Hirdetésblokkolás kikapcsolása

Oldalunkon kevés számú hirdetés van, ám ezek is segítik a lap üzemeltetését. Kérjük, hogy kapcsold itt le a blokkolót, ígérjük nem fogja rontani az olvasási élményedet :) Köszönjük!

Pályázati felhívás a VI. Új Alkotóműhely Művésztelepen való részvételre

Pályázati felhívás a VI. Új Alkotóműhely Művésztelepen való részvételre

2016. 04. 18., Mon - 09:11
0 hozzászólás

Idén hatodszorra is megszervezik a nagysikerű Új Alkotóműhely művésztelepet Tiszakécskén. Bárki pályázhat képző-, előadó-, fotó- és filmművészet, továbbá irodalom kategóriában. Részletek, pályázati felhívás, időpont, tudnivalók a DRÓTon. Add tovább: hátha van alkotó-művész ember közeledben, hacsak nem éppen TE vagy az!

Táncosok

Az Új Alkotóműhely Egyesület és Tiszakécske Város Önkormányzata nyílt pályázati felhívást tesz közzé a VI. Új Alkotóműhely Művésztelepen való részvételre.

A művésztelep helyszíne Tiszakécske. Időpontja 2016. augusztus 26. - szeptember 4.

A pályázaton indulhat minden 18. életévét betöltött magyar állampolgárságú vagy magyar anyanyelvű művész.

A pályázat benyújtási határideje 2016. június 15. éjfél,

A benyújtás módja kizárólag e-mailben - az [email protected] címen.


Az Új Alkotóműhely csoport egyik legfontosabb eredménye a 2011 és 2015 között Tiszakécske Önkormányzat, az Arany János Művelődési Központ, valamint a helyi vállalatok és magánszemélyek támogatásával már öt alkalommal megszervezett tiszakécskei művésztelep, mely sok más Magyarországon működő művészteleptől eltérően nem csak idényszerűen fogja össze az alkotókat, hanem tovább erősíti a szellemi közösséget és az állandó kapcsolatot közöttük. Ezzel felélesztett egy olyan korábbi művésztelepi formát, ami mára javarészt eltűnt, és amit az alkotók közös célja, akarata és szellemisége határoz meg. Létrejötte nagyban kapcsolható magukhoz az alkotókhoz, létezése részben az alkotók szellemiségét is meghatározza.

A művésztelepeket szakmai előadások, színházi és táncbemutatók, workshopok, kortárs képzőművészeti kiállítások, koncertek és kerekasztal-beszélgetések kísérik, melyek célja a tiszakécskei közösség és az alkotók közötti párbeszéd és együttműködés, továbbá a kortárs és progresszív művészet és a kultúra megismertetése a fiatalokkal, valamint a városban és annak közösségében rejlő lehetőségek kutatása és közös feltárása.

Az évek során a művésztelep meghatározó arculata lett a képzőművészeti fősodor mellett a társművészek bevonása. A közös munkák során az egymásra hatás, a művészetek közötti átjárhatóság, a kölcsönös inspiráció és az együttes alkotás jelentős szerepet kapott.

Az idei évben – akárcsak tavaly - szeretnénk a részvételi lehetőséget mindenki számára elérhetővé tenni, felkutatni azokat az alkotókat, akikkel hosszabb távon is eredményes és kölcsönösen termékeny kapcsolatba léphetünk.

Olyan pályázati anyagokat várunk, melyekben az alkotók megvizsgálják munkájuk lehetséges kapcsolódási pontjait a társművészetekkel, és bemutatják arra vonatkozó képességeiket, hogy szakmájuktól, alkotói gondolkodásmódjuktól eltérő munkamódszereket és gondolati rendszereket megismerve továbbfejlesszék saját művészeti tevékenységüket.

A művésztelep során önálló művészeti alkotások létrehozása mellett nagy hangsúlyt fektetünk a kutatásra, a fentebb leírtak figyelembevételével. A zsűri által kiválasztott résztvevők már a művésztelep kezdete előtt online felületen megoszthatják terveiket, és kapcsolatot építhetnek ki egymással, ezzel is szélesítve látókörüket és fejlesztve terveiket.

A kiválasztott alkotók számára a következőket tudjuk biztosítani:

 • szállás és étkezés a művésztelep ideje alatt
 • hozzájárulás az utazási költséghez
 • anyagköltség / szükséges nyersanyag biztosítása (képzőművészek számára)
 • műtermi és kiállítási lehetőség
 • próbahelyszín és alapvető technikai felszerelés (előadóművészek számára)
 • az irodalom, a film és a fotóművészet képviselőit külön egyeztetés alapján, projektjeiktől függően tudjuk terveik megvalósításában támogatni 
 • szakmai konzultáció
 • a művésztelep programjain való részvétel

A résztvevőktől a következőket várjuk:

 • szakmai felkészültség, elhivatottság
 • a művésztelep teljes időtartamára szóló részvétel
 • nyitottság a társművészetekkel történő együttműködésre
 • közösségi szellem
 • a képzőművészektől alkotónként legalább 1, a művésztelep során elkészült műtárgy, mely az Új Alkotóműhely Egyesület tulajdonába kerül (melyet az Egyesület a Városnak ajánl fel haszonélvezetre)
 • az előadóművészektől egyénileg / csoportonként legalább 1 produkció (előadás, munkabemutató, koncert, felolvasóest, performansz) bemutatása a művésztelep ideje alatt.
 • az irodalom, a film és a fotóművészet képviselőivel külön egyeztetés alapján, projektjeiktől függően állapodunk meg, milyen módon járulnak hozzá a művésztelep eredményéhez.

A művésztelepre a következő művészeti ágak képviselőit várjuk:

 • KÉPZŐMŰVÉSZET (festészet, szobrászat, grafika, kerámia, textil)
 • ELŐADÓMŰVÉSZET (színház, tánc, zene, cirkusz, performansz)
 • FOTÓ- és FILMMŰVÉSZET
 • IRODALOM (próza, költészet, dráma)

A művésztelepre a jelentkezők terveitől és a végleges költségvetés kialakulásától függően 15-20 főt tudunk fogadni. A résztvevők legalább felét terveink szerint a képzőművészek fogják kitenni. A többi művészeti ágról, a meghívottak arányáról a beérkező pályázatok függvényében döntünk.

A pályázathoz beküldendő dokumentumok:

 1. A pályázó szakmai önéletrajza és munkásságának ismertetése (portfólió, referenciák, publikációk, stb.)
 2. Motivációs levél
 3. A projektterv bemutatása: azaz egy előzetes elképzelés a művésztelepen elvégzendő munká(k)ról. Nem várunk végleges, kidolgozott terveket! Inkább inspirációt, a kutatási irány megjelölését, a vezérgondolat ismertetését.
 4. A várható anyagköltség, technikai és szerszám-igények, szállítási igény.

Kérjük, hogy a fenti dokumentumokat PDF formátumban csatolják az e-mailhez.

Megjegyzés:

Szívesen fogadunk csoportos jelentkezéseket is, a korlátozott létszám miatt max. 2-3 főig. Ebben az esetben a pályázati anyagban 1., 2. pontot alkotónként külön dokumentumban csatolják, a 3. és 4. pontot közös munkaanyagként.

Kérjük a pályázókat, hogy jelentkezésük előtt tanulmányozzák a korábbi évek művésztelepi tevékenységéről szóló dokumentációt egyesületünk holnapján illetve Facebook-oldalánTiszakécske város honlapja.

A pályázatokról 2016. június 15-ig az Új Alkotóműhely Egyesület elnöksége dönt, független tanácsadók bevonásával.

További információ:

 • Retkes Máté, az Új Alkotóműhely Művésztelep főszervezője, egyesületi elnök. kontakt: [email protected] + 36 30 561 16 42
 • Formanek Csaba, szervező, egyesületi alelnök. kontakt: [email protected] + 36 70 317 80 55

Budapest, 2016. április 11.