapunkat segíti. 2019-ben tovább lépünk, kérjük ehhez a további segítségeteket is. A DRÓT támogatásáról itt olvashattok bővebben.